Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Колева представя "Мъжете в живота на А." във Велико Търново

2
Теодора Колева - писател
Снимка: Личен архив

В сряда, на 14 юни, от 18:00 часа в книжарница "Хеликон" - Велико Търново ще бъде представен романа на Теодора Колева "Мъжете в живота на А.".


Росица Копукова ни я представя:

"На 11 юни в литературната рубрика ще представя една прекрасна авторка - Теодора Колева и " Мъжете в живота на А.". Авторката е от София, била е журналист, сега е в бизнеса, има великолепно писателско перо и книгите й оставят следа. Понеже и в радиото има вълнения от силни автори, които ще оставят име и класа в българската литература, тази авторка ми е препоръчана оттам.

Четох с огромно изумление от таланта на Теодора Колева. 

В книгата се разказва за красиво помакинче, основна героиня в романа, което има трудна съдба от висини и спадове, и пак висини. 

Има писатели, българи, сто процента даровити. Благодаря на Теодора Колева, че ми изпрати отделно и други книги, които ще представя след време".

Романът "Мъжете в живота на А." ще бъде има своята премиера и на 20 юни в Самоков. Представянето ще бъде в общинската библиотека от 17.30.

ИСТИНСКИЯТ ЖИВОТ В ЕДНА ВИСОКО - ХУДОЖЕСТВЕНА КНИГА

"Романът " Мъжете в живота на А." на изключително талантливата Теодора Колева се чете на един дъх и е почерпан от самия живот. Авторката не го крие. Такава героиня съществува и малко са попроменените факти от един сложен жизнен път, който поднася на главната героиня немалко изпитания.

Самата Теодора ми сподели, че в едно издателство й върнали ръкописа с мотива, че такъв живот една жена не може да издържи. Една европейка може би, но българката може.

Аксиния е красиво помакинче от България, която расте щастлива като малка между двама трудолюбиви и обичащи я родители. Детството й е много топло и обично. За съжаление майка й умира от рак, при това много тежко, баща й се омъжва повторно и има дете и някак си Аксиния става вече неудобна. Битието се превръща в голяма отговорност за нея. И тя се опитва сама да създаде семейство. Много силно го желае. Жени се, има и дете, но не попада на точните хора и след доста премеждия се развежда. Но мечтата за дом, любим и уют остава. Тя обаче не се сбъдва така бързо.

Цяла палитра от неудачи в живота спохождат Аксиния. Мъжете, които обича, сякаш не са на нейното ниво. Но има дарба, наследена от майка й. Започва с вълшебни плетива, минава към модата, опитва се да реализира куп идеи, а това е свързано с дългове.

Сякаш пътеводна звезда и невероятно умното й дете я крепят в трудния път към успеха и към любовта.

През какво ли не преминава трудолюбивата помакиня? Включително и през предразсъдъците и тесногръдието, и през непочтеността на хората. За да узнаете всичко това трябва малко да позабравите да се храните и да спите, защото романът е повече от завладяващ.

Но Аксиния се бори.Има дух и сила на характера.

Баща й също не я е изоставил, макар след смъртта на майка си, тя да преживява разочарования и от него.

И точно когато мисли, че се е оплела окончателно в мрежата на дълговете и проблемите, и ще трябва да живее само с тяхното разрешаване, попада от сайт за запознанства на един добър и трудолюбив вдовец, който я взима при себе си и й помага да излезе от тежката ситуация, и да се докаже не само у нас, но и в чужбина. Впрочем, талантливото момиче е имало и преди това успехи навън, макар отново през препятствия и допълване на знания.

Добрите и лошите хора се редуват в живота на Аксиния.

Но писателката Теодора Колева не изпада в крайности. Тя с опитно око прозира вариациите в човешките нрави, както и променливите страни на всяка епоха, тъй като героинята живее и в епохата на социализма, и в демокрацията.

Добра до недопустимото, тя не може да не стане мила на Бога. Успява да се спаси от всяка тежка ситуация.

Развива модния дизайн, освен плетивата, наема хора и се докосва до апотеоза на успеха. Аксиния получава "Златната игла" за мода и нейната фирма се налага като водеща.

В момента на награждаването присъства и любимият мъж, горд с половинката си. И точно тогава, в тъмната зала, Аксиния съзира на тавана един светъл ангел. Сърцето й подсказва, че това е майка й.

Отишла си сравнително млада и без време, тя е получила Божието разрешение да закриля и напътства детето си и да върне към него щастието, което несправедливо и многократно му е отнемано.

Да бъдеш делова жена от средния бизнес и да се наложиш, не е само светлина и прожектори. Да оцелееш честно и да не се продадеш, и това не е за всеки.

Но Аксиния остава вярна на себе си, на моралните устои на семейството си и на нравствените ценности, с които е възпитавана от дете.

Успехът й е изстрадан, но и заслужен, щастието не й е подарено, но е достигнато.

Авторката е била журналист, самороден писателски талант и занимаваща се с бизнес в момента. Всичко й е познато. Разтоварва се с литературата, споделя ми самата тя, но и умее да я създава. Не всеки го може. Нито журналистиката, нито литературата, в частност белетристиката, нито бизнеса.

Това не е единствена книга на Теодора Колева, другите са не по-малко стойностни и художествено издържани.

От сърце й желая попътен вятър за ново и интересно белетристично творчество.

11 юни 2023г., София

Росица КОПУКОВА, в ролята на литературен критик."

Цялото интервю с Теодора Колева чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие, а специален гост е актрисата Аня Пенчева. "Съчетал съм дреха, пластика, музика, светлина и..

публикувано на 23.06.24 в 06:56
Бойко Беленски

Бойко Беленски събра в книга неизвестни факти от живота на Алеко Константинов

Дай на Бойко Беленски предизвикателство. Кажи му, че не може да напише книга за Щастливеца и гледай какво става. Това дръзнала да каже наша колежка по перо и Бойко Беленски  започва да издирва документи за живота на този наш знаменит писател. Семейство, социална и политическа дейност, сърдечни трепети, приятелски кръг и пътешествия,..

публикувано на 23.06.24 в 05:23

Четвърто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър в парк "Военна академия"

Четвъртото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър и тази година ще се проведе на откритата сцена в парк "Военна академия". Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 23-ти юни от 20:00 часа със спектакъла “Кармина Бурана” на Балет "Арабеск" .  Заключителният концерт-спектакъл “Кавалери канят” ще бъде на 13-и юли от 20:00..

публикувано на 21.06.24 в 16:26

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято". Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско лято“ за пореден път събира в едно традиция и бъдеще: Първо ще прозвучи музикалната емблема на..

публикувано на 21.06.24 в 09:21
Виви Василева и специалните гости на концерта във Виена

Забележително българско присъствие в Концертхаус - Виена

На 15 юни в напълно разпродадената зала „Моцарт“ на виенския Концертхаус състоя забележително  събитие. Концертната вечер беше финал и кулминация на специализирания музикален цикъл „Percussive Planet“ за сезон 2023/2024 година. Звезди на концерта бяха брилянтни солисти - виртуозната перкусионистка Виви Василева, нейният брат и..

публикувано на 20.06.24 в 18:25
Рилският пустинник

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" пред храм "Св. Александър Невски"

Софийската опера и балет ще представи "Рилският пустинник" – музикална поема, разказваща за живота и делото на небесния закрилник на България. Оперният спектакъл ще се проведе на 26, 27 и 28 юли на площада пред храм "Св. Александър Невски".  Режисурата е на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов. Отец Кирил Попов от столичния..

публикувано на 20.06.24 в 15:09
Ива Таралежкова и Венци Благоев

"Джаз под звездите" на Деветашко плато - една различна емоция и енергия

Между 28 и 30 юни ще се проведе десетото издание на фестивала "Джаз под звездите на Деветашкото плато".  Деветашкото плато, което местните превърнаха в пленително място Районът на Деветашкото плато отново е сцена на "Джаз под звездите" "От години работим селата в Деветашкото плато да започнат да живеят нов живот. Преди 15 години те бяха..

публикувано на 20.06.24 в 09:39