Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Леонидов на 70: Поезията ми е тясна, не мога само да "цигулкам"

Румен Леонидов
Снимка: Радио София

Румен Леонидов, поет, издател и общественик, посрещна 70-ия си юбилей с преиздание на първата си книга 41 години след появата ѝ, както и с премиера във Виена.
Предстои да излезе "Животът и деянията на Йоан Кръстител".
"За него много малко се знае", сподели в "Графити по въздуха" Румен Леонидов.
 "Той стои винаги до Исус в нашите черкви, в нашите иконостаси, но кой е той, какво го е мотивирало, много малко се знае, почти нищо.

И тъй като години наред с голяма страст се хвърлих да изследвам духа на Стойна Преподобна, стоик от много висока класа – 40 години тя да живее без мъжка ласка, без хапване на месо, без питие, без удоволствия, без никакви човешки слабости. Това не е дадено на всеки, но Стойна го прави.

Абсолютно същото, но в друг, световен мащаб (величието на Стойна е по-скоро небесно, докато името ѝ, подвигът ѝ е чисто регионален, на Балканите), го има и при Йоан – как издържа близо трийсет години минимум в пустинята, това един Бог знае. Няма друг такъв подвиг."

"Времето не остарява, остаряваме само ние. Всъщност последните научни открития са, че времето не съществува. Човек се ражда, движи се по някакъв път до време и след това времето само се движи, докато пътят също продължава да върви, а пък душата на човека се е разпръснала... в други измерения, сподели още поетът.

"Вълнува ме повече това, което ни предстои от тук насетне, отколкото моите любими теми история, актуалност, злободневност, политика, доста избледняха с времето... както казват старите евреи – след 70 години всеки ден ти е подарен...

И така аз направих равносметка, събрах пренебрегнати текстове, над 120 интервюта, сънища, възстанових си някои от книгите, имам книга с есета, както и една от книгите ми за любими мои български художници", каза още за БНР Румен Леонидов.

"Цялата работа е, че за мен поезията е тясна килия, не мога само да "цигулкам", да плачкам, интересува ме и публицистиката, критиката, и философията, така тези мои занимания ми осигуряват, с активната ми обществена дейност, тотално безсмъртие сред себеподобни, по-високи духове...", с усмивка изтъкна Румен Леонидов.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14