Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Воля за оцеляване: кой е българският iBushcrafter?

Как се прави лък от стари ски, кои диви растения стават за ядене и как най-лесно се пали огън в камина?



Живот в хармония с природата.

Това е краткото обяснение на Bushcraft – уменията за оцеляване в естествена, извънградска среда. Дефиницията даде в ефира на „Изотопия“ Станимир Каравеликов – автор на сайта и YouTube канала iBushcrafter - съвети за успешно пребиваване сред природата и решения в кризисни ситуации.

В палитрата от знания и полезни умения Станимир има истории за ръчно изработени ножове от специални стоманени сплави и естествени материали. Изявява се и с рецепти за билкови кремове за травми, болки и поддържане на кожата.

Първо обаче да разберем повече за бушкрафтърското оцеляване.

Станимир: „Това не е да отидеш в гората, да се забиеш там и да не излезеш повече. Това е когато влезеш в гората, да видиш около себе си и познаеш всички треви, които ти трябват, какво можеш да направиш с тях. Да си прекараш там чудесно и после да се върнеш към нормалното си ежедневие.“

Да научиш нещо повече за природата и за себе си

Станимир: „Всеки път, когато излизам сред природата научавам нещо ново, изпитвам нещо различно. Природата е жива и динамична, дава ни страшно много познания и вътрешно усещане.“


Полезни растения

В сайта iBushcrafter Станимир ни запознава с растения около нас, за които не предполагаме, че биха ни били от полза – като лечебно средство или просто като част от салатата.

Станимир: „Преди година се запалих покрай едно приложение за телефон – снимаш всяка тревичка и то ти подсказва какво би могло да е това растение. Аз като много любознателен човек започнах да си щракам каквото имам из двора. Но не просто да видя кое растение какво е, а за какво би могло да се ползва или да не се ползва, защото има и отровни.“

Така за около година Станимир успява да каталогизира над 150 растения из страната, които са по-непознати. Идеята му е да показва на своите последователи какво полезно могат да извлекат от една разходка, била тя дори и в парка.


Станимир: „По този начин открих страшно много билки, някои от които дори ги няма в българските книги. А те се срещат в нашата природа.“

За всички билки, към които проявява интерес, Станимир проверява в западни научни източници. „Искам да разполагам с последната и най-проверена информация, за да съм сигурен, че това което ползвам или предлагам няма да навреди на някого.“

Лечебни бурканчета

Станимир започва да бърка мехлеми случайно: „Имам племенница и миналото лято я бяха нахапали много комари. Сестра ми се оплака и реших да й предложа една специална билка за това. Тогава ми хрумна да го превърна това нещо в мехлем. Реших да импровизирам, а се оказа, че е страшно ефективно. Буквално за 3-5 минути изчезват зачервяванията от местата на ухапванията от комари. Вече го пробваха много хора. В този мехлем има основно здравец, живовляк и лавандула. Тези билки успокояват кожата, намаляват отока и действат противоалергично.“


Мехлемите продължават. Станимир забърква различни такива с цветове от невен за по-мека кожа, прави такъм с лютива мента и лавандула против болки в ставите и мускулите. Изпробва мазилата и върху себе си.

И така от семейство, познати и него самия – билките на Станимир започват да се търсят. Пишат му хора от туитър, както и такива, които са гледали видеата му в YouTube.

Освен растения с лечебни свойства, в природата има и такива, които представляват сериозна заплаха. Станимир ни запознава в едно от видеата си с Американския винобой.


РАНИЦА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ И АВТОРСКИ НОЖОВЕ

Като истински бушкрафтър Станимир ни дава съвети какво да си носим задължително в раницата, когато отиваме на преход или просто на разходка в природата.


Сред основните неща са персонални филтри за пречистване на вода, суха храна, пиезо запалка и нож. Станимир дава съвети и как се оказва помощ при прорезна рана. Една от истинските му страсти обаче е реставрирането на стари ножове, както и изработването на авторски такива от специални стоманени сплави и естествени материали.

За страстта към ножовете и за това как да си направим лък от стари ски - чуйте цялото интервю със Станимир Каравеликов в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10