Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Радева: Илюстрацията е медиатор между автора и читателя

4
Милена Радева, художник - илюстратор
Снимка: Пламена Бачийска

"За да станеш професионален художник, трябва да извървиш и професионалния образователен път, и вътрешния си емоционален път", каза пред "Нощен Хоризонт" Милена Радева, художник - илюстратор на детски книги. Тя е и създател на сайта - "Българска илюстрация" и е човекът, който възстанови "Биенале на илюстрацията".

"Необходима е и голяма доза смелост и твърдост в решенията си. Трябва да се съобразяваш и с автора, и с издателя. Трябва да си чел текста, преди да започнеш работата по книгата.

Когато си се доказал като професионалист, те вече ти имат доверие и може да не се виждате всеки път при поръчка за илюстрации.
Милена Радева - илюстрации
Аз лично чета текстовете по няколко пъти, докато чета, виждам текста като филм, това ми помага да създам илюстрациите", разказа още Милена Радева.

Радева сподели още, че илюстрира детски книги, защото там има много повече образност и фантазия, работа е повече, има малко текст и повече рисунки, което на нея й допада.

"Ние сме медиатори между автора и читателя. Няма как да има илюстрация, ако няма текст. Ние сме някъде по средата. Едновременно с това ние сме най-активните читатели на книгата. Работата ми не е самотна, правя няколко неща докато илюстрирам, а иначе аз съм работохолик, каза пред "Хоризонт" Радева.

Милена Радева, художник - илюстратор

Милена Радева е завършила бакалавърска и магистърска степен в Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика“, а през 2017 г. защитава своя дисертационен труд на тема „Българска художествена илюстрация от началото на 40-те до края на 80-те години на ХХ век. Тенденции и явления”.Още в студентските си години е увлечена по илюстрацията на детски книги и започва работа като илюстратор на свободна практика с автори и издатели от САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Англия, Сингапур и България. Успявайки да наложи личния си стил и техника, Милена Радева има над 200 илюстрирани книги в цял свят, а нейни концепции стават част от изложби на книгата в Германия, Корея, Израел и България.


Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26

"Космически концерт на Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" на 11 юли

Остават броени часове до първия съвместен концерт на мултиинструменталиста и носител на 6 награди „Грами“ Джейкъб Колиър и световно известния български хор „Мистерията на българските гласове“ - на 11 юли в зала 1 на НДК.   " С него много лесно се общува, когато влезе, усмихва се, прегръща те и казва: „О, най-после да се видим на живо". Изведнъж..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

"Неравноделната душа" с прожекция-специално събитие на 12 юли в "Одеон"

Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя във Филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18:00 часа.  Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ за хора от различни националности, които, без да имат родови връзки на Балканите, посвещават години..

публикувано на 09.07.24 в 17:25
Димитър Драганов

Как себепознанието може да се превърне в мощен инструмент за преодоляване на трудностите

В свят, изпълнен с предизвикателства и неочаквани обрати, често се оказваме изправени пред изпитания, които ни карат да се чувстваме сами и безнадеждни . Но точно в тези моменти, когато сме на "дъното на пъкъла", можем да открием вътрешната си сила и да излезем по-силни от всякога. Разказваме за това как да изградим спокойствие, когато останем сами..

публикувано на 09.07.24 в 16:47

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще открие "Банско Джаз Фестивал"

Израелският китарист Мишел Сахрауи ще бъде гост на "Банско Джаз Фестивал". Той ще открие предстоящото издание с концерт на 3-ти август заедно със своето трио - Мишел Сахрауи (китара), Йонатан Коен (бас) и Шир Гинот (барабани).  Сахрауи е китарист и композитор от Назарет, Израел. Когато е на 19 години, взема уроци по китара. През 1995 г. се..

публикувано на 09.07.24 в 16:35