Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марая Цветкова: Как искаш съдебна реформа, като си оставил безконтролно изпълнителната власт

"Роенето на партиите и на парламентарния живот е част от схема. Това е проруски маниер на работа, това е ченгесарски маниер на работа", коментира политологът

Снимка: Таня Милушева

В ситуация сме на абсолютно безконтролна власт, заяви пред БНР политологът Марая Цветкова. 

"Същите хора, които обясняват как не е трябвало да се гушнат, коментират как е наложително да има контрол над главния прокурор и цялата прокуратура и да се реформира съдебната власт. Как ще искаш съдебна реформа и в същото време искаш да оставиш безконтролна изпълнителната власт. Ние пускаме питомното, за да хванем сакатия дивеч. Не става така - трябва да има контрол над всички власти", коментира тя.
 
Политологът отново повтори тезата си, че ИТН е отроче на ДПС и е инженерингов проект. Според нея тази линия се препотвърждава във времето. 

"Сякаш някой подшушна на ИТН и Слави Трифонов, че през нощта трябва да си напише статуса и да се обоснове с факта, че не е имало преговори и никой не ги питал за нищо. Ами ти си даде подкрепата на тепсия, какви преговори".
 
Според нея ДПС отново са си изиграли картите много хитро:

"Те запазват ролята си на балансьор, който може да подкрепя и който може да спира и да печели от техните грешки. Логиката ми диктува, че именно ДПС каза на Слави Трифонов да се дръпне". 

Нещата са се преобърнали с идването на Мария Габриел, убедена е Цветкова:
 
"Сякаш първоначално Христо Иванов беше по-готов да даде задна, за да има някакво правителство. В момента, в който включиха Мария Габриел в играта, сякаш ПП си отдъхнаха и се съгласиха". 

Цветкова отбеляза, че мандатоносителят винаги има преднина пред останалите коалиционни партньори. Според нея обаче колкото по-ясно се казват нещата, толкова повече расте приемствеността: 

"Когато се стигне до истината и всички се убедят, че това е коалиция - ударът е много по-голям".

Целите им кампании бяха сбъркани, защото не говориха за политики, а за това кой кого повече мрази, обясни тя. По думите й в България вече политиката не е победа

Според политолога ако има адекватна съдебна реформа, която не служи за бухалка, а е напълно независима, ще свърши работата и оттам ще "изгорят" и хора, които сме смятали за много читави.
 
Марая Цветкова изказа мнение, че в основата на договореното ротационно управление трябва да бъде вкарано това - президентът и "Възраждане" да бъдат игнорирани

"Той нямаше смелостта да слезе и да каже "Хора, отказвам се от моя мандат като президент, влизам в изпълнителната власт ясно - с партия". А не да си прави отрочета и да пуска свои хора навсякъде, които видяхме до къде довеждат държавата. Роенето на партиите и на парламентарния живот е част от схема. Това е проруски маниер на работа, това е ченгесарски маниер на работа". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен е домакин на кръгла маса, посветена на пътната инфраструктура

Плевен е домакин на кръгла маса на тема "Стратегическите приоритети, свързани с пътната инфраструктура и организация на движението"  в региона. Акцент в дискусията е изграждането на обходния път на областния град. Кръглата маса е организирана от регионалните колегии на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на..

публикувано на 15.07.24 в 10:04
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получат. Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, каквато информация се появи, е публично признание за политическо безсилие. В очакване на втория мандат Костадинов предлага, ако ПП-ДБ..

публикувано на 15.07.24 в 09:50
В Солун, 12 юни 2024 г.

Екстремните жеги в Гърция продължават

Продължава екстремната вълна на високи температури в Гърция и днес. Спряха влакове поради повреда на железопътната мрежа. Прекратено е движението на влакове от Патра към Пелопонес поради повреда на железопътните релси от високите температури. Има отсечки с разтопени релси, казаха пред медиите от ръководството на железопътната компания...

публикувано на 15.07.24 в 09:37

Един загинал и трима ранени при тежка катастрофа на пътя за Гърция

Един човек е загинал, а други трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода "Маказа". Инцидентът е станал около 7:30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на БНР са се сблъскали две коли - с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил...

публикувано на 15.07.24 в 09:17
Снимката е илюстративна.

Тежка техника помага за потушаването на пожара край кюстендилското с. Преколница

Пети ден екипи на Пожарната и на Държавното горско предприятие "Осогово" продължават гасенето на пожара край кюстендилското село Преколница, който възникна на 500 метра от границата със Северна Македония. Огънят е локализиран откъм три страни. Усилията са насочени към спирането му откъм северната страна - към село Коприва, което остава..

публикувано на 15.07.24 в 09:09

Пети ден борба с пожара в Огражден планина над Петрич

Пети ден продължава борбата с огнената стихия в Огражден планина над Петрич. Пожарът, който се пренесе от Северна Македония към България вече е обхванал над 130 декара иглолистна гора. Пет пожарни автомобила и десетки служители от пожарните служби в Петрич и Сандански, три горски стопанства, доброволци и ловци, са на терен от 4 часа сутринта,..

публикувано на 15.07.24 в 08:59
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Кипър отбелязва 50 г. от военния преврат срещу правителството на Макариос III

Кипър отбелязва днес 50 години от едно от най-трагичните събития в историята си – военния преврат срещу правителството на архиепископ Макариос III. Сирени със сигнал за тревога ще звучат днес в 8:20 ч. – часът на неговото начало на 15 юли 1974 г. "Ключът" към решаването на Кипърския въпрос е в Анкара, заяви президентът Никос Христодулидис...

публикувано на 15.07.24 в 08:35