Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Повече доверие в аванс към Милорад Додик няма да има"

Мануел Сарацин: Притеснен съм за развитието на интеграционния процес на Западните Балкани в ЕС

"Ситуацията в Северно Косово е изключително опасна"

Мануел Сарацин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Скопие до две седмици ще бъдат внесени в парламента конституционните промени, които са условие за започване на преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония. Това обяви премиерът Димитър Ковачевски.

Особено силно ангажиран с интеграционния процес не само на Република Северна Македония, но и на останалите държави от Западните Балкани е първият в историята на Германия специален пратеник на правителството за региона - Мануел Сарацин, един от малкото добри познавачи на Балканите.

Тази седмица той отново беше в София и в специално интервю за Българското национално радио отправи послание към Скопие:

"Рамката за преговори е очертана. Конституционните промени са част от тази рамка. И те трябва да бъдат гласувани". 

В интервю за предаването "Събота 150" Мануел Сарацин посочи: 

"След руското нахлуване в Украйна, но може би дори още преди това, ЕС отново се фокусира върху приемането на нови страни. От 2004 година се застъпвам за европейската интеграция на Украйна. Допреди две години не можех и да си помисля, че европейските лидери ще гласуват единодушно за влизане на Украйна в Евросъюза. В същото време съм притеснен за развитието на интеграционния процес на Западните Балкани, където току-що отбелязахме 20 години от срещата на върха в Солун и поканата към шестте държави да се присъединят към ЕС. Въпреки нашите усилия за напредък виждам риск за някои държави не само да изостанат в този процес, но и да се откажат от членството. Трябва да предотвратим тази опасност. Тази опасност съществува за съседната на България Република Северна Македония, която е изправена пред риска за дълго да се самоизключи от европейския интеграционен процес, ако конституционните промени не получат нужната парламентарна подкрепа от две-трети. Ако това се случи, европейският път на Северна Македония ще бъде блокиран. Защото всички ние настояваме - и с право - че трябва да се придържаме към постигнатото миналата година споразумение за конституционни промени като условие за начало на преговорния процес. Тази българска позиция вече е позиция на целия ЕС. А решението на Скопие има значение за целия регион. Можем да изпаднем в изключително опасна ситуация, ако промените в Конституцията се провалят, ако не постигнем напредък в преговорите между Косово и Сърбия, и ако Босна и Херцеговина не успее да се върне към нормалното функциониране на държавата. Защото там ставаме свидетели на може би най-сериозната заплаха, произтичаща от действията на сръбския лидер Милорад Додик".

Именно защото е толкова тънък леда, по който се движим, и защото въпреки променената геополитическа ситуация всички пречки за еврочленство пред страните кандидатки от Западните Балкани са все така налице - двустранни конфликти, върховенство на правото, корупция- не смятате ли, че ЕС трябва да смени подхода в преговорния процес? Това на практика предложи германската опозиция - консервативният съюз ХДС/ХСС внесе в Бундестага проекторезолюция за частична и поетапна интеграция на кандидатчленките, която да донесе на гражданите осезаем напредък, каквото например е приемането в общия пазар, т.нар. норвежки модел?

Дори и в Германия се случваидеи на опозицията, които наистина са добри, да бъдат преписани от управляващите и след козметични корекции отново да бъдат внесени в парламента, но от името на правителството.Мисля, че можем да допуснем частична интеграция в области, за които можем да носим отговорност. Но в същото време не бива да занижаваме европейските стандарти и да застрашаваме общия пазар. Говоря конкретно за спазването на принципите на правовата държава, независимостта на съдебната власт и борбата срещу корупцията. Обсъждат се различни концепции за алтернативи на пълноправното членство. Тези дискусии са интересни и мисля, че те ще се засилят след изборите за ЕП догодина.

Стана дума за Сърбия и Косово. Нямате ли усещането, че Белград тества докъде може да стигне, ясно съзнавайки, пък и получавайки такива сигнали, че произвежданите в Сърбия боеприпаси по съветски стандарт са изключително важни за украинската армия?

Мога да си представя, че сръбският президент действително изпробва докъде може да стигне. Но в случая косовският премиер доста му помага, нали? Едва ли в Белград са го очаквали. Имам предвид, разбира се, решението на Прищина да изпрати кметовете в кабинетите им в сръбските общини и да не следва предложенията на ЕС за деескалация на напрежението. Но така или иначе, първата ни задача сега е намаляване на напрежението. Ситуацията в Северно Косово е изключително опасна. Хората там, които са предимно сърби, но не само, живеят от месеци в извънредна ситуация, която рано или късно ще съсипе всякакъв напредък в тази част на страната. Напрежението в Косово изпраща унищожителни послания към останалата част от Европа. Защото у нас медиите отново раздухват опасността от война на Балканите, независимо дали е така. И това неминуемо се отразява върху икономическото сътрудничество. Все по-често получаваме запитвания от бизнеса дали инвестициите в региона са сигурни. Затова казвам, че първата задача е деескалация и възобновяване на диалога.

Как оценявате действията на ЕС - пак управляваме кризи вместо да нормализираме отношенията?

Така е, но от друга страна би било странно, ако при постоянна опасност от задълбочаване на конфликта говориш само за голямата цел, нали? Първо трябва да успокоим ситуацията и да се върнем към диалога. ЕС опитва да постигне и двете едновременно. Работим по това с Жозеп Борел и с Мирослав Лайчак с крайна цел спазване на Охридското споразумение.

Казахте, че ситуацията в Босна и Херцеговина също е опасна. Сръбският лидер там Милорад Додик суспендира всякакви отношения с върховния представител Кристиян Шмид и обяви, че до края на годината може да свика референдум за отцепването на Република Сръбска.

Ситуацията е изключително опасна. Германия отдавна настоява пред европейските си партньори за санкции лично срещу Додик заради отцепническите му позиции и действия, като това, разбира се, не изключва поканата към него да се върне към разумната политика. Готови сме да променим тона. Но повече доверие в аванс към Додик няма да има. Ситуацията е изключително опасна и международната общност трябва недвусмислено да покажем, че няма да допуснем безнаказано суспендиране на държавността в Босна и Херцеговина.

Възможно ли е разпадането на Босна и Херцеговина на трите етнически съставни части?

Политически това е недопустимо. Границите на Балканите са неприкосновени. Държавната и териториалната цялост на Босна и Херцеговина също.

Това важи ли и за Сърбия и Косово, защото има идеи за размяна на територии като решение на двустранния конфликт?

Да, това важи и за Сърбия и Косово. Идеята за преразглеждане на границите на етнически принцип е диаметрално противоположна на принципите на Европейския съюз. Европейският съюз не може да подкрепи такава идея.

ЕС и САЩ на едно мнение ли са?

Да.

Специални пратеници за Западните Балкани имат и ЕС, и САЩ. Работите ли заедно, координирате ли се?

Ние сме нещо като екипаж на самолет. Не сме типични дипломати, водим често разговори - официално и при закрити врата.

В началото на разговора ни подчертахте значението на геополитическия момент за евроинтеграцията на Западните Балкани. В Берлин, където наскоро беше на посещение, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски призна за силно руско влияние върху парламентарни партии и медии в страната, за финансирани от Москва антиевропейски и антинатовски кампании. Възможно ли е повторение на историята от 2007 година с приемането на България и Румъния, без да са готови за членство, сега с Република Северна Македония с цената на политически компромис от страна на Брюксел?

Отговарям с "не", но с малък нюанс на "да". Няма да има големи отстъпки заради геополитическата ситуация. Пределно ясно е, че ще направим всичко възможно еврочленството отново да бъде атрактивно за Западните Балкани. Както и че ЕС ще спази всички поети ангажименти, свързани с разширяването. През последната година и половина Франция изненадващо промени позицията си по тази тема. За Париж разширяването отново е най-важният геополитически инструмент, с който разполагаме в отношенията със съседите. Сигурен съм, че това ще си проличи и в Украйна и Молдова, а защо не и в Грузия. Би било пропиляно време и политически капитал за Западните Балкани и за Европа, ако не използваме момента да увеличим влиянието си спрямо други геополитически сили. Мисля, че България като адвокат на страните в региона може да играе ключова роля, защитавайки собствения си национален интерес. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Община Перник

Управителят на болницата в Перник Емил Ненков е освободен от поста си с решение на ОбС

Управителят на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник Емил Ненков бе освободен от поста си с решение на местния ОбС. На негово място временно до назначаването на конкурс бе избрана Ина Петрова. Емил Ненков напуска Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация по собствено желание...

публикувано на 31.07.24 в 14:39
Снимката е илюстративна

НС забрани продажбата на вейпове на хора под 18 години

Народното събрание единодушно одобри на първо четене забрана за употреба, продажба и предлагане на хора под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и на безникотинови изделия Това са така наречените "вейпове". Като първа стъпка към по-мащабно ограничение определи тези промени един от техните вносители - Костадин Ангелов от..

публикувано на 31.07.24 в 14:02
Калин Стоянов

Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов определи ситуацията с пожарите в област Благоевград като доста тежка, но успокои, че към момента няма опасност за населени места: "Лошото е, че вероятно през днешния ден също ще има високи температури. Единствено се молим да няма този вятър, който беше вчера и който много бързо разпали това..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иран ще отвърне на удара чрез прокситата си, най-вече чрез "Хизбула"

Убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания е голяма обида и унижение за самата държава Иран , защото как израелците проникнаха в системата за сигурност на Иран.  Това коментира в интервю за БНР преподавателят и журналист Мохамед Халаф. Той каза, че има няколко версии, но приема тази  за изстрелване на ракета от подводница...

публикувано на 31.07.24 в 13:48
Рая Назарян

Рая Назарян: Нямам амбиции да ставам служебен премиер

Председателят на парламента Рая Назарян заяви, че ще откаже евентуална покана от президента да оглави служебен кабинет. След промените в Конституцията държавният глава може да избира за служебен премиер сред ограничен кръг високопоставени държавни служител, сред тях и председателят на Народното събрание. Пред репортери в кулоарите на..

публикувано на 31.07.24 в 13:45

НС одобри окончателно актуализацията на бюджета

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, с която общините ще получат допълнителни суми за свои проекти.  Кметовете на големите градове с районно деление да могат да делегират на районните кметове възлагането и изпълнението на проекти. Възраждане: Земеделците не получават т. нар. "украинска помощ"..

публикувано на 31.07.24 в 13:13

Президентът призова НС да преразгледа отпускането на пари за противопожарна техника на МВР

Президентът Румен Радев призова парламента да преразгледа решението, с което отпуска пари за противопожарна техника на МВР. По-добрият вариант е парите да отидат за армията, каза Радев, тъй като Военно-въздушните сили имат нужната експертиза: "Ние сме държава с ограничени икономически и финансови възможности и не можем да си позволим да..

публикувано на 31.07.24 в 13:09