Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлин Симеонов: Важни са хората, а не местата в един град

Двама русенски поети и журналисти за духа на хората, които правят духа на градовете

Татяна Даскалова: Отдалечаването между хората продължава

3
Татяна Даскалова и Светлин Симеонов
Снимка: Станислава Пирчева

"До Повелителя на думите, който и да е той: дай ми тъмни думи, но дай ми и светли… И не искам никакви цветя, уханието запази за себе си… Искам думи, които не окапват, не прецъфтяват… Искам корени и тръни… и рядко, много рядко, някое прозрачно листо… Други думи не искам, тях раздай на богатите…"

Това са думи на нобелиста Елиас Канети роден в Русе на 25 юли 1905 г.

За творците в крайдунавския град, за културния живот преди и сега в него, за отчуждението между хората в "Нощен Хоризонт" разказват поетите Светлин Симеонов и Татяна Даскалова от Русе.

И в двете стихосбирки - "Невидимото чудо" на Светлин Симеонов и "До капилярите на любовта" на Татяна Даскалова  витае темата за духа на хората, който прави духа на градовете. 

"Поезията на Светлин Симеонов е родена върху графичния лист на нашето днес, където контрастите на енергиите, на черното и бялото, на любовта и нелюбовта... проверяват устойчивостта на Душата! ("...да размекна с топъл дъх снега, / насъбрал се горе по душата"). Цялата книга е един задъхан прочит на видимото и невидимото в голямото чудо-живот. Има стихове, в които магнитната стрелка на авторовия душевен сеизмограф буквално ще изхвръкне заради високите стойности на експресивния изказ, а други пък стихове звучат мъдро и с космическа хармония и простота... А чудото е самият автор - че е успял да долови и пресъздаде всичко това!...

Тази книга ще бъде преживяване за читателите!" – така представя новата стихосбирка на Светлин Симеонов редакторът на книгата му поетесата Елка Няголова.
Светлин Симеонов
"В Русе хората всяка година намаляват като брой с по около 2000 души, което не е добра тенденция, но мисля, че това не би трябвало да влияе на хората на изкуството в стремежът си да направят града притегателен център", каза за "Нощен Хоризонт" Светлин Симеонов, музикален продуцент в Дирекция „Музикална къща“ към БНР.
 
"Защото църквата е там, където се помоли човек. Няма значение, според мен колко хора има, един човек е достатъчен, който да изпее нещо..., смята Симеонов.

По думите му не реконструкцията на сградите в Русе ще върне интереса на хората към града, а хората на изкуството да си имат свой център, както е било в миналото Клуба на дейците на културата...сега то е едно доста тъжно място. Както навремето е бил Клубът на писателя в София...

Премиерата на  "Невидимото чудо" е на 5 юли от 18:30ч., на ул. „Славянска“ № 29, в Галерия-книжарница София Прес, гр. София. А след това на 19 юли в регионална библиотека "Любен Каравелов" гр. Русе.
Татяна Даскалова
Книгата на Татяна Даскалова е за всички, които искат да "пристигнат" чрез словото до различни географски ширини на света от София до Гринуичкия меридиан, от Лондон до Камино де Сантяго, Япония и още много държави и интересни градове с различни култури, хора и забележителности.

"Духът на града трябва да бъде за мен, оня дух от времето на Канети, в който в Русе хората са живели заедно от различни националности, хора, при които е имало едно голямо обединение...От 20 юли живея в Лондон и виждам, че хората продължават да се отдалечават един от друг....

Няма как явно да се върнат онези хубави спомени от детството ми, в което хората общуваха по правилния начин, защитаваха се, не се рушаха сградите, хората да се уважават и обичат,  да се защитаваме помежду си, каза в "Нощен Хоризонт" Татяна Даскалова.

Двамата поети като част от Сдружение от Русе имат идеята да създадат Културни квартали на Русчук, в които хората на изкуството да имат възможност да общуват по-активно и то на живо.

Пътуването към любовта криволичи по своите омайни и не толкова леки пътеки понякога в живота, за да стигне до мястото, където сме родени.

В тази посока Татяна Даскалова води читателя от онази галеща, дълбока и силна майчина любов до обичта към семейството, заобикалящия свят и любимия човек до нас.

Времето е нещото, което хем вълнува и преследва в забързаното ежедневие поетесата, хем спира в капилярите на любовта, откъдето тя показва ясно, че е тръгнала самата тя.

Редактор на книгата е Камелия Кондово, издател - ХуЛите.

Стихосбирката "До капилярите на любовта" ще бъде представена на 24 юли от 18:00 ч. в отвореното архитектурно пространство на регионална библиотека "Любен Каравелов" в гр. Русе.
Станислава Пирчева, Светлин Симеонов и Татяна Даскалова (от ляво на дясно)

Светлин Михов Симеонов е роден на 10.10.1971, гр. Русе, в семейството на учители. Средното си образование е завършил в родния си град, в музикалното училище „Веселин Стоянов“. По това време датират и първите му поетически опити. След това е приет в Държавна Музикална Академия „Панчо Владигеров“, гр. София, инструментален профил, специалност „Контрабас“.

По това време (1993г.) издава и първата си книга „Безимен“. След запознанството си с известния български поет Недялко Йорданов, с негово съдействие посещава в курс по творческо писане в Софийския университет „Св.Климент Охридски“ с ръководител поетесата Валентина Радинска. По време на следването е свирил във Филхармония „Пионер“ и в Симфоничния оркестър на Българското национално радио. След завършването на ДМА за дълго време прекъсва с писането. Свири в Частна опера - Русе, представяща репертоара на Държавна опера - Русе с много пътувания в страни от Европейския съюз.

От 2015г. е музикален продуцент в Дирекция „Музикална къща“ към Българско Национално Радио. Възобновява писането. Получава Втора награда в XVII национален конкурс за поезия „Никола Й. Вапцаров“ 2020 г. През 2022г. участва и печели и двата проекта на Министерство на културата – „Помощ за книгата“ и „Подпомагане на творчески проекти в областта на литературата“. През 2023 г. излезе от печат втората му поетическа книга „Невидимото чудо“.

Татяна Даскалова е дипломиран журналист в СУ "Климент Охридски". Работила е като главен редактор на вестник "Посоки" и като редактор в издателствата "Литавра" и "Легакон". Съставител е на поредица от книги за "Женски тайни и рецепти", издадени през 1992 г. в София.

Удостоена е с награда от конкурс на Асоциация на младите български писатели. Нейни творби са включени в сборника на номинираните участници в конкурса в памет на поета Ивайло Балабанов. Тя участва и в сборник на българските творци по света. Татяна Даскалова е работила в Съвета за електронни медии. Понастоящем работи и живее в Обединеното Кралство.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде представена във Варна.  За мен е предизвикателство, но и голяма радост, обясни Великова в предаването "Преди всички". "Това представяне е в рамките на празненствата по случай три години от влизането на научно-изследавателския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ във Висшето..

публикувано на 02.08.24 в 14:57

Михаела Аройо представя хората от Бесарабия, които сънуват на български

Галерия "Синтезис" представя изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо. Това е първото цялостно представяне на дългосрочния й фотографски проект, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна. През 2023 г. той е финалист за наградата на Magnum Foundation Inge Morath. Изложбата може да бъде посетена до..

публикувано на 02.08.24 в 13:24
 Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски представя новия сезон на Радиооркестъра

Константин Илиевски започва своя втори сезон като главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. След успешния и вълнуващ изминал концертен и звукозаписен сезон предстои новият 2024/2025, който се очаква да е предизвикателен и амбициозен. Той ще бъде открит на 27 септември с концерт в зала "България" от 19.00 часа..

публикувано на 02.08.24 в 12:33

Интервю с китара, не само с китарист? Възможно, ако е китарата на Ангел Демирев

Сред останалите вдъхновения на Демирев, за да свири "бамбашка" , както сам казва преди десет години, е Джон Маклафлин . Джон Маклафлин, "Snarky Puppy" и Илхан Ерсахин - в 11-ия фестивал "A to JazZ" " Като бях малък, мечтаех, всеки тон, който слушах, беше безкрайно съзерцание. Неговата музика ме докосва..

публикувано на 01.08.24 в 13:40

Започва шестото издание на фестивала "Неотъпкана пътека"

Шестото издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" ще се проведе от 1 до 4 август . То събира музиканти от България и САЩ, които изпълняват обичани, а също и малко познати, и съвсем нови произведения.  Първият концерт е в четвъртък, 1 август, в Културния дом на Гоце Делчев от 19.00 ч . с произведения от Йохан Себастиан Бах,..

публикувано на 01.08.24 в 12:28
Олеся Илашчук и Яра Бубнова

Пътуващата изложба - "В окото на бурята. Модернизъм в Украйна" и у нас

През есента в Националната галерия се очаква гостуваща изложба на спасено от бомбардировките украинско изкуство . Експонатите са от първата половина на 20-ти век и до сега са показвани в няколко европейски столици. Ще бъдат представени повече от 60 творби от музеите в Киев, Полтава, Одеса и Лвов . От октомври до януари догодина в залите на..

публикувано на 01.08.24 в 07:05
Георги Новаков

Георги Новаков в поредицата - "Магията на театъра"

Георги Новаков е гост в поредицата на "Нощен хоризонт" - "Магията на театъра" .  Основател и Изпълнителен директор на Фондация "А`Аскеер", Новаков е кръстникът на театралните награди "Аскеер" . В периода 1990 – 2001 г. е председател на Управителния съвет на Творческия фонд на Съюза на артистите в България. Актьорът Георги Новаков..

публикувано на 31.07.24 в 10:28