Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ДБ изглеждат по-разумни от ПП"

Ирена Тодорова: Изненада е, че ПП и ДБ се оказват в невъзможност да предложат кабинет и управленска програма

"Възраждане“ ще има ключова роля на местните избори"

Ирена Тодорова
Снимка: Личен архив

Изненада е, че ПП и ДБ се оказват в невъзможност да предложат кабинет и управленска програма. Това обясни пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в НБУ.

"Те имаха готовността да управляват държавата. До голяма степен изглежда, че са оставили целия ръководен процес на Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС. Безпокои ме тази немощ, която издава втората политическа силаТе не могат да се разделят с усещането, че са първенци. Продължават да се концентрират в големите областни градове. Мислят по-елитарно, но революция не се прави с градския елит. Трябва да можеш да представляваш по-широк кръг от хора, които те отказват да видят и припознаят"

Слабост е и липсата на централно ръководство и организация в ПП и в коалицията, отбеляза още Тодорова. 

"Виждаме различни физиономии от ПП, които говорят на различен език спрямо представата си за бъдещ кабинет"

Ирена Тодорова е изненадана от намерението Асен Василев и Кирил Петков да бъдат на всяка цена министри. Определя го като провокация. 

"Нямат ли доверие на някой друг? Те са лидери, които могат да управляват процеса отстрани". 

Дебатът за София не е маловажен, посочи още тя. 

"Трябват ни по-всеобхватни лица, които не са толкова бутикови, хора, които да събират, а да не разделят обществото. Нито една политическа криза няма да се реши, докато обществото не се успокои. Хората не виждат смисъл в ролята и функцията на политиката. София не е „Оборище“, не е район „Централен“, има „Кремиковци“, „Люлин“ и „Дружба“. Те често не са представени"

ДБ изглеждат по-разумни от ПП в момента, отбеляза тя. 

"Част от оттеглянето на Христо Иванов е за да не влошава обстановката и да запази коалицията до местните избори". 

Не можем да обвиняваме ГЕРБ, че се възползва от ситуацията, смята Тодорова.

"Това е въпрос на политическо лидерство и опит. Проблемът е, че другата страна не може да улавя знаците".

Повече от очевидно е, че първите две политически сили няма да успеят да направят кабинет, убедена е тя.

"Проблем би било да се проведат избори две в едно с местните. Това ще създаде друг тип хаос и отчуждение. Но не виждам проблем служебният кабинет да издържи още няколко месеца. Страната няма колко повече да се срине. Не мисля, че тази конфигурация, която фиктивно вече е поела властта, по-добре може да удържи страната, отколкото  още няколко месеца служебен кабинет"

Вероятният електорален потенциал на „Възраждане“ е около 400 хиляди и не може да бъде надскочен, смята Тодорова. 

"Възраждане“ обаче ще имат ключова роля на местните избори. Вероятно ще имат много общински съветници и ще участват в балотажи. Очаквам на местно ниво да има друг тип договаряне с тях"

Отговорът, който Манол Пейков даде на изказванията на „Възраждане“,  е скандален, отбеляза Ирена Тодорова. 

"Такъв тип изрази са абсолютно недопустими. Когато човек с  интелектуална тежест създаде прецедент за такова говорене, той вече го превръща в норма за всички. Трябва да има коректив и реакция, но тя не трябва да преминава през лични оценки на това ниво".

Цялото интервю на Силвия Великова с Ирена Тодорова може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва ремонт на Дунав мост при Русе, 2 години движението ще е в едната лента

През юли месец ще започне ремонтът на Дунав мост при Русе, като движението по съоръжението ще се извършва само в една лента в продължение на две години. Това стана ясно днес след среща между институциите, ангажирани с ремонта. Общата стойност на дейностите е 44 милиона лева, осигурени от държавния бюджет. Всички превозвачи и туристи, чиито..

публикувано на 22.05.24 в 14:22

Инициативата "Приказки за сън" цели да върне книгите в ръцете на децата

Във Враца набира популярност инициативата "Приказки за сън", която вече е обхванала почти всички детски градини в града . Кампанията е разработена от детския отдел към библиотеката при врачанското читалище и има за цел да насърчава четенето от най-ранна детска възраст. Инициативата беше отличена с регионална награда от Българската..

публикувано на 22.05.24 в 14:19
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска в Рим за 24 май

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото "Македония в чест на Св. Кирил", предаде БТА.  От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск..

публикувано на 22.05.24 в 14:01

Преасфалтирането след ПТП-то до Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път

Преасфалтирането на участъка от пътя на мястото на катастрофата с кола на НСО край Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път при инцидента.  Това съобщи Ивайло Желязков, експерт в Европейския център за транспортни политики: "Кръпките са изобщо от Аксаковска панорама до Детелината на летището, има няколко кръпки. Имало наряди, сега е моментът,..

публикувано на 22.05.24 в 13:59

Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие

Днес отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие . Целият жив свят на планетата е взаимосвързан, но за съжаление често забравяме за това. Когато говорим за биоразнообразие, трябва да имаме една по-цялостна представа за това какво точно обхваща. Петър Ванев от Фондация "Биоразнообразие" определя биологичното разнообразие като..

публикувано на 22.05.24 в 13:48

73,5 години е средната продължителност на живота в България

Средната продължителност на живота в България за периода 2021-а - 2023-а година е 73,5 години, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния двугодишен период тя се е увеличила с година и половина. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната..

публикувано на 22.05.24 в 13:46

Кът за деца откри Областната дирекция на полицията в Кюстендил

Детски кът при звеното за административно обслужване обособи Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Целта е да се създадат условия и комфорт за най-малките посетители на дирекцията докато родителите им чакат за получаване на административна услуга.  Детският кът е в приемното помещение. Докато родителите и децата изчакват да бъдат..

публикувано на 22.05.24 в 13:43