Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Няма основание за увеличаване на лихвените проценти по кредитите"

Доц. Григорий Вазов: До края на годината не е възможно да бъде сведен дефицитът до 3%

"Съкращаване на социални разходи няма да има"

Григорий Вазов
Снимка: БНР

"Трябва да се постави нова фискална цел пред бюджета, т.е. изцяло да бъде променена философията и структурата на бюджета на държавата. ... Новата фискална цел трябва да е балансиране на бюджета и падане под 3% дефицит. Балансиран бюджет се прави с много точно прецизиране на приходите и на разходите. Сериозен баланс между инвестиционните и социалните разходи".

Това каза пред БНР доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет и преподавател по финанси.

"До края на годината не е възможно да бъде сведен дефицитът до 3%. За половин година няма как. Това, за което мечтаем - 3% и под 3% бюджетен дефицит - е логично да започне да се случва след юли или август 2024 г.", обясни финансистът и подчерта, че най-реалистичната дата за влизане на България в еврозоната е 1-ви януари 2025 г. 

Той прогнозира, че съкращаване на социални разходи няма да има в новия бюджет:

"Никой няма да си позволи това нещо. Няма толкова смело правителство. ...  Може да се прецизират, но няма да се съкращават. Трябват много сериозни капиталови разходи, които да балансират бюджета в приходната му част".

Няма основание за увеличаване на лихвените проценти по кредитите, категоричен беше доц. Вазов.

Интервюто на Явор Стаматов с доц. Григорий Вазов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11
АЕЦ

ЕК с положително становище за изграждането на 3-ти и 4-ти блок на румънската АЕЦ "Черна вода"

Проектът за изграждане на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ "Черна вода" получи положително становище от Европейската комисия по отношение на техническите аспекти и ядрената безопасност, съобщи БТА, като се позова на новинарския сайт Зиаре. Единствената атомна централа на Румъния произвежда около една пета от електроенергията в страната с два..

публикувано на 02.07.24 в 19:39

Румен Радев: Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през октомври, заяви президентът Румен Радев след среща в Атина с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Забавена е работата и по други стратегически проекти, подписани още от началото на 2023 година по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Той припомни, че през февруари 2023..

публикувано на 02.07.24 в 19:37

Владимир Малинов настоя в Атина за спешни мерки за въвеждане в експлоатация на терминала до Александруполис

След многократните отлагания на старта на проекта за терминала за втечнен газ до Александруполис, министърът на енергетиката Владимир Малинов настоя в Атина за решителни и спешни мерки за въвеждане му в експлоатация. Това стана на среща с ръководството на проектната компания "Газтрейд" и с представители на част от останалите акционери в проекта...

публикувано на 02.07.24 в 19:16
Сали Табаков е воден от служители на Охраната на съдебната власт към залата на съда -  2 юли 2024 г.

Съдът пусна от ареста Сали Табаков. Ще издържи ли обвинението срещу него?

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд. Заедно с тъста си Захир Османов и главния секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила..

публикувано на 02.07.24 в 18:40
Петер Сиярто

Петер Сиярто е обсъдил украинската криза по телефона със Сергей Лавров

Ден след като пое ротационното председателство на Европейския съвет, унгарският премиер Виктор Орбан посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да приеме идеята за временно примирие с нахлулите в страната му руски войски.  В Киев Орбан призова Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие "Помолих президента да помисли..

публикувано на 02.07.24 в 18:26