Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Властта не желае хора като нас да участваме в тази работна група"

Аргир Стумбов: РСМ не успя да скъса с менталната югоматрица, не ни върви в демокрацията

Има опит да се създадат фалшиви български дружества, с които властта уж ще преговаря за конституционните промени, твърди той

Снимка: Pixabay

В Република Северна Македония се създават фалшиви български сдружения, които да бъдат част от работната група по изготвяне на промени в Конституцията на страната. Така официалната власт ще си осигури послушници по отношение на правата на българите в югозападната ни съседка. За това предупреждават българи от Скопие, които се подписаха под писмо до правителството на РСМ с настояване да бъдат включени в работната група за промяна в основния закон, с аргумента, че това касае основно признаването на българското малцинство като част от многоетническата държава.

"Македония 1991-92 г. не скъса с менталната матрица (от времето на бивша Югославия – бел. ред.). Все още се живее с това ментално състояние. Нещо не ни върви в демокрацията ни. Това най-добре личи с нас, македонските българи. Когато вече стана дума за вписването на македонските българи в Конституцията на Северна Македония, веднага се появиха старите противници на всичко българско в Македония", коментира пред БНР Аргир Стумбов от Скопие. Той е част отдипломатическите усилия на българите да постигнат едно от условията на "френското споразумение" , в което са записани условията към РСМ зазапочване на преговори за членство в ЕС.

Писмо от 25 април 2023 г., с което македонските българи искат включването им в работната група за конституционните промени.  Снимка: БГНЕС

"Уж нещо върви. Има формирана една работна група за конституционните промени, но виждаме, че пак някаква нечестна игра се играе. Има опит да се създадат фалшиви български дружества, с които властта уж ще преговаря за конституционните промени. Не сме сигурни какви ще бъдат тези сдружения, какви ще бъдат тези македонски българи, които уж ще преговарят властта, дали ще бъдат истинските македонски българи, истинските представители на българските сдружения в РСМ, или някакви фалшиви сдружения и личности", отбелязва Стумбов. Той смята, че целта е по-скоро да се създадат "послушници на властта".

Аргир Стумбов изрази мнение, че "властта не желае хора като нас да участваме в тази работна група".

"Елитите, които държат конците в ръцете си, все още не позволяват същински, по-сериозни промени, защото имат не само менталната връзка, имат и материална връзка все още. Може да споменем бизнес връзките със северния съсед на Република Северна Македония. Тези връзки играят все още сериозна роля. Скопие, за съжаление, не се спаси от влиянието, дето идва от северния съсед."

"Френското предложение" все пак е успех на българската дипломация – това вече не са само български условия, а и условия на Европейския съюз и Скопие трябва да се съобразява. Времето ще направи своето. Старото поколение, възпитано в югославски комунистически дух, полека ще изчезва. Надявам се следващото, което идва, да промени тези неща."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Мая Кефалова и проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18