Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Лъчезар Стоянов: Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей

Снимка: БГНЕС

Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей, заяви пред БНР историкът доц. Лъчезар Стоянов - преподавател в Нов български университет. 
9 май - Ден на победата или Ден на Европа

"Това е плод на една голяма и много стара манипулация. На 9 май източноевропейско време или на 8 май централноевропейско време е подписана капитулацията на Германия. Това обаче е само един епизод от по-широката картина, каквато е Втората световна война. Тя е коалиционна война. Войната се води на 3 континента. Освен в Европа, но и в Африка и Азия. На 9 май Германия капитулира и войната в Европа завършва. Но войната завършва всъщност на 2 сепетември 1945 г. с капитулацията на Япония. Така че ние по европоцентристки свеждаме манипулативно само до победата над Германия", обясни историкът в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Съветският съюз, Великобритания и САЩ съвместно изграждат света, в който ние живеем, подчерта още той. 

"България, въпреки огромния натиск от страна на съюзниците, не скъсва дипломатически отношения със Съветския съюз, не изпращаме нито един български войник да се бие срещу Съветския съюз, на източния фронт. Ние държим да запазим тези си отношения. Но на 5 май по външнополитически причини, по стратегически, без военни или други въображения, Съветският съюз ни обявява война и в условия на обявена война на 8 септември червената армия навлиза в България. Защо е издигнат този паметник - по една проста причина - именно червената армия в България е основният инструмент, чрез който Сталин налага комунистическите режими и изгражда сателитния съветски блок".

"На тази окупационна армия, която налага със сила един тоталитарен политически режим, да държим паметник в центъра на софия, особено с такъв абсолютно неадекватен и противоречащ на историята надпис "Армия освободителка" - от кого ни е осободила, от нас", попита доц. Стоянов. 

По думите му софийската управа не изпълнява решение на Столичния общински съвет, според който проблемът с паметника трябва да бъде решен. Повече от 30 години се бави този процес, подчерта той. 

Взе се и решение да се постави обясняващ надпис за истинския смисъл на този паметник, добави историкът и уточни, че този текст е изготвен от Историческия факултет на СУ и Институтът за исторически изследвания към БАН: 

"Този текст така и не е поставен. Това е и причината за това излишно и преднамерено натягане -  отново да се повдигат тези въпроси и да внасят допълнително разделение в нашето общество". 

"Да припомниш и си спомниш за хора, загинали за една хуманна общочовешка кауза, е добре. Но когато го свързваш с една определена държава и то с чисто политически причини - го прави съвсем по друг начин звучащ факт. Самият факт, че на това събитие присъства Митрофанова отново преднамерено политизира този празник", изказа мнението си доц. Лъчезар Стоянов. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Серджо Матарела

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от профсъюзите. На тържеството в Козенца, президентът на Италия Серджо Матарела подчерта, че "трудът е..

публикувано на 01.05.24 в 20:37

Арестувано е 17-годишно момче, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия

17-годишно момче беше арестувано днес по подозрение в опит за убийство, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия, съобщи полицията дни след подобен инцидент в Уелс. На двама учители и дете е била оказана спешна помощ на място след получени леки наранявания при инцидента в Birley Community College в град Шефийлд. От..

публикувано на 01.05.24 в 20:29

Шествията за Деня на труда във Франция се смесиха с пропалестински по-радикални протести

Във Франция традиционните шествия за Деня на труда се смесиха с по-радикалните протести в подкрепа на Палестина. В Париж и други градове се стигна до инциденти. Първомайското шествие в Париж започна с напрежение - стотици радикални активисти провокираха митинга с безредици и лозунги срещу полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ...

публикувано на 01.05.24 в 20:20

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда ( UIL).  Това е най-големият безплатен концерт в Европа.  Тази година той се провежда под..

публикувано на 01.05.24 в 20:00

Ваня Григорова и Мая Манолова: Обединение вляво няма да има

Обединение вляво няма да има, казаха Ваня Григорова и Мая Манолова в Кюстендил, където представиха старта на кампанията на "Солидарна България" за предстоящия вот. Изказването беше по повод призива на председателя на БСП Корнелия Нинова от по-рано днес, че всички напуснали партията са поканени да се върнат, включително Сергей Станишев...

публикувано на 01.05.24 в 19:47
Плаващ терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис

Техническите тестове на газовия терминал край Александруполис завършват след Великденските празници

Причината за отлагането с няколко седмици на търговската експлоатация на плаващия терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис е, че не са приключили техническите тестове на съоръжението. Това стана въпреки очакванията терминалът да стартира в края на април или на 1-ви май. Очаква се това..

публикувано на 01.05.24 в 19:22
Теренът за новата детска болница в кв.

Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата

След като министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София, с позиция излезе инвеститорът Търговска Лига.  В нея се казва, че дружеството се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата.  И допълва -..

публикувано на 01.05.24 в 19:00