Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Треньорките на ансамбъл (девойки): Хубавите неща не се получават лесно

Ансамбъл - девойки и треньорите им Кристина Илиева и Жанина Иванова
Снимка: Анна Недкова - БФХГ

Старши треньорката на ансамбъла за девойки Кристина Илиева беше щастлива от спечелените два златни медала от момичетата на финалите на отделните уреди на Европейското първенство по художествена гимнастика в Баку.

Българският ансамбъл извоюва три отличия - сребро в многобоя и злато на финалите с пет въжета и с пет топки. За Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова това беше първо участие на голямо първенство.

България можеше да вземе и титлата в многобоя, но момичетата допуснаха грешка в края на съчетанието с топки.

"Благодарим на всички, които се грижиха за нас през цялата година. Благодарим на г-жа Раева и на целия екип на Българската федерация, които се погрижиха да не ни липсва нищо за подготовката, а знаете, че подготовката е най- важното нещо, за да имаме тези медали. Днес беше странен ден, тежък, от едната до другата крайност на емоциите минахме. Радвам се, че накрая успяхме да вземем златни медали и на двата финала, и да изиграем без грешка", каза Илиева след дългия състезателен ден днес.

Нейната помощничка Жанина Иванова добави, че е било важно за финалите гимнастичките да се концентрират.

"Те всъщност бяха много нахъсани. Още след приключването на многобоя сами казаха: "Хайде, вече нямаме търпение да играем, искаме да играем." Така че не беше трудно да ги мотивираме и да ги мобилизираме. Важно беше да се концентрират и да имаме малко късмет. Вчера, а и в последните дни им казвах, че всичко е възможно да се случи, всичко трябва да очакват. Те са работили много и каквото и да стане не трябва да се предават, да се отказват и да се отчайват. Това не е последното състезание. Оттук нататък за тях предстоят все повече състезания и по-силни, и все по-хубави моменти. Те трябва да знаят, че трудности ще има, че хубавите неща не се получават лесно. Накрая обаче няма как да не се върне труда, винаги се връща в точния момент", заяви Иванова.


Момичетата от отбора казаха, че тези медали са плод на много работа, но всъщност те са искали и трите златни от първенството.

"Тези медали са много труд, много работа. Искаме също да благодарим на целия екип, който работи с нас. Днес най-трудно ни беше, след като станахме втори в многобоя да се съберем за двата финала, защото ние искахме три златни медала", каза Красимира Иванова.

На тима предстои участие на Световното първенство за девойки в Клуж (Румъния) през юли.

"За световното нищо не е сигурно. Това, че тук сме спечелили медали, не значи, че и там ни е осигурен медал. Трябва да работим още повече за там", добави Цветейоана Пейчева.

"Сега те ще имат малко почивка, след това сме на лагер във Варна, ще имаме демонстративни участие във Варна и Бургас и после Световното първенство", разкри следващата част от подготовката на тима Кристина Илиева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Бербатов и Стилиян Петров

ЦСКА София отрече за преговори с Бербатов и Пенев

От ЦСКА София излязоха с официална позиция заради многото спекулации, последвали оттеглянето на досегашните собствените на клуба Гриша и Данаил Ганчеви. "Във връзка със спряганите имена за ръководни позиции в ЦСКА, бихме искали да заявим, че преговори с Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Лъчезар Танев, Любослав Пенев, Александър Томаш и други..

публикувано на 01.05.24 в 16:57
Изабелла Шиникова

Изабелла Шиникова разгроми белгийка в Тунис

Националката на България за "Били Джийн Кинг Къп" - Изабелла Шиникова, се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис на клей в Хамамет (Тунис) с награден фонд 25 хиляди долара. Поставената под номер едно българка преодоля на старта квалификантката Оушън Лопес (Белгия) с 6:0, 6:3 само за 49 минути игра. Шиникова вече си осигури..

публикувано на 01.05.24 в 16:19
Николай Костов

Николай Костов: Трябва да почакате за моята оставка

Треньорът на Левски - Николай Костов, даде изненадваща пресконференция днес, на която държеше да говори най-вече за критиките към играта на отбора и за иронизирането на "романтичния" футбол на "сините". Той се извини и за поведението си след дербито с ЦСКА-София. "Сядам пред вас съвсем приятелски и добронамерено. Да не остане впечатление,..

публикувано на 01.05.24 в 16:14
Тибо Куртоа

Тибо Куртоа пропуска Евро 2024

Белгийският вратар на Реал (Мадрид) Тибо Куртоа няма да бъде повикан в националния отбор за предстоящото Европейско първенство по футбол, тъй като бе извън игра през по-голямата част от сезона заради контузия, информира треньорът Доменико Тедеско. 31-годишният футболист не е играл до момента през сезона след като претърпя травма на коляното..

публикувано на 01.05.24 в 12:02
Ипсуич

Ипсуич е на точка от Висшата лига на Англия

Отборът на Ипсуич Таун победи Ковънтри Сити с 2:1 като гост в отложен двубой от 44-ия кръг на английската втора футболна дивизия "Чемпиъншип" и е само на една точка от промоция във Висшата лига за първи път от 22 години насам. Ипсуич събра 93 точки на второто място във временното класиране кръг преди края, с 3 повече от третия Лийдс, което..

публикувано на 01.05.24 в 11:13
Павел Мороз

Нефтохимик привлече руския волейболист Павел Мороз

Нефтохимик привлече руския волейболист Павел Мороз, съобщиха от бургаския клуб чрез официалната си страница в социалните мрежи. Мороз е седмият състезател за новия сезон, когото ВК Нефтохимик 2010 обявява след Аксел Трухчев, Красимир Георгиев, Венцислав Рагин, Розалин Пенчев, Шимон Крайчович и Франсоа Ребейлор. 37-годишният диагонал става..

публикувано на 01.05.24 в 10:29
Олимпиакос - Барселона

Барселона и Макаби (Тел Авив) поведоха в четвъртфиналите на Евролигата

Отборите на Барселона и Макаби Тел Авив поведоха в четвъртфиналните си серии в баскетболната Евролига за мъже. Гръцкият Олимпиакос отстъпи като домакин пред испанския Барселона с 80:82 (13:13, 24:19, 14:25, 20:14, 9:11) след продължение и вече изостава с 1-2 победи в плейофите. Следващият двубой ще бъде изигран отново в гръцката столица Атина..

публикувано на 01.05.24 в 09:29