Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Последните три бюджета на България са правени от Асен Василев. Има си ясен отговорник за тези дефицити"

Делян Добрев: Не искам да управлявам с ПП и ДБ, да се говори с всички останали

Той изключи и възможността за преговори с "Възраждане"

Делян Добрев
Снимка: Савина Спасова, БНР

"Аз лично не искам да управлявам с ПП и ДБ. Не виждам с какво те могат да допринесат в един кабинет". Това заяви пред БНР Делян Добрев от ГЕРБ.

"През последните две години видяхме на какво са способни. Имаме рекорден брой бързи кредити за всички времена. Положението е трагично. Не виждам варианти, в които ние бихме могли да си сътрудничим. Техните политики са грешни".

ПП и ДБ са много объркани, защото не виждам как ще обяснят на своите избиратели, че изработват управленска програма с ГЕРБ, отбеляза Добрев.

"По време на цялата кампания обясняваха ,че сме лошите и трябва да останем извън властта. Сега използват ГЕРБ, за да се докопат до властта. Това е много шизофренно поведение. Не може да спечелиш 600 хиляди гласа на база на тази реторика и след това да стоиш на една маса и да правиш съвместни пресконференции. И това ако не е измама?"

Ако те искаха наистина нещо да се случи и бяха конструктивни, това означаваше да се търси общ кабинет, а не да предлагат Асен Василев, Кирил Петков и Рашков за министри, смята Добрев. 

Петър Славов: НС да започне с важните законопроекти, а не така лежерно да работи

Делян Добрев посочи, че темата за бюджета е ключова. 

"Последните три бюджета на България са правени от Асен Василев. Има си ясен отговорник за тези дефицити. 13.5 млрд. нови дългове за 2023 година. През последните 30 години сме теглили средно по 1 милиард. 12 милиарда дефицит. Асен Василев се опитва да ни изкара пералня - да изперем неговия провал. Той иска ние да отхвърлим бюджета на първо четене, да кажем, че служебният кабинет е сбъркал в сметката и да го върнем да оправя кашата, т.е. да реже разходи".

От ПП настояваха да запишем в правилника на НС, че невъзможността да се разглежда 3 месеца отхвърлен законопроект не важи за бюджета, каза още Добрев. 

"Те поръчваха, ядоха и се веселиха през последните две години,  а сега пристигна сметката и те започнаха кавгата. Правилният подход е НС да не отхвърля бюджета и да се направят промени между първо и второ четене".

Икономисти зоват за балансиран бюджет и отпадане на данъчните преференции

Надявам се този парламент да успее да състави правителство, но без ПП, заяви още той.

"Нови избори ще са най-лошият изход от ситуацията. 5 пъти получаваме един и същи резултат. Нищо по-различно няма да се случи. Ако не се намери сега изход, то няма да може и в 50-тото НС. Хората искат да съставим коалиция и да управляваме заедно. Трябва да се говори с всички останали партии, без „Възраждане“. Съжалявам, че този път ДБ е в коалиция с ПП и сякаш те не участват във взимането на решенията там. В 48 -то НС имахме добра комуникация с тях".

Много бих се радвал, ако успея да вбия клин между ПП и ДБ, потвърди Добрев.

"Не виждам какво правят заедно от самото начало. Едната има лява, другата дясна икономическа политика. Те винаги са гласували различно. Нямат нищо общо, освен амбицията им да имат кмет на София. Заради тази жажда да превземат местната власт в София, те правят противоестествени коалиции. Не може да жертваш държавата, за да имаш кмет на София".

ГЕРБ направи всички компромиси, заяви той. 

"Готови сме да понесем електорална щета, за да има правителство".

Добрев смята, че е правилно заложеното служебния кабинет 50 - процентно събиране на дивидент от държавните дружества. 

Той коментира и наличието на газ в Черно море. 

"Турция и Румъния откриха огромни находища. България трябва да разговаря с консорциума „Тотал“ и ОМВ и да придобие процент".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Делян Добрев може да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър получава помощ от Швейцария за справяне с миграцията и домашното насилие

Кипър ще получи над 11 млн. евро помощ от Швейцария за справяне с миграционните потоци и с домашното насилие, предвиждат подписаните в Никозия две споразумения. Финансовата подкрепа се предоставя в рамките на втория швейцарски принос към държавите членки на ЕС за периода 2019-2029 г. С повече от 9 млн. евро Швейцария подпомага усилията на..

публикувано на 31.07.24 в 03:31

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес.  Около 100 протестиращи са запалили огньове и са започнали сблъсъци с полицаите. Гъсти облаци дим се виждат..

публикувано на 31.07.24 в 01:15

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48