Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дюните на Крапец - в административна безтегловност. Какви са последиците от неточното им картографиране?

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

За изготвяне на подробна специализирана карта на дюните на плаж Крапец - север настояват от Зелени закони. Причината – липсва категоризация на типа дюни, разположени на площ от 452 декара. Според инициативата това е предпоставка за редица нарушения и унищожаване на дюните, без да има възможност да се приложи пълноценно Законът за Черноморското крайбрежие.  

В бели, сиви и облесени дюни се забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти, поставянето на шатри и палатки, преминаването и паркирането на превозни средства. За зараждащите се, или ембрионални дюни, законът не предвижда същата защита, затова е важно картите да упоменават изрично вида на дюните. Специализираната карта, изготвена през 2012 г., последно е била обновявана през 2015 г., отбелязват от Зелени закони.

В случая на плаж Крапец - север дюните не са определени по тип и по тази причина не попадат в забранителния списък, алармират от екологичното сдружение.

Има ли пропуски при картографирането на дюните при Крапец – север?

Министерството на туризма да прекартира дюните и да отрази типа им в специализираната карта, настояват от Зелени закони.

До 2025 г. всички дюни следва дас е прекартират наново, но заради извънредността на казуса с Крапец от организацията са се обърнали към ведомството с молба процедурата да се ускори и да се случи още тази пролет.

Министерството на туризма дължи защита на тези прекрасни дюни, смята Стефан Аврамов от Зелени закони.

"Всяко нарушение на тяхното опазване може да остане ненаказано, може да бъде лесно обжалвано. Процедурите по опазването им стават много по-сложни. Дюните са уж опазени, но неопазени", коментира Аврамов за сегашната ситуация.

Има още няколко места с подобни пропуски в специализираната карта, но там площите са много малки, посочи Аврамов, визирайки райони около Камчия и Черноморец.

Илюстративна снимка: БГНЕС

Безкраен къмпинг върху дюните – така описва картината пред БНР кметът на Шабла Мариян Жечев, който подчертава колко е важно детайлното картиране на дюните. Жечев настоява за бързи действия, защото това ще е шанс да се преустанови практиката всяко лято върху дюните да се разполагат каравани, кемпери и палатки. 

Регламентираните приходи от туризма в района са нула, за сметка на това годишно общината извозва от тези зони около 500 тона отпадъци, останали от летовниците. Това струва на Община Шабла около 100 000 лв. всяка година.

Жечев изтъква, че румънските туристи идват със заредени автомобили и каравани, тоест няма косвени ползи за общината от престоя им, има по-скоро негативи.

"Ние на практика изхвърляме боклуци, които не следва да са на наша територия, имаме трансгранично внасяне на отпадък."

Действия по казуса с дюните на Крапец вече се извършват. Проучени са били всички служебно достъпни източници, увери в предаването "Хоризонт до обед" арх. Мария Митрева от Министерството на туризма. 

Данните за вида на дюните са предоставени от МОСВ на Агенцията по геодезия, картография и кадастър през 2013 г. Същата година данните са били попълнени в специализирания регистър на морски плаж Крапец, но видът на дюните не е отразен в специализираната карта.

Общата площ на пясъчните дюни в обхвата на наетата площ на плаж Крапец е 47 000 квадратни метра, уточни тя.

Не би следвало да има рискове за опазването на дюните, смята арх. Мария Митрева. По думите ѝ във всички договори за отдаване на концесия или под наем на плажове е вменено опазване на цялата отдадена територия.

"Независимо от вида дюни, тези концесионери или наематели са длъжни да опазват територията."

Изработва се техническото задание за обществената поръчка, чрез която ще бъде възложено изменение на специализираната карта, съобщи арх. Митрева. В нея ще бъдат отразени не само вида дюни, но и всички изменения, възникнали от създаването ѝ до момента.

На всеки 10 години Агенцията по кадастър проверява и обновява данните. В случая с Крапец тази дейност ще бъде извършена от министъра на туризма, а данните ще бъдат попълнени чрез изменение на специализираната карта, увери експертът.

В последния сезон са били съставени актове за диво къмпингуване на къмпинг "Корал" – за разпъване на палатки върху дюните, даде пример за наложени санкции Мария Митрева.

Министерството на туризма може да съставя актове само в границите на морския плаж. Извън тези граници, за опазването на защитените зони следи МОСВ, поясни тя.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36