Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изглежда сглобката на Бюджет 2023?

Любомир Каримански и проф. Боян Дуранкев пред БНР

"Макроикономическият план е с изключително висока степен на несигурност. Актуализираната програма стъпва върху прогнозата от пролетта на 2023 г. А от пролетта досега има някои промени. ... Би трябвало макроикономическата прогноза да бъде променена, на която да стъпи Бюджет 2023, и съответно - актуализираната програма на Министерството на финансите. Без тази актуализирана програма - всичко вътре може да се подложи на съмнение и да бъде погрешно. Защото, ако нямаме променените показатели? В МФ това го знаят, но им е по-лесно да кажат, че бързат да направят бюджета за 2023 година".

Това каза пред БНР финансистът Любомир Каримански, съветник на бившия служебен министър на финансите Росица Велкова, бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в 46-ото и 47-ото НС и бивш депутат от ИТН.

Той уточни: "Много по-правилно е да имаме бюджет, който да стъпва на възможно реалистична база, за да се направи актуализирана програма за 2024, 2025, 2026".   

Любомир Каримански

Според него данните не оправдават "напрегнатата приходна част на бюджета".

"За нас кое е по-удобно - да спазим 3% дефицит за тази година и да нарушим Закона за публичните финанси, който казва, че дефицитите се отчитат на касова основа, за 2024 г. дефицитът е вече 3,7%, а за 2025 г. е 3,9%? ... Асен Василев, за да се хареса на ЕС, слага 3% дефицит на начислена основа, за да влезем в еврозоната", подчерта финансистът.

Любомир Каримански попита :

"Кое е по-важно за нас - да имаме ликвидност в държавата или да се харесаме на хартия в Европа?".

В предаването "12+3" макроикономистът проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС, зави:

"Сглобката на Бюджет 2023 изглежда приятно аритметическа, неприятно икономическа и далечна от европейските практики". 

Той коментира, че внесеният от финансовия министър Асен Василев бюджет е по-добър от представения по-рано от служебното правителство:

"Този бюджет е все пак правен от МФ, а не само от министъра на финансите, има само 5 месеца на действие. Най-важен е бюджетът за 2024 г., когато могат да се заложат сериозни реформи. ... Сериозният завой, който трябва да се направи, със сигурност се пази за 2024 г.".

Боян Дуранкев

Макроикономистът прогнозира, че сега няма да има нито бюджетна драма, нито бюджетна реформа на този етап

"Прекалената фиксация върху 3% дефицит измества вниманието от това, което трябва да се направи. ... Най-вероятно на края на годината ще има корекция на Бюджет 2023 - бързо и успешно

По думите на проф. Дуранкев страната трябва да се доближи до евростандартите.

"Без средногодишна инфлация под 3% никаква еврозона не може да помирише България. Освен ако г-жа Фон дер Лайен не си затвори очите", подчерта още макроикономистът.

Интервюто на Даниела Големинова с Любомир Каримански и проф. Боян Дуранкев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Австрийският канцлер Карл Нехамер.

Австрийският канцлер настоя службите да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилни приложения

Австрийският канцлер Карл Нехамер настоя разузнавателните служби да получат повече възможности да следят съобщенията в мобилните приложения. Призивът идва, след като по-рано тази седмица беше предотвратен самоубийствен атентат, планиран да бъде извършен по време на концерт на американската попзвезда Тейлър Суифт във Виена.  Нехамер за отменените..

публикувано на 11.08.24 в 19:46
Минувачи фотографират най-новото произведение на Банкси върху стара полицейска караулка в лондонското Сити, 11 август 2024 г.

Поредна изненада от "неуловимия" Банкси в Лондон

Британският уличен художник Банкси потвърди, че е нарисувал плуващи риби върху караулна будка на полицията в Лондон. Това е седма творба на Банкси за последната седмица.  Така неделният ден поднесе поредна изненада от "неуловимия" творец. Поредна творба на Банкси се появи в Лондон Караулната будка със стъклена фасада е на хълма Лудгейт, близо..

публикувано на 11.08.24 в 19:31

Пожар гори в пловдивския квартал "Столипиново"

Постъпил е сигнал за пожар в пловдивския квартал "Столипиново", съобщиха от пресцентъра на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Пловдив.  Сигналът за пожара е подаден около 17:00 часа. В близост до реката в квартала са се запалили отпадъци, най-вероятно автомобилни гуми. Заради пламъците се е образувал черен..

публикувано на 11.08.24 в 19:13
Гъст дим се вижда от магистралата край Атина от горския пожар, който избухна в земеделска земя и горска зона във Варнава, регион Атика, Гърция, 11 август 2024 г.

Голям пожар край Атина, спасяват хора, обкръжени от огъня

Голям пожар се запали до Атина. Горят и къщи. Огнеборците спасяват хора, обкръжени от огъня. До четвъртък включително страната е с много висок риск от пожари, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. 3000 евро глоба за палене на огън на открито в Гърция Големият пожар, избухнал във вилна зона до Атина, в района на Варнава , достигна до..

публикувано на 11.08.24 в 18:51
Беларуски танкове по време на учение, архив, юли 2023 г.

Минск заяви, че разполага танкове по границата на Беларус с Украйна

Беларус е започнал да разполага танкове по границата си с Украйна, заяви беларуското министерство на отбраната, на фона на съобщенията, че Беларус е свалил няколко украински дрона   във въздушното си пространство, предаде ДПА. Ведомството публикува видео в "Телеграм", на кадри от които се вижда товарене на танкове на товарни вагони. Подразделенията..

публикувано на 11.08.24 в 17:33
Снимката е илюстративна

Какъв е ефектът от новите мерки в община Сливен за контрол на движението с тротинетки

В Сливен общинските власти започнаха да прилагат санкциите от промените в Наредбата за обществения ред за движение на електрически тротинетки и велосипеди в пешеходните зони на града. С промените от месец април съвместните патрули на полицията с общински охранители вече може да задържат превозното средство на нарушителя, докато не си плати глобата...

публикувано на 11.08.24 в 17:22
Александър Вучич

Вучич обвини опозицията в Сърбия, че опитва да организира т. нар. цветна революция

Сръбският президент Александър Вучич обвини опозицията в организиране на т. нар. цветна революция след снощните многохилядни протести срещу плановете за добив на литий и бор в страната. Вучич заяви на пресконференция, че до вчера е смятал за безсмислено да отговаря на "глупости от рода на това, че децата ще се раждат с две глави и че ще си мият..

публикувано на 11.08.24 в 16:28