Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са лауреатите на първия международен балетен конкурс “Сара-Нора Прима“

| обновено на 09.07.23 в 19:07
Снимка: Виктор Викторов

Повече от 120 балетисти от 13 държави се събраха в Бургас от 1-и до 9-и юли за първото издание на конкурса и лятната балетна академия на името на прима балерината и дългогодишен ръководител на Националния ни балет Сара-Нора Кръстева.

73 балетисти от 9 до 26 години, разпределени в три възрастови групи, се състезаваха за колекция награди – парични премии, гастроли, едногодишни стипендии и договори, предоставени от Министерството на културата и от членовете на международното жури, които са директори на балетни трупи и училища.

Лауреатите са:
Група А / 9-12 години:
Първа награда – Кристина Пашкеева
Втора награда – Валерия Минкова и Йоана Недялкова
Трета награда – Доника Маноилова

Група В девойки / 13-16 години:
Първа награда – Риана Милотинова /2 000 лв./
Втора награда – Веселина Илиева и Радост Брайкова /1 500 лв./
Трета награда – Яница Георгиева /1 000 лв./

Група В момчета / 13-16 години:
Първа награда – Лазар Мирчев /2 000 лв./
Втора награда – Христиан Гичев /1 500 лв./
Трета награда – Радостин Николов /1 000 лв./

Група С жени / 17-26 години:
Първа награда – Полина Иванова /3 000 лева и право на участие в цял спектакъл с балета на Бургаската опера като гала вечер на второто издание на конкурса през 2024 г./
Втора награда – Анастасия Попова /2 000 лв./
Трета награда – Невена Халваджиева /1 500 лв./

Група С мъже / 17-26 години:
Първа награда – Симеон Атанасов /3 000 лева и право на участие в цял спектакъл с балета на Бургаската опера като гала вечер на второто издание на конкурса през 2024 г./
Втора награда – Винченцо Каруана /Италия/ /2 000 лв./
Трета награда – Тиаго Виктор Сантана /Бразилия/ /1 500 лв./

Допълнителни награди:
Кайе Кьорб връчи стипендии за безплатно обучение един месец в Училището за музика и балет в Талин на: Андреа Генова, Лазар Мирчев, Риана Милотинова и Кирчо Желязков.

“Младият балет на България“ награди със семинар в Балетната школа “Маша Илиева“: Анна Гичева, София Караманова и Кирчо Желязков.

Константин Костюков награди със семинар в Белград: Мартин Борисов.

Грегор Хатала връчи грантове за участие в международния балетен конкурс във Виена VIBE на: Лефкия Аристиду /Кипър/, Рада Николова, Валерия Минкова, Кристина Пашкеева и Радост Брайкова.

Мария Володина награди с безплатно обучение в Руското училище за изкуства “Гранд  Балет“: Тиана Велкова, Радина Бонева, Тереза Донева, Диана Рута /Румъния/, Анна-Мария Маджарова.

Фирма “Гришко“ подари ваучер за балетен костюм, изработен по поръчка, на: Андреа Генова и Анна Гичева.

Наградата на Софийската национална опера и балет – едногодишен договор, получи Полина Виденова. Марта Петкова награди още с гастрол в определена роля: Риана Милотинова и Радост Брайкова.

Наградата на името на прима балерината Милена Симеонова /портрет на Милена Симеонова в ролята на Жизел и парична премия от 1 000 лева/ получи Маргарита Черомухина /Сърбия/.

Евгения Трофимчук награди с участие в спектакъл на Държавния детски театър в Санкт Петербург: Радина Бонева и Диана Рута /Румъния/. “Балкан Алианс“ предостави още право на безплатно обучение за средно/висше образование в Санкт Петербург/Москва на: Радина Бонева, Диана Рута /Румъния/ и Емона Георгиева.

Константинос Кафантарис награди с участие в обучителната програма на Балетното училище в Солун: Йована Четник /Сърбия/, Анислава Касърова, Диана Рута /Румъния/, Анна-Мария Маджарова и Мишел Кадир. Също така награди Невена Халваджиева с гастрол и майсторски клас.

Награда гастрол в Националния театър в Белград получиха: Тиаго Виктор Сантана /Бразилия/, Симеон Атанасов и Фредерико Пинто /Португалия/.

Награда гастрол на сцената на Бургаската опера получиха: Анастасия Попова, Фредерико Пинто /Португалия/, Маргарита Черомухина /Сърбия/ и Тиаго Виктор Сантана /Бразилия/. Александър Текелиев връчи още едногодишен договор на Кирчо Желязков.

Награда за най-добре класирал се участник от град Бургас /1 000 лв./ получи Полина Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Денеш Варьон

Пианистът Денеш Варьон: Можем да учим много от големите имена в миналото

Щастлива среща в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" с прочутия унгарски пианист Денеш Варьон – един от най-високо ценените изпълнители на международната музикална сцена в наше време.  През юни в Цюрих той беше част от реномираното жури на конкурса за пианисти „Геза Анда“ 2024 . Самият той е победител в петото му издание през 1991 г. –..

публикувано на 09.08.24 в 19:22

Забележителни участия на Баховия фестивал в Лайпциг

Баховият фестивал в Лайпциг се проведе от 7 до 16 юни тази година. Двадесет и петото издание в новата му история беше особено важно за нас, защото в него се включиха двама млади български изпълнители. Китаристът Георги Димитров-Жожо беше първият български артист със самостоятелен рецитал на този форум, както и първият китарист в историята на..

публикувано на 09.08.24 в 18:51
Проф. Люба Енчева

Спомен за проф. Люба Енчева

На 9 август отбелязваме 110-годишнината от рождението на забележителната българска пианистка и клавирна педагожка проф. Люба Енчева - музикантка с международна известност и кариера.  Тя имаше огромен репертоар, с размах свиреше концертите на Бетовен, Бах, Шуман, Менделсон, Рахманинов, Шопен. Беше блестяща камерна изпълнителка - изнасяше сонатни..

публикувано на 09.08.24 в 17:14

Изкуство с благотворителна цел - 14-о издание на "Арт Емона"

Поредното издание на "Арт Емона" се провежда до 15 август в село Емона. Това е 14-ият брой на фестивала на изкуствата с благотворителна цел. За втора година София Филм Фест на път - ЕМОНА | 2024 ще бъде част от програма на Фестивал Арт Емона 2024 . Картините на художниците, участващи в пленера, ще бъдат продадени на търг с..

публикувано на 08.08.24 в 16:21
Академия Роза 2023 с участието на Светлин Русев

"Академия Роза" обучава млади оркестранти в Шипка

Фондация „Академия Роза“ подготвя четвъртата си поред Лятна музикална академия в град Шипка.  Събитието ще се проведе между 8 и 17 август - в рамките на 10 дни, 42 подбрани чрез конкурс деца от музикалните училища в страната и от чужбина ще изучават тънкостите на оркестровото свирене.  Творчески ръководител и диригент на Академията отново ще бъде..

публикувано на 07.08.24 в 19:45
Добромир Банев

Добромир Банев: "Всички дни ще се казват неделя" е по-мъдра от другите ми книги

Един от най-популярните съвременни български автори Добромир Банев ще представи в Царево на 14-и август своята нова книга с поезия "Всички дни ще се казват неделя". Тогава ще бъде и официалното представяне на съвместен проект, реализиран от Община Царево - на крайбрежната алея в Ахтопол са разположени пейки, които са във формата на книги..

публикувано на 07.08.24 в 16:53
Надя Тончева

Надя Тончева с концерт на 7- ми септември в кино Кабана в столицата

Много музиканти наричат музиката свой дом. Тя дава свободата да комуникираш лесно с толкова много хора и места по света. Прави общуването свободно, не го ограничава в рамки, лесно намира приятели, създава връзки, отваря нови пътища. Музиката е вариабилна – стилово, жанрова, вкусово . Музиката се развива и обогатява. Превръща се в приятна компания и..

публикувано на 07.08.24 в 11:06