Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 25 юни - 2 юли 2023

Рекорд за Христо Цветков
Снимка: Ваня Карпарова

Христо Цветков постави нов рекорд при бегачите в Обиколката на Витоша в 40-ото издание на най-стария ултрамаратон на София. Миналата година Христо стана първият бегач в историята на популярното състезание, който пробяга трасето за по-малко от 8 часа - 7:45:34. Тази година той записа четвъртата си победа и подобри с около 6 минути времето си - 07:39:54. Ето какво сподели след финала 28-годишният програмист в интервю за БНР.

Как беше трасето?

Христо: Определено “по-бавно” от миналата година. Много е било различно, доколкото разбрах от хората, които са завършили за различно време - при мен имаше ръмеж в продължение на 4-4,5 часа, т.е. повече от половината. При някои е валяло кратко, но по-силно, зависи къде си бил спрямо бурята. Но, като изключим дъжда, който на мен не ми се отрази кой знае колко, беше кално от Ярлово до Ярема, а също от Бистрица и най-вече над Симеоново, както миналата година. Иначе до Ярлово беше доста добре.

Кой сегмент беше решаващ за рекорда?

Христо: Нито един. Още на старта знаех, че ще има рекорд, колкото и да са лоши обстоятелствата, просто защото се чувствах в доста по-добра форма от миналата година. И въпреки че се объркаха много неща - не си спомням кога на състезание е трябвало да решавам толкова много проблеми по време на бягане, а трасето беше “бавно”, пак си стана рекорд. В нито един момент не съм си мислил дали ще стане. Просто трябваше да си финиширам.

Предполагам, че си го пробягал цялото, без спиране по пунктове.

Христо: Да, цялото, като изключим два пъти по 100 метра, в които ходех на изкачванията. Така или иначе, на изкачване бягането е сравнително бавно и ако ходиш, губиш най-малко време. Имаше места, в които трябваше да ходя, за да решавам проблеми. Единия път бутилката ми беше спукана и нямах вода, не бях ял гелове, които не мога да приемам без вода, близо час и половина. Когато минах през пункта и взех геловете, трябваше да наваксам - да ям за близо 2 минути 3 гела. И на едно друго място, на един кален, стръмен баир след Ярлово - пак реших, че не си струва усилията да бягам.

Приключи ли с “Витоша 100”?

Христо: Не знам. Честно казано, малко съм демотивиран, защото вече не знам за коя година отделям по 2-3 месеца за подготовка специално за това състезание и залагам всичко на шанса, че ще е сухо. Ако състезанието беше предишната вечер, може би щях да бягам 10 минути по-бързо. А тези 10 минути са почти всичко, за което се боря в тези 3 месеца подготовка. Вероятно няма да е последната ми “Витоша”, но може би ще си почина една година - този похват използвам сега със “Спартатлона”, тази година няма да участвам там и ще дам възможност на състезнаието - да ми се участва отново. А може и да участвам догодина. Това, сега да си го мисля, защото ми е прясно, и след два дни да си кажа, че пак ще бягам. Но определено искам да избягам една оптимална “Витоша” някога.

Витоша 100 по време на пандемията

Снимка: Антонио Вълчев

Христо Цветков оглави световната класация за най-добро време на 100 км бягане

Първа при жените финишира Моника Филипова, с време 9:32:22, с час и 20 минути преднина пред втората в класирането - Полина Господинова. Рекордът и тази година остана у Мария Николова - 9:17:32, 2020 г. 


Интервю с Моника за БНР

При теб как беше трасето?

Моника: Беше добре до Студена, след това си загубих маратонката в калта. Останах по чорап и с много усилия я измъкнах - все едно падна в бетон. Още преди Кладница и коремът ми беше зле, защото не бях преценила течностите. Имах и много грозни стъпвания. Общо взето, каквото можеше да се обърка - се обърка. На бариерата бях в доста лошо състояние. От Чуйпетлово едва изкачих Смильо и мисля, че там загубих. Много валя към Ярлово. От Ярлово до финала се борих да завърша, като от Смильо до Ярема доста валя и вече беше станало много кално, стомашните тревоги не спряха, но от Брезите до финала не мисля, че съм го бягала по-добре.

Как се надъхваше, след като нямаше кой да те конкурира от жените по трасето?

Моника: Мотивацията беше трудна. Помня миналата година с Надя (победителката през 2022г. Надежда Ангелова - бел.ред.) беше много интересно и ни държа адреналин. Сега дори нямаше никого, общо взето, около мен. Мислех и за майка си, която също бягаше. 

Постигна ли целта си? По едно време изглеждаше, че имаше шансове за рекорд. И каква ще бъде следващата ти цел за “Витоша 100”?

Моника: Не тренирам целенасочено, нямам много обем, но знам, че мога. За тези обстоятелства съм доволна и от резултата, но най-много се радвам и се гордея с мама, която финишира за 15:37 часа и е втора в своята възрастова група.

Моника (вдясно) и майка й - финалистки
Снимка: Личен архив на Моника Филипова

Близо 2500 души участваха в Обиколката на Витоша.

Рекорд беше записан и при дуатлонистите. Самуил Вълчев измина трасето с велосипед, а после и пеша, за общо 14:15:13 часа. Предишният рекорд беше на Кристиян Кирилов - 14:26:26, 2019 г. Най-бърза при жените в двойната дисциплина тази година беше Мишел Георгиева, с време 20:57:31. 

Победителите при колоездачите

Снимки: Витоша 100

17-годишният Виктор Енев триумфира при колоездачите ден по-рано

Рекордът по трасето беше поставен през 2019 г. от Александър Алексиев - тогава той измина близо 100-те километра за 3:55:44 часа. След продължителния дъждовен период тази година и калта по трасето обаче, шансовете за нови рекорди бяха нищожни и, поне при колоездачите, те останаха у предишните си носители. Алексиев стана трети, а преди него финишираха съотборниците му Виктор Енев и Владислав Гюров. Виктор записа време 4:19:04, Владислав - една секунда след него, а Александър - една секунда след втория. При жените досега най-бърза е била Христина Козарева - през 2019 г. тя постави рекорд, 5:13:03 часа. Тази година тя победи безапелационно, но с 15 минути по-дълго от рекорда си. Нейни подгласнички станаха Ивета Костадинова и Йоана Вълканова.

Триглав Скайрън

Снимка: Триглав Скайрън

В неделя се проведе и четвъртото състезание от Държавния календар по скайрънинг - Триглав скай. Трасето беше с дължина 35 км и с 2000 м изкачване в една от най-дивите и високи части на Националния парк "Централен Балкан". Победи Тенчо Жеков с нов рекорд на трасето - 3:49:08, а при жените - Верадина Начева, 5:12:39.

12-годишна българка стана световен шампион по кайтсърф. Ая Касабова спечели първото място в категория "свободен стил" в Световния шампионат за юноши GKA Youth Kite World Championship, който се проведе в Тарифа, Испания, съобщава сп. 360. Ая е спечелила още един медал от същото състезание  - бронз в дисциплината “kite-surf strapless” - без захващане на кайта за краката на състезателя.

Ая Касабова

Снимка: GKA Youth Kite World Championship

Юлия Керемидчиева и Матей Мицев заеха 13-о място - съответно, при жените и мъжете, в спортното катерене, в Европейските игри в Полша. Юлия - в дисциплината "трудност", а Матей - в боулдъра. В трудността Матей Мицев се класира 17-и. Това беше третото издане на спортения фестивал, организиран от Европейския олимпийски комитет. Участваха 30 вида спорт, а спортното катерене беше включено за първи път.

Матей, пред БНР:

“За мен беше невероятна възможност да бъда на състезание от такъв ранг. Цялото събитие придаваше съвсем различно усещане, специфична състезателна и вълнуваща атмосфера, която, според мен, много се приближава до Олимпийските игри. Организацята беше на много по-високо ниво, отколкото на което и да е международно състезание, в което съм участвал, дори по-високо от европейските и световните първенства. Повечето атлети, включително ние, бяхме настанени в олимпийското село - много блокове с настанени в тях различни нации, заведения, магазинчета, които създаваха някакъв уют. Участваха състезатели от висок ранг, а маршрутите и боулдърите бяха доста трудни и предизвикателни. Чувствах се добре, но недостатъчно подготвен. Европейските игри обаче ми подействаха много мотивиращо и с голяма амбиция ще продължа да тренирам, за да имам възможност някой ден отново да участвам в подобно състезание и да се боря за призови места".

Матей Мицев

Снимка: Личен архив на Матей Мицев

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45
Михаил Лалов,Хари Хараламбиев  и Христо Йотов

Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише

Адвокат Хари Хараламбиев е известно име в адвокатурата, защитник на нашите медицински сестри в Либия, добър адвокат и добър писател. "Неопитомени думи" представлява сбор от факти, обстоятелства, интересни разсъждения и мисли за събития и за наши бележити личности. Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише. Тази..

публикувано на 16.06.24 в 06:21

Кирил Кирилов - Киро Брейка: Помогнах им преди да станат "Величие", от сега нататък не им трябвам

Не сме се събрали с "Величие", аз ги каних доста отдавна, преди да станат партия, но от сега нататък не им трябвам. Това каза пред БНР Кирил Кирилов - Киро Брейка, автор на видеосъдържание в YouTube. Откъде дойде пробивът на "Величие"? Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време "След като видях как..

публикувано на 14.06.24 в 19:15

09.06.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 9 юни 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 14.06.24 в 11:31

Д-р Вергиния Тодорова: ТЕЛК само по документи няма да реши проблема със забавеното издаване

Няколко дни преди да заработи системата за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК, лекарите от тези комисии нямат указания как ще общуват с пациенти от други населени места и кой ще уведомява хората при необходимост от допълнителни изследвания. Не е наясно и къде ще се заверяват решенията, издадени от ТЕЛК извън местоживеенето..

публикувано на 12.06.24 в 19:01