Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът на "Големите български гласове" Илия Михайлов и Франсоа Рюлан трио представят проекта "Нови корени"

През 2007 г., по препоръка на фестивала в Аоста (Италия), пианистът и композитор Франсоа Рюлан се среща за първи път с хора на ,,Големите българските гласове“, дирижиран от Илия Михайлов. Поръчката на фестивала е да се създаде музика за немия филм на Жан Епщайн от 1923 г. „La Belle Nivernaise/ Ла Белл Нивернез. Тази среща поставя началото на една красиво и богато сътрудничество, както музикално, така и приятелско, дало като резултат многобройни покани за представянето на този спектакъл в Западна Европа.
Филмът – концерт е представен неколкократно и в България през периода 2017/19 под името „Лодката на Влюбените“ на фестивалите Киномания, Варненско лято, Седмица на Франкофония филм, както и на Варненския международен театрален фестивал. Постепенно между френските музиканти и българския хор се оформя идеята нова музикална колаборация обединена около общ проект, неограничен от параметрите на нямото кино, или каквато и да е визуална медия. И така, при гостуванията за концертите в България саксофонистът и композитор Кристоф Мониьо постепенно представя свои композиции на Илия Михайлов, същото прави и пианистът на триото Франсоа Рюлан. По-късно към френските музиканти ще се присъедини и френският контрабасист и композитор Клод Чамичян. Така се ражда проектът, наречен сполучливо „Nouvelles Racine/Нувел Расин“, което означава "Нови Корени".

Тази изцяло нова музикална материя, в който се преплитат френските и българските музикални и културни влияния, развива идеята естетически взаимно да се проникнат и допълнят тези, на пръв поглед отдалечени музикални култури:

· на съвременни композиции от френските автори – членовете на триото;

· на френски шансони като La foule/ Ла Фуль на Пиаф и Emmenez-moi /Амне-моа на Азнавур специално аранжирани за проекта от Кристоф Мониьо;

· на нови обработки направени от френските музиканти на известни български фолклорни песни като „Темней Горо“, „Везала Рада“, обработки които се

разгръщат благодарение на една „друга“ хармонична и естетическа визия, за това как трябва да звучат тези песни.

· На американски джаз стандарти, аранжирани за фолклори гласове и поднесени в изцяло нов прочит като ,, Somethimes I fell like a motherless Child” и ,, I child is Born”

· На класически произвдения от български автори като ,,Дилмано дилберо“ на Кюркчийски, или ,,Великден Иде“ на Драгостинов чудесно "джазирани" с целия талант, който познаваме, от Франсоа Рюлан, Кристоф Мониьо или Клод Чамичян.

И така, изпълнителските възможностите на хора "Големите български гласове", с диригент Илия Михайлов, подсилени от изтънчените и изобретателни композиции и аранжименти на джаз триото, придава нова идентичност на съответните музикални наследств.


Хорът "Големите български гласове" носи настоящото си име от 1990 г. Съставен е от жени от всички региони на страната, избрани заради чистотата на гласовете им, владеенето на българския фолклор и способността им да пеят сложни интервали и дисонанси и неравноделни ритми.

През годините солистки на хора са Елена Божкова, Калинка Вълчева, Олга Борисова, Кремена Станчева, Анастасия Костова, Василка Андонова, Надежда Хвойнева, Стояна Бонева, Виолета Накова, Надка Караджова, Лиляна Галевска, Стояна Лалова, Янка Танева, Христина Лютова, Цветанка Варимезова и Златина Узунова. Създавайки по този начин най-добрия колектив от фолклорни гласове и благодарение на способностите на З. Михайлов като първокласен хормайстор, ансамбълът придобива международна известност и печели наградата Grand Prix de Disque на фестивала MIDEM във Франция. От 90 те години на миналия век хорът, под диригенството на неговия

основател Здравко Михайлов, работи съвместно с ЮНЕСКО и по специално с програмата му за опазване на световното културно наследство.

От 1999 г. музикален директор на ,,Големите български гласов“ е Илия Михайлов. Заедно с хора осъществява много успешни проекти със знаменити творци като емблематичния български музикант Теодосий Спасов, холивудския композитор Мишел Коломбие, с френския джаз пианист Франсоа Рюлан и неговото трио, съвременните визуални артисти Мисирков/Богданов, с унгарския органист Ласло Фашанг и виртуоза на фолклорни флейти и гайда Болаж Донго Соколай и др.

Хорът гастролира в над 25 страни в Европа, Азия, Северна Америка, на някои от най-престижните международни фестивали. Редовна част от тяхната образователна програма са майсторските класове в Харвардския университет, Парижкия университет, Страсбургската консерватория.

Интервю на Ива Валентинова с диригента Илия Михайлов чуйте в звуковия файл.

Снимки: Личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Куман Жеков и 16 годишната Мира

Топла усмивка и глина при майсторите от Северозападната задруга във Враца

През ваканцията много деца проявяват интерес към работата на занаятчиите от Северозападната задруга на майсторите във Враца.  Някои децата наблюдават какво правят занаятчиите, а други се учат на занаят. Като 16 годишното момиче Мира, което срещаме в грънчарското ателие на майстор Куман Жеков: "Тук съм, за да открия глина и топлата усмивка на..

публикувано на 29.07.24 в 15:06

Броени дни до джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец

В Банско се остави много добре разработена система от всякаква гледна точка. Този фестивал просто продължава с нова дестинация и с всичко отначало . Това каза пред БНР Елиана Захариева, един от организаторите на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Тази година предстои трето издание на фестивала. Николай Захариев:..

публикувано на 29.07.24 в 10:28

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38