Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масовите убийства преобърнаха сръбското общество. Надцакването с митинги започва

Снимка: БГНЕС

Днес се подновяват часовете в белградското училище "Владислав Рибникар". Досега децата се връщаха към класните стаи без да учат, разговаряха със специалисти, за да превъзмогнат стреса от стрелбата на 3 май.

Двете масови убийства – първо в столицата, а след ден на 50-ина километра от Белград – край Младеновац, преобърнаха сръбското общество.

Седмицата, която започва, ще завърши с два митинга. Първият е организиран от граждани и опозиционери. В събота те за четвърти път ще кажат: "Не на насилието!". Още в петък обаче се задава контрамитинг в подкрепа на президента Александър Вучич, който стяга редиците с обещание за най-многолюдната проява в страната. Свръхполитизира ли се болният въпрос за агресията в Сърбия и какво е важно за децата там, за които от седмици говорят съученици, родители, учители, политици, полицаи? 

Инструментални композиции, класическа музика, църковни песнопения – така звучаха до последната минута от тридневния траур сръбските радиа. Страната спря да говори на 5, 6 и 7 май, а после тъжната музика и тишината си отидоха със скоростта на куршум.

Десетки хиляди заляха улиците на Белград и други градове, за да призоват за отговорност и оставки. Такава подаде само образователният министър, макар протестиращите да искат самият Вучич да се раздели с поста си. Засега той е склонен да се оттегли само от лидерската партийна позиция и упорито повтаря – на власт се идва само с избори.

"От всеки град в Сърбия, ако трябва и пеша ще дойдем в Белград, и ще им покажем, че Сърбия не може да бъде унищожена и никога няма да го позволим!" – каза Вучич към събралото се множество в Панчево. Репетиция за надцакването с митинги. За тях се готвят и противниците. Председателят на парламентарната група на опозиционната Народна партия Мирослав Алексич заяви, че деца, които никога повече няма да се събудят, са събудили Сърбия. Според него най-малкият участник в протестите срещу властта е седеммесечно бебе.

За политическия сблъсък тренировка имаше и в парламента.

"В училищата – насилие, наркотици, какво ли не. Родителите не смеем да си пуснем децата на училище. Аз самият съм родител”, каза в края на миналата седмица Алексич. Дискусията по правителствения доклад за сигурността след двете масови убийства ескалира. Премиерът Ана Бърнабич не се овладя и заплю опонентите:

“Днес имаме бандити, които нямат никаква връзка с морала, никаква връзка с етиката и с това да се борим за децата си! Грижа ли ви е?! Въобще не ви пука! Нападнахте жена, която се бори за менталното здраве на тези деца! Не ви е срам!”.

Жената, за която Бърнабич говори, е директорката на Института за психично здраве. След тези думи премиерът избута ядосано микрофона, наруга опозицията и изключи звука.

Някои опозиционни привърженици не останаха по-назад. 

Че обстановката е по-сложна от черно-бялото противопоставяне стана ясно и от думите на Драган Шормаз, член на Изпълнителния съвет на партията на Вучич. В Twitter Шормаз призова да няма митинг на властта на 26 май, защото "жервите на насилие не заслужват разделена Сърбия". Според него разделението е следствие от "работата на президента Вучич, а народът не иска езика на насилие и омраза".

Няма индикации, че Вучич е чул вътрешнопартийната опозиция. Двамата с Бърнабич обвиняват чуждестранни служби в дестабилизация на Сърбия и организирането на цветна революция. Предупреждението дошло от неназовани "спецслужби от Изток".

За капак през миналата седмица имаше и бомбени заплахи срещу сръбски училища. Пред общественото Радио и телевизия ٌRTS държавният секретар на сръбското МВР Данило Стевандич съобщи – от 17 до 20 май заплашителни имейли или обаждания са получили 337 училища и 16 други обекта.

Заплахите не са новост. Идват от чужбина и това бавело разкриването им. След десетки хиляди заплахи само за година: "успяхме да открием четирима извършители, срещу трима са заведени наказателни дела, а един се издирва. Установихме, че в други четири случая извършителите са деца до 14 години".

По-успешна ли е властта в плановете за оръжейна амнистия до 8 юни? По данни на вътрешното министерство от 8 до 21 май доброволно са предадени над 26 000 оръжия, над 6 000 взривни устройства и над 1 300 000 патрона.

"За гарантирането на сигурността на 1832 държавни и частни училища и техните 4180 помещения са разположени 3500 полицейски служители".

Според Стевандич полицията ще координира мерките за сигурност с училищните директори. А според учителя Небойша Йотов в училищата чакат инструкции от образователното министерство.

Небойша е учител по физическо в гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" в Димитровград, известен у нас като Цариброд. На 330 километра от Белград и само 60-ина от София, в малкия граничен град има около 200 гимназисти.

В училището, където върви постарому, децата говорели за двете стрелби непосредствено след тях. По думите му в началото децата са били уплашени, но вече всичко е наред. 

Полицейското присъствие е засилено в цяла Сърбия, потвърждава и Небойша Йотов. Той добави, че има дежурства и от страна на учителите и помощните работници. Небойша не знае докога той и колегите му ще са в този режим. За изземането на оръжия слуша по телевизията. Отвъд казаното в публичното пространство Небойша Йотов се обръща за решение към думите не на други възрастни, а на деца. Небойша знае, че каквото и да направят, политиците не могат да контролират децата. Не се справят и родителите.

И тук с учителя стигаме до публичните обвинения към конкретни сръбски медии, че насаждат език на омразата и подстрекават насилие. Над 450 000 се разписаха в петиция лицензите на две национални телевизии – Pink и Happy – да бъдат отнети, да се спрат риалити форматите с агресия, да се забранят таблоиди, които пропагандират насилие и разпространяват фалшиви новини, да се смени ръководството на обществената “Радио и телевизия на Сърбия” (РТС).

"Някои телевизии предлагат такива неща, които не са за деца, не са за хора под стрес, доста агресия".

Като често коментираната "Задруга" по Pink. Така наречените “кооператори” живеят в специална изолирана комуна. Патриархално. Наблюдавани и записвани. Секунди са нужни, за да чуем крясъци, ругатни и насилие.

"Имаше 3-4 такива риалити. Децата и младите хора се идентифицират с тези "юнаци". Такива предавания не трябва да се дават в нормално време".

Загрижеността на Небойша и стотици хиляди негови съграждани изглежда не се споделя от посочените с пръст. Собственикът на Pink Желко Митрович коментира: "Измислената интелигенция гледа на времето и пространството различно от нас". "Нашите продукции се признават навсякъде по света".

Миналата седмица от Pink се похвалиха с изследване на "Нилсен", че за пореден път са най-гледаната частна телевизия. Поставиха акцент върху градското население, женската аудитория и младите хора между 18 и 49 години. 31% от зрителите в Сърбия са избрали да гледат "Задруга", твърдят от Pink. Другата критикувана телевизия – Happy, е на трето място по гледаемост.

Колкото до Happy TV – красноречив пример е, че в неделния 21 май сред челата на сайта на медията бе и цитатът: "Сатанисти имат фабрики за производство на деца, използват кръвта им и управляват света". Думите са на сръбския бизнесмен Боголюб Карич, по-известен у нас не с размислите си за сатанистите, а с това, че е санкциониран от ЕС за връзки с беларуския президент Александър Лукашенко.

На този фон над 150 родители не искат учебната година в белградското училище “Владислав Рибникар” да продължи и настояват за край да бъде обявен денят на стрелбата.

"Всичко, направено в училището след 3 май, е само опит насилствено да се възстанови т. нар. нормално положение. Кризисният план, който училищното ръководство се опитва да приложи на всяка цена, цели единствено да прикрие последиците от трагичното събитие", се казва в съобщение, цитирано от РТС. Родителите смятат, че емоционалният климат и травмата за децата не позволяват да се учи повече.

На учителя Небойша не му се вярва, че проблемите ще се решат с оставки. МВР-шефът остава непоклатим, както и директорът на Агенцията за сигурност и информация. Няма и сменени членове на регулаторния орган за електронни медии.

"Това е предимно обществен и социален проблем, но много го прехвърлят на политиката. Всички трябва да обърнем внимание на семейството, на възпитанието на детето", категоричен е той. 

И ако смятате, че Небойша е твърде мек към властите, имайте предвид – детето на негов роднина учи във "Владислав Рибникар". Чист късмет е, че не е сред пострадалите.

Отвъд семейното възпитание Небойша Йотов има критики и към учебните програми на децата, както и към бездуховността в обществото. Има ли кой да го чуе?

"Всички в Белград, да живее Сърбия!" - скандираше от трибуната в Панчево Александър Вучич. Какво ще стане на 26 и 27 май? Преброяването на дивите зайци в Сърбия предвещава сгъстяване на облаците. По-рано обаче на хоризонта на учениците на Небойша Йотов от гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" се задава лъч светлина – републиканското първенство по атлетика. Преди дни смесен отбор от двете димитровградски училища, основното и гимназията, се класираха за състезанието.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Депутатите одобриха купуването от Германия на IRIS-T и боепирпаси за "Страйкър"

Народно събрание одобри купуването на система за ПВО от Германия. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 - „против“ и двама - „въздържал се“. Цената на комплекса „lRlS-T SLM" е близо 356 млн. лева. Системата ще у нас до 34 месеца, а оперативно ще е готова след 39. Проектът се реализира в рамките на инициативата "Щит над европейското небе" и е част..

публикувано на 08.08.24 в 16:59

Какво е необходимо, за да се включим адекватно като доброволци при бедствия?

Когато си говорим за адекватно поведение през летния сезон, няма как да не отправим и благодарност към всеки, отделил от личното си време, за да помогне безвъзмездно в потушаването на огнените стихии по места из страната.   "Много бихме искали всички доброволци, които идват на пожари - и тези, които са регистрирани към доброволните образувания, и..

публикувано на 08.08.24 в 16:25
Главен инспектор Йото Василев - началник на сектор

Как да реагираме адекватно при пожар в природата, вкъщи или в града?

Тази година летният сезон е изключително горещ, но може и да се каже опасен - и за нас, и за околните на нас животни и природа. Затова и в този брой на предаването "Чуй лятото" се опитахме да се вслушаме в лятото, така че то да е благосклонно към нас, а ние максималното да извлечем от него по най-добрия и безопасен начин.  Р азговаряхме със..

публикувано на 08.08.24 в 11:30
Проф. Мая Аргирова

Проф. Мая Аргирова: Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока

Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока . Това каза пред БНР проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС, като подчерта, че това е личното ѝ мнение , тъй като, за да има официално становище на тази комисия, е необходимо да се направи проверка от контролните органи - РЗИ и..

публикувано на 07.08.24 в 16:50
Проф. Алексей Савов

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има отклонение или жена с ХY

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се проверяват нивата на тестостерон. Ако се опрем на особеността, че може жена да бъде с XY и е с..

публикувано на 07.08.24 в 14:01

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч..

публикувано на 07.08.24 в 12:16