Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акция срещу хартиените рекламни брошури утре пред Народния театър

Южните квартали на столицата са с най-много поставени стикери "СТОП реклама", сочат данни на инициативата

Георги Табаков по време на миналогодишната акция
Снимка: БГНЕС

Намаляване на излишната хартия в пощенските кутии – върху това се фокусира кампанията "СТОП реклама".

Утре от 10.00 до 14.00 часа при фонтаните в градинката на Народния театър "Иван Вазов" в София ще се проведе акцията "Да измерим и рециклираме хартията от пощенските кутии".

Ефективността, където има залепен стикер СТОП реклама, е 80%, поясни за БНР Георги Табаков, организатор на кампанията за намаляване на хартиената реклама в пощенските кутии. По думите му, ако подобна пощенска кутия е получавала около 1.2 кг на месец, след поставянето на стикера количеството пада под 200 грама.

Механизмът действа само на територията на София. Проектът е пилотен. Анализът сочи, че южните квартали на столицата са с най-много поставени стикери.

Около 50% от пощенските кутии, които са с поставен стикер, въобще не получават реклама, в около 30% тя е намаляла значително, а в останалите около 15-20% продължават да се пускат хартиени реклами, посочи Табаков в предаването "Хоризонт до обед".

Той уточни, че има официално сключено споразумение с големите търговски вериги да бъде спазван стикерът "СТОП реклама". Брошурите се издават в тираж няколкостотин хиляди.

Близо 50 на сто от софиянци изобщо не искат да получават тези брошури, сочи миналогодишното проучване на кампанията, осъществено от Изследователски център "Тренд". Очаква се скоро, през май, да бъдет представени данните от ново проучване.

Над 24 000 са получилите стикер СТОП реклама. Има брояч, който отчита този брой в реално време, отбеляза Георги Табаков.

В някои страни е забранено пускането на подобни реклами, освен ако няма изрично поставен стикер, с който се иска това, тоест това е съвсем друго ниво на справяне с проблема, отчита още инициаторът на кампанията.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Преди началото на климатичната седмица имаше младежки климатичен протест на моста

Климатична седмица започна в Ню Йорк

В Ню Йорк започнаха серия срещи и събития, които са посветени на климата и ще съберат световни и корпоративни лидери, както и знаменитости. Климатичната седмица се организира за 15-а поредна година от неправителствената организация "Климатична група" и целта ѝ е да търси решения за глобалните проблеми, свързани с измененията на климата.  Всяка година..

публикувано на 23.09.24 в 05:21

Сметище край язовир "Искър" ще бъде разчистено от доброволци и ветроходци

Ветроходци и любители на природата се обединяват днес от 10 часа за почистване на нерегламентирано сметище край язовир "Искър". Ветроходни клубове са потърсили помощ от швейцарската организация "Биодизайн" , която предоставя ръкавици, чували и други необходими консумативи за разчистването на района край язовир "Искър". Партньори на..

публикувано на 21.09.24 в 07:21

Над 172 млн. кг отпадъци са събрани благодарение на инициатива за почистване на крайбрежните райони

Над 172 милиона килограма боклук са изчистени от плажове и морски зони благодарение на Световния ден за почистване на крайбрежните райони , който отбелязваме днес.  Боклуците са събрани от над 18 милиона доброволци, включили се в акциите, които се провеждат всяка година от 1986-а насам, обявиха организаторите на екологичната инициатива. Тя е създадена..

публикувано на 21.09.24 в 05:26
Изображение на НАСА, което показва разпространението на метан, който е вторият по важност газ за глобалното затопляне.

Ултра потребители излагат на риск бъдещето на планетата, сочи изследване

Бъдещето на човечеството е изложено на риск заради натиск от богато малцинство от т.нар. ултра потребители, показва изследване, публикувано в изданието "Лансет - планетарно здраве" .  Нарастващата деградация на околната среда и климатичната нестабилност са тласнали Земята отвъд редица граници на безопасно съществуване, посочват авторите от "Комисия за..

публикувано на 16.09.24 в 04:49
Изложба на живи гигантски африкански охлюви - село Черни Осъм

Изложба на живи гигантски африкански охлюви в с. Черни Осъм

В Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес се откри изложба на живи гигантски африкански охлюви.  Те са лична колекция на биолога Ростислав Траянов. Той разказа за  екзотичните екземпляри, за отглеждането им и затова как са се озовали в България: "Показваме около 20 вида от тези гигантски охлюви, основно с африкански видове, като..

публикувано на 10.09.24 в 10:40

"Грийнпийс"-България набира доброволци заради предизвикателствата на климата

"Грийнпийс"-България и Националната асоциация на доброволците в България организират отворена среща на тема: "Какво е да си доброволец по време на климатична криза".  Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията . Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 18:57

От "Деня на Земята" искат повече регулации за пластмасата, на която са изложени домашните любимци

Проблемът със замърсяването с пластмаса не е свързан само с околната среда, а и със здравето на хората и животните, сочат все повече изследвания. Микропластмаса е открита в различни човешки органи, включително в мозъка . Рисковете за здравето на хората заради микропластмасата, т.е. частици по-малки от 5 милиметра в диаметър, все още не са..

публикувано на 04.09.24 в 20:19