Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При положение, че не искат да подкрепят първия мандат, вторите нямат аргументи да притискат ГЕРБ за втория, смята политологът

Проф. Милена Стефанова: Битката на олигарсите се премести на терена на прокуратурата

"Трябва да минат поне 2-3 цикъла на местни избори, за да може евентуално да се случи мечтата на ПП и ДБ - ГЕРБ да бъде изчегъртан и от местната власт"

Милена Стефанова
Снимка: БГНЕС

"В стремежа си да се съхрани като идентичност, новата коалиция не разбра основната задача, която е поставил избирателят пред нея – да подпомогне управлението на държавата, контролирайки отвътре, участвайки отвътре. Няма да имаме друг изход, освен коалиционно правителство, дори да отидем на шести избори. Най-вероятно това ще се случи."

Това каза в интервю за БНР политологът проф. Милена Стефанова, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Битката на олигарсите се премести на терена на прокуратурата, подчерта тя. Според нея "нещата заприличват отново на предизборна кампания".

Иван Гешев  Снимка: БТА

"Ние сме такова племе – склонни да се движим след лидер. При отсъствието на лидери не можем да разберем, че такъв тип конституционна промяна, каквато се предвижда, може да се случи само в спокойна политическа среда и ситуация, след продължително обсъждане. Ние нямаме такава ситуация. Това са едни прекрасни приказки, без да се предприемат никакви реални действия", коментира проф. Милена Стефанова в предаването "Хоризонт до обед".

Изведнъж се оказа, че голямата цел е конституционна реформа, но преди това има малки стъпчици – например да се изберат новите членове на ВСС, Конституционният съд работи в намален състав, добави тя.

Мария Габриел  Снимка: БГНЕС

Мария Габриел няма да успее да получи подкрепа в парламента. Единствената ситуация това да стане е да падне кворумът в пленарната зала, изказа мнение тя и допълни, че първата политическа сила е длъжна да представи кабинет.

Вторите нямат аргументи, при положение, че не искат да подкрепят първия мандат, да притискат ГЕРБ за втория, категорична е проф. Милена Стефанова. По думите ѝ "все пак има някакви правила в политиката", а "екзотиките могат временно да успокоят топката".

Все по-трудно ще се "навиват" хора да стават служебни министри, след всеки нов провал на парламента, прогнозира политологът.

"Това е състоянието на нещата и то ще трябва да се изтърпи. Важно е мнозинството в Народното събрание, което подкрепя инициативите на едно редовно правителство, а това вече е коалиция."

Относно тезата, че местните избори са залог и желанието на ПП-ДБ да се съхрани за местния вот заради две-три големи общини, Стефанова изтъкна:

"Всички останали 262 общини… Много е жалко, ако това наистина е залогът. Вярно е, че като спечелиш в големите общини, удовлетворяваш голяма част от своите избиратели, защото те са съсредоточени предимно в големите общини. Навсякъде другаде в страната хората също имат нужда от спокойно и стабилно управление. Трябва да минат поне 2-3 цикъла на местни избори, за да може евентуално да се случи тяхната мечта ГЕРБ да бъде изчегъртан и от местната власт. По-бавно се случват нещата на местно равнище, отколкото вероятно се иска на лидерите на ПП и ДБ. Не ми се иска да си мисля, че те така си мислят. Това би било много наивно."

Партиите на промяната ще претърпят загуба от това, че ще има избори през лятото и това ще окаже влияние върху отчитаната тенденция за спад в подкрепата за тях, отбеляза проф. Стефанова. За увеличаващата се подкрепа за "Възраждане" тя подчерта:

"В следващото Народно събрание си я представяме втора политическа сила. Провеждаме референдум за еврозоната, съответно той от международните партньори може да се разчете дори като референдум, че ще напускаме Европейския съюз, а ние без ЕС сме загинали напълно."

Според нея обаче парламентарният модел не е катастрофирал, а в криза е партийната система.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02