Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областни управители за оставките: Няма драма! Не припознават политиката на новото управление

Снимка: Ани Петрова

Оставката ми беше написана още когато беше избрано новото правителство, каза пред БНР Ангел Стоев, който подаде оставка като областен управител на Пловдив. Той счита, че неговият дълг към държавата е изпълнен.

"След като имаме правителство, назначено от политически партии, то трябва да определи свои областни управители, които да припознават тази политика и да следват политиката на тези партии. Аз участвам като експерт и когато има редовно правителство, назначено от политически партии, не виждам моето място там. Това е политически пост. Нормално е да бъдат сложени такива хора. Новото правителство по най-бързия начин трябва да назначи човек, който припознава политиките на тези партии". 

По никакъв начин не саботирам работата на правителството, категоричен бе той.

Стоев се надява правителството да реагира по най-бързия начин и още в сряда да бъде приета оставката му и да има заместник за поста.

Областният управител на Ямбол Георги Чалъков също смята за съвсем нормално да си подаде оставката, след като не споделя приоритетите на новото правителство. 

Според него трябва да се помисли за здравеопазването, образованието, демографската криза, а не само да се чуват сигнали как ще се помага на чужди държави.

"Аз не искам да съм част от всичко това, което се случва", категоричен е Чалъков. 

Той очаква следващият областен управител да продължи да работи върху стратегическите проекти в региона.

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев е другият подал оставка. "Различията, които имаме със сегашните управляващи, са осезаеми", подчерта той. 

"Не виждам драма. Предпочитам аз да си дам оставката, отколкото да ми я поискат".

Той се надява да се продължи политиката за подпомагане на региона. 

От Министерски съвет напомнят, че областните управители трябва да изпълняват задълженията си, докато правителството обсъди исканията им за напускане на постовете, а те ще бъдат разглеждани поетапно. 
Още по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56