Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 4-11 юни 2023

5
Нирмал Пурджа в България
Снимка: Издателство Вакон

Нирмал Пурджа посети България за мотивационна лекция в столична зала. През 2019 г. непалецът постави световен рекорд за най-бързо изкачване на 14-те най-високи върха на планетата - с допълнителен кислород, по подготвени от екипа му парапети, за 6 месеца и 6 дни. Впоследствие беше обявено, че, както повечето хора, Пурджа не е бил на най-високата точка на два от тях - Манаслу и Дхаулагири, които изкачва през 2021 г. Това удължи срока на рекорда му на 2 години. Предишният рекорд беше 7 години, 10 месеца и 6 дни. В момента Кристин Харила от Норвегия прави опит да подобри рекорда на непалеца, при това има реални шансове да стори това за двойно по-кратко време. Ето какво каза Нирмал Пурджа за този опит в интервю за БНР:

"Много е добре, че хората поемат щафетата, че продължават това, което аз започнах, но не е същото. Онова, което направих, беше нещо напълно ново - нова идея, която осъществих. Когато Райнхолд Меснер и Петер Хабелер изкачват Еверест без допълнителен кислород, това е било нещо напълно различно за времето си, за първи път. И аз съм изкачвал Еверест, както и други осемхилядници, без допълнителен кислород, но не мога да се сравнявам с Меснер, съвсем различно е. Но и в двата случая светът не вярваше, че това е възможно. Беше новаторско. Хората много бъркат тези неща”, казва Пурджа и добавя “приветствам това, което Кристин Харила прави, защото тя следва моите стъпки, а ако хората не те следват, значи това, което си направил, не си е струвало. Хубаво е, че хората надскачат границите на своите възможности”.

Цялото интервю с Нирмал Пурджа слушателите на програма “Хоризонт” ще могат да чуят идната седмица. А след София непалецът отпътува за Пакистан, където ще води клиенти на връх К2 и на Броуд Пик.



Денис Урубко и партньорката му Мария “Пипи” Кардел са в Пакистан, където ще направят опит за нов маршрут на Гашербрум 1. През 2019 г. двойката искаше да изкачи по премиерен машрут Гашербрум 2, но заради болки в гърба Пипи Кардел остана в Базовия лагер, а Урубко направи новата линия сам. Миналото лято двамата стъпиха на неизкачван петхилядник в долината Шигар, а после Урубко изкачи Броуд Пик, Гашербрум 2 и К2. Пред Explorersweb Пипи Кардел казва, че не е знаела, че до момента никоя жена не е участвала в прокарването на нов маршрут на осемхилядник в алпийски стил, но че лично тя заминава за Пакистан не заради това.

“За мен това е едно от най-зашеметяващите изкачвания, за които човек може да мечтае (нов машрут в алпийски стил - бел.ред.). И двамата харесваме този вид алпинизъм... Заради абсолютната самота в екстремни условия, заради степента на ангажираност, заради предизвикателството да се вгледаш в себе си и да разбереш от какво си направен, заради несигурността на всяка стъпка, която предприемаш. Всяка от тези причини е по-силна от това да си първи” - споделя партньорката на Денис Урубко.

Денис Урубко и Пипи Кардел
Снимка: Фейсбук страница на Денис Урубко

Французинът Себ Буан изкатери един от най-трудните маршрути в скалното катерене - “Bibliographie” 9b+, в Céüse, Франция. 35-метровата линия е премината за първи път от германеца Алекс Мегос през 2020 г., а година по-късно - от италианеца Стефано Гисолфи и американеца Щон Бейли. Любопитен факт е, че първоначално Мегос дава най-високата категория в света - 9с, но при повторенията тя е понижена с една степен.

Себ Буан
Снимка: Фейсбук страница на Себ Буан

Слав Киров зае 4 място на Европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплината “боулдър” в Дуисбург, Германия. Гаф с рутсетинга остави финалите без нито един топ, а 7 състезатели успяха да направят само една зона, и то само на първия боулдър. Така победителите бяха определени от броя опити за тази единствена зона и от класирането на полуфинала. Ден по-късно братът на Слав - Боян Киров, зае също 4 място в своята възрастова група, като успя да изкатери 3 топа и 4 зони. 
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Слав Киров

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки , в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място. Николай Николов победи в..

публикувано на 25.08.24 в 14:52

25.08.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 25.08.24 година. "Тези с голямото си его сами се спъват в него!". Това е изречението на месеца, а негов автор е Иван Кулински от Угърчин.

публикувано на 25.08.24 в 08:15

Могъщата поезия на Никола Фурнаджиев

Никола Фурнаджиев е роден на 27 май 1903 година в Пазарджик. Сменя няколко специалности в СУ "Климент Охридски", накрая завършва философия и педагогика. На 20 години той става пряк свидетел на Септемврийското въстание 1923 година и на неговите жертви и е смятал, че България е била почти на границата на гражданска война. Това го потриса и той не може..

публикувано на 25.08.24 в 04:41

Клод Дебюси - геният в сянка

Клод Дебюси е гениален френски композитор, създател и най-голям представител на течението импресионизъм в музиката. Със своето творчество той тласка развитието на музикалното изкуство по нови пътища. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност. Новаторството му се изявява навсякъде - и в областта на хармонията, и..

публикувано на 22.08.24 в 03:00
Гашербрум IV

Екстремните спортове 11 - 18 август 2024

Спасителна акция се провежда по склоновете на Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Екип от елитни руски алпинисти е пометен от лавина, докато се е опитвал да свали тялото на сънародника си Дмитрий Головченко, изчезнал в района миналата година. Експедицията сега е водена от неговия партньор в редица изкачвания Сергей Нилов, а в състава й са Михаил..

публикувано на 18.08.24 в 15:44

18.08.2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 18.08.24 година.

публикувано на 18.08.24 в 08:20

11.08.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 11 август 2024г. 

публикувано на 12.08.24 в 09:46