Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Държавите не трябва да допускат монопол над тази технология"

Доброслав Димитров: Когнитивното ни мислене е под най-голяма заплаха от изкуствения интелект

"AI ще повиши проблема с фалшивите новини на ента степен"

Доброслав Димитров
Снимка: БГНЕС

"В цялото ни общество се случва колосална промяна в начина, по който се извършва човешката дейност със скорост, която не ни е позната, тъй като човешките същества сме биологични единици, които се развиваме с линейна скорост, докато технологиите се развиват експоненциално извън нашия контрол". 

Това каза пред БНР Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСОК) и председател на УК на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ). 

И допълни, че за пет месеца от абсолютно прохождащ интелект ChatGPT вече е по-умен от повечето хора

"Ако за пет месеца е стигнал от почти нулева позиция до тук, то за следващите пет месеца повечето дейности, които правят хората, ще бъдат извършвани по-добре от изкуствения интелект (AI). Изкуственият интелект няма да вземе в общия случай ничии работни места, но хора, които го използват, ще ги вземат. Изкуственият интелект в голямата си степен е голям множител на нашите умения. Той няма собствени желания и амбиции като софтуер. Всяка една професия, свързана с човешкия интелектуален труд, е под заплаха - едни ще бъдат автоматизирани по-скоро от други, като пред по-скоро имам предвид месеци, не години". 

В предаването "Хоризонт за вас" Димитров подчерта, че за скоростта, с която ChatGPT се развива, е трудно да се предположи докъде ще стигне. 

"Единственото сигурно е, че това ще е бързо и ще достигне всеки един от нас. Една от професиите, която ще бъде сериозно оптимизирана, е тази на юристите. Всяка дейност, която е свързана с най-човешките ни предимства, които сме имали доскоро - когнитивно, креативно мислене, е под най-голяма заплаха". 

По думите му технологията не е неутрална и неизбежно отразява вижданията на създателите си

"Изкуственият интелект ще повиши проблема с фалшивите новини на ента степен. На нищо, което виждаме и чуваме, няма да можем да имаме доверие". 

Той е категоричен, че ситуацията не може да се върне назад и няма регламент или регулация, които да могат да спрат развитието на изкуствения интелект:  

"Това, което могат да направят държавите, е да са сигурни, че тази технология няма да бъде монополизирана, че няма да бъде контролирана от една компания, която да излезе единствен победител от това съревнование. Това е от ключово значение за обществото, за демокрацията, за пазара. Има разбиране, но притеснителното е, че не се знае дали ще успеем да предотвратим евентуален инцидент". 

Интервюто на Снежана Иванова с Доброслав Димитров в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама са кандидатите за кмет на с. Громшин

Двама кандидати за кмет на Громшин. Частичният избор в бойчиновското село ще се проведе на 23 юни . Частичният избор се наложи, след като правомощията на избрания през октомври миналата година за кмет на Громшин Цветан Антонов бяха предсрочно прекратени. Това стана, тъй като Антонов не бе закрил в срок своя фирма, регистрирана през 2005..

публикувано на 02.06.24 в 13:25

С поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Ботев

С поклонение пред Паметника на Булаирци, Монумента на 13-и Рилски пехотен полк, с поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Христо Ботев и четата му и на падналите герои за България. Преди това стотици край пл. "Велбъжд" и по улиците на града застанаха при воя на сирените да почетат 2 юни. На поклонението бяха кметът на..

публикувано на 02.06.24 в 13:08

Мерки срещу домашното насилие в Гърция

Властите в Гърция взеха сериозни мерки срещу проявите на домашно насилие. Създадени бяха центрове в помощ на застрашени и пострадали от такива престъпления. От днес работят 65 центъра за борба срещу домашното насилие, заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. Те са разположени в полицейски участъци. В тях работят..

публикувано на 02.06.24 в 13:01

ЕК проверява популярна китайска платформа за онлайн търговия

Европейската комисия е започнала проверка на една от най-популярните китайски платформи за търговия в интернет. Това става след сигнал от Европейската потребителска организация  BEUK  заради съмнения за предлагане на фалшиви продукти и прилагане на нелоялни практики, обяви основателят на българската платформата за информация и съвети "Ние,..

публикувано на 02.06.24 в 12:59

Японци се включиха в черешовия туризъм в кюстендилското с. Пиперков чифлик

Японци от Осака, водени от техни приятели от София, посетиха в неделния ден кюстендилското с. Пиперков чифлик. На черешов туризъм - влязоха в една от градините да си наберат от вкусните плодове Черешов туризъм в Кюстендилско, за втора година овощари организират "Набери си сам" Групата влязла в градината на бившия директор на Института..

публикувано на 02.06.24 в 12:53

Проучване: Гърците са еврооптимисти

Гърците са еврооптимисти, показват последни проучвания в южната ни съседка. Гражданите виждат ползите от членството си в Евросъюза, коментират анализатори в Атина. Гърците имат повече доверие в европейските институции, отколкото в местните политици, показва проучването на общественото мнение. Мнозинството гърци имат положително отношение..

публикувано на 02.06.24 в 12:40
Снимката е илюстративна, архив.

Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом

Неизвестни срязаха маркучи на спирачната система и счупиха стъкло на локомотив на жп гарата в Лом. Машината е била готова за път. Полицаите издирват извършителите Сигналът за инцидента е подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта вчера. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 02.06.24 в 12:39