Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията предупреждава за нова дизайнерска дрога и синтезирани в домашни условия наркотици

Снимка: Здравка Маслянкова

Нова дизайнерска дрога и наркотици, синтезирани в домашни условия с препарат за отпушване на канали и с киселина от акумулатор, цигари с марихуана, напръскани с препарат срещу хлебарки, за по-силно влияние, са наркотиците, които набират популярност сред младежите и децата, предупредиха от полицията във Велико Търново. 

Наркотичният чай набира все по-голяма популярност, коментира главен инспектор Костадин Костадинов, началник на сектора за борба с организираната престъпност в областната дирекция на МВР: 

"Това е психоактивна смес за пушене. Много често тютюн, обикновен чай или някаква друга растителна маса се напояват със синтетичен наркотик JWH-018 от рода на канабиноидите".  

Наркотичният чай се внася у нас от Югозападна Азия със соли за вана и дори с тор за цветя. Обработеният по този начин наркотик води до прекомерна психическа и физическа зависимост, а пристрастяването е изключително бързо – до две-три седмици. 

"След около месец-два употреба води до цялостна деградация на организма, нарушаване на зрение, интелектуален спад, силно занижено сексуално желание, проблеми в дихателна, кръвоносна и отделителна система". 

Един грам марихуана на пазара на дребно е между 15 и 20 лева, а доза от наркотичния чай е 50 лева, лесно достъпен, но труден за откриване от властите, коментира главен инспектор Костадин Костадинов:  

"Понеже спецификата на сместа – примерно чай от мента, си има съответна миризма, и това вещество по никакъв начин не може да бъде установено от наши кучета, включително и апаратите за измерване на наличие на наркотици при управление на МПС не ги засичат тези наркотици, при едни изследвания с полеви тестове или с дрегери – показателите са нула". 

Наркотичният чай се хваща от употребилите го само с кръвен тест, но масово дрогираните с него шофьори отказват да дадат кръв.  

Все популярен е и синтетичният метамфетамин. Може да се направи безпроблемно в домашни условия, а така наречените "готвачи" е нужно да имат елементарни познания по химия, рецептите за пико изобилстват в интернет. Цената на грам пико е между 60 и 80 лева, казват полицаите. Проблемът е, че се забърква подръчно от всякакви отрови, коментира старши инспектор Стоян Любомиров от Базовата научно-техническа лаборатория в ОДМВР Велико Търново:  

"Не ползват чисти продукти, което дава отражение на крайния продукт. При всичките производства на пико и всякакви видове ръчно направени дори чайовете и амфетамини никой не може да гарантира какво е направено. Някой направил пико с разредител "Каналин" и киселина от акумулатор, изобщо не знаем какво има вътре. Това, че ще има ефедрин накрая или амфетамин ще получат някакъв, не значи, че няма още няколко отрови. Има и друга мода, за която съм чувал – да пръскат "тревата" с препарат за хлебарки, с тип мухозоли невропаралитични спрейове".  

Пълнителите за електронни цигари с хексахидроканабиол или с тетрахидроканабиол също са наркотик и бяха включени в забранителния списък едва през април, коментираха още полицаите и предупреждават, че ефектът е психотропен като при "напушване" с марихуана, а като цена са достъпни за младежите, примерно пълнител за 300 дръпвания е от порядъка на 50 лева. А флаконите с райски газ са общодостъпни. 

Няма скорошно изследване на РЗИ – Велико Търново за разпространението на наркотици сред учениците в региона.  

Великотърновски младежи разказаха, че са опитвали и имат приятели, които вземат дрога. 

Малко над 21 килограма различни видове наркотици са задържани за първите четири месеца на годината в област Велико Търново. Преобладава марихуаната. Разкрити са 103 престъпления, свързани с наркотици, а за незаконно притежание са образувани 128 досъдебни производства, за шофиране след употреба на дрога се водят 44 досъдебни производства във Великотърновско. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян

Пожарът, който избухна привечер в складовете на бившия Ремзавод в Шумен, е локализиран, съобщават от полицията. По първоначални данни там бяха запалени ветеринарни продукти.  Гасителните действия на място продължават. С огнената стихия се борят 30 огнеборци с шест противопожарни автомобила. Няма пострадали хора при инцидента в една от индустриалните..

публикувано на 16.08.24 в 21:11

Русия се готви за "десетилетия" под западни санкции

Икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, ще останат в сила "десетилетия", дори ако има мирно уреждане на военния конфликт в Украйна, заяви в петък високопоставен служител на руското външно министерство, цитиран от агенция Ройтерс. Русия се превърна в най-санкционираната страна от Запада след нахлуването ѝ в Украйна през февруари..

публикувано на 16.08.24 в 20:46
ген. Олександър Сирски

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск. Това твърди техният командир Олександър Сирски. По думите му, на места те са се придвижили до 3 км през последното денонощие. Генерал Сирски съобщи за боеве край село на север от град Суджа, което отстои на 11 км от рурско-украинската граница. Боеве се водят..

публикувано на 16.08.24 в 20:39
Джевдет Чакъров на посещение в Мадан

Джевдет Чакъров: Повече от потребно е да имаме редовно правителство след изборите

Повече от потребно е да имаме редовно правителство, за да се решават проблемите и да заработи Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми, каза пред журналисти в Мадан председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Джевдет Чакъров пристигна в Мадан за разширено заседание на Областния съвет на ДПС – Смолян. "Ще се виждаме навсякъде..

публикувано на 16.08.24 в 20:28
Летище

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията, тъй като стотици служители от граничните сили на летище “Хийтроу” са готови да предприемат 23 дни на стачни действия от края на месеца. Около 650 членове на Профсъюза на публичните и търговски услуги (PCS), които обслужват най-натовареното британско..

публикувано на 16.08.24 в 19:56
Президентътт на САЩ Джо Байдън в Дъблин, Ирландия - 13 април 2023

Байдън: Споразумението за прекратяване на огъня в Газа е по-близо, отколкото преди три дни

Американският президент Джо Байдън заяви, че "ние сме по-близо, отколкото някога сме били" до прекратяване на огъня в Ивицата Газа, "но все още не сме достигнали дотам", тъй като преговорите в региона продължават и следващата седмица, предаде Ройтерс. Той отбеляза пред репортери в Овалния кабинет на Белия дом, че е направен напредък към..

публикувано на 16.08.24 в 19:31
Село Воден след пожара

БЧК преведе над 41 хил. лв. за пострадалите от пожарите в община Болярово

Българският Червен кръст (БЧК) преведе над 41 хиляди лева по дарителската сметка на община Болярово за пострадалите от опустошителните пожари пред месец в селата Воден и Крайново, съобщава БТА. Стотици са подкрепили кампанията със SMS на стойност 1 лев на кратък номер 1466. Средства са постъпили на откритата от БЧК банкова сметка, само..

публикувано на 16.08.24 в 19:15