Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идват горещниците, най-топлите дни в годината - това са 15, 16 и 17 юли

Георги Мишев: Култът към Слънцето от древността до днес

Растенията в духовния свят на хората и как те определяха живота ни в миналото

2
Георги Мишев
Снимка: Личен архив

Идват горещниците, най-топлите дни в годината - това са 15, 16 и 17 юли. Сега Слънцето е най-опасно и е хубаво да се стои на сянка.

Можем да се оплакваме от жегата, но това, което осигурява живота на Земята е именно Слънцето. Без него няма реколта, няма кръговрат на водата, децата не растат  без Слънце. Съвременният човек е станал капризен, почувствал се е независим от природата, престанал е да се прекланя пред нея. Всъщност, ако се върнем хилядолетия назад в човешката история ще открием много религиозни култове, посветени на природата и в частност на Слънцето. 

Много от най-забележителните храмове по света са ориентирани спрямо изгревите на слънцето и фазите на слънцестоене. Защо е така – може би древните са проследили поведението на растенията, които се обръщат към слънцето или това на животните, които се събуждат когато времето се стопли. Или са се доверили на биологичната потребност от слънцето и неговата енергия, за да са бодри през деня и да заспиват,  когато то залезе. Те са създали ритуални практики, за да отдават своята почит към слънцето

Всяка човешка цивилизация е давала различно име на Соларния бог. Египтяните го наричали Ра, гърците Хелиос, а римляните Сол. Това, в което са вярвали древните е стигнало до нас като митове и легенди. Те носят своята мистика и магия.


В езическите времена култът към Слънцето е бил силно развит и по нашите земи. Има го и при славяните, и при траките, и при прабългарите. Тази нощ ще се върнем в Античността и ще проследим основни моменти в култа към Слънцето. И по-специално тук на изток в Европа. 

" Горещниците, които предстоят, ни напомнят, че има връзка и в нашето минало с култа към Слънцето. Откриваме тази връзка в т. нар. фолклорно християнство, в което е останала предхристиянска древност, облякла една християнизирина дреха, сподели за "Нощен Хоризонт" Георги Мишев, доктор в областта на културно историческо наследство.

"В тези горещници ние виждаме два основни образа, почитани в християнската традиция - нова са образите на Света Марина и Свети Илия. Света Марина е наричана Огнена, но нейните свещени места са до извори и до реки, в ниското, докато нейният брат - Свети Илия, го виждаме почитан по -високите места, близо до слънцето, до небесния огън. Така че, връзка между водата и слънцето съществува още от древността, поясни Мишев.

Георги Мишев книга

"Това, което мен ме вълнува най-вече е как някои архаични представи и обредни практики и вярвания, въпреки потока на времето въпреки историческите обстоятелства и социални исторически и религиозни промени все пак са успели да достигнат до днешни дни. 

Това е много голямо богатство в нашата култура. Може да изглеждаме малко диви за Западния свят. Но пък тази архаичност в някои модели на мислене и обредни практики е нещо, което трябва да бъде изследвано.

"Книгата "77 и половина чудни растения", която издадох е в съавторство с Елионора Недялковска, фитотерапевт и народен лечител.

Акцент в книгата и тази част, която аз написах, е мястото на растенията в духовния свят на хората. Защото ние сме се отдалечили максимално много от тях и само ги използваме, разказа още Георги Мишев.



Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18