Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жилетка превръща гмуркачите в Ихтиандър

На охраняемите израелски плажове изкуствен интелект ще наблюдава морето и къпещите се

Гривна може да задържи човек над водата, докато дойде помощ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По Юлианския календар днес е Илинден. Денят на св. Пророк Илия. Според поверието на този ден не трябва да се влиза в морето, защото на Илинден морето взема жертви.

Извън суеверията, в този период на лятото жегите са големи и хиляди търсят прохлада във водите, което увеличава риска от инциденти. Любопитно е, че в Израел не се задоволяват само с призивите за повишено внимание към плажуващите.

Охраняваните израелски плажове личат по вишките, на които има къщички с климатик и пързалка, по която за миг спасителите могат да се спуснат върху надуваемата лодка, с която се притичат на помощ. От високото с бинокъл те оглеждат своя район за пазене. Много скоро обаче - вместо тях морето ще наблюдава изкуствен интелект.

За това разказва изобретателят на нова система за пазене Адам Бисмут:

"Ние сме студенти в няколко израелски технически университета. Създадохме система, която следи и идентифицира рисковете в морето и водоемите, използвайки технология, базирана на "компютърно зрение" и изкуствен интелект. Първи в света, която разработва схема на човешко поведение във водата, чрез заснемане с обикновена видеокамера, без нужда от излишни разходи и скъпо финансиране, което ѝ дава значително и изключително предимство на пазара. Системата картографира местоположението на къпещите се, предупреждава за възможна опасност от удавяне, промени в морските данни - като неочаквани вълни и течения и контрол върху движението на различни морски обитатели".

Вместо от спасителите морето и къпещите се наблюдават от камери, а информацията се анализира от изкуствен интелект. Сигналът за бедствие се дава на спасителите, които получават координати и отиват да спасят давещия се. Доказано е, че при такава система за оповестяване решението за опасност се взема десет пъти по-бързо, а това дава по-голям шанс човекът във водата да бъде спасен.

Системата е спечелила международни конкурси и е напът да се превърне в стартъп компания – "еднорог" - с приблизителна стойност от 1 млрд. долара. Заради ефективността ѝ предстои да бъде въведена задължително по плажовете на Израел.

За тези, които плуват не само в охраняемите плажове, друг израелски стартъп е измислил гривна - охранител, която може да задържи човека над водата, докато дойде помощ. Своето изобретение обяснява Елдат Арел:

"Прилича на обикновена текстилна гривна, която се поставя като часовник на ръката. Изготвена е от еластичен текстил. В кухата част има химически вещества. Когато плуващият или падналият във водата, се почувства в беда, натиска копче. Гривната, подобно на въздушната възглавница в автомобилите, се задейства и надува балон в много ярък цвят с обем 8 литра. Той помага на давещия се да се задържи над водата до пристигане на най-близкия спасителен екип, който при натискате на копчето, е алармиран за случващото се. По такъв начин се съхраняват силите на падналия във водата за по-дълго, което му помага да не губи самообладание. Изобретението е защитено с патент".

И не на последно място, важно е да се погрижат и за сигурността на гмуркачите. За нова жилетка, която поне за времето под водата ще превърне човека в Ихтиандър, разказва Амитай Минс:  

"Гмуркането с шнорхел не дава възможност да се движите във водата като риби. Досега най-доброто, което се предлагаше, беше подводен скутер, но той изисква да се държите здраво с две ръце и пречи да снимате. Нашата жилетка има монтирани перки и двигатели, значително увеличава маневреността във водата. Разработката е от сферата на биониката и сме черпили идеи от формата на перките от акули, делфини и китове. След няколкомесечни интензивни експерименти, тестващи херметичността на системата и издръжливостта ѝ на различни дълбочини, през това лято започна производство. Как се управлява? Достатъчно е леко движение с главата в желаната посока, за да се промени посоката на движение. Със специална ръкавица се контролират и активират витлата на жилетката. На ръкавицата има и бутон, който позволява превключване между пет различни скорости. Батерията може да издържи около час, но може да се сменя под водата. В системата има приложение за контрол на настройките и за получаване на информация за скоростта на движение, процент на оставащата енергия в батерия, дълбочината, на която е гмуркането. Максимална скорост на движение е почти 10 км/ч". 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера вероятно няма да дадат своята подкрепа : "След скандалите, които станаха вчера, в една тяхна..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година. Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че..

публикувано на 02.07.24 в 08:08

По петима кандидат-студенти се борят за място в "Медицина" в МУ - Плевен

В Медицинския университет в Плевен се провежда кандидатстудентски изпит. Средно петима кандидат-студенти се състезават за едно място в специалност "Медицина" и трима - за "Фармация". Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в класиране за прием в специалностите "Медицина" и "Фармация". По 6 жени ще се състезават за място в..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Николас Мадуро

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години. В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и Каракас сключиха сделка за размяна на затворници с посредничеството на Катар. САЩ..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Държавата е виновна за всичко, което се случва по пътищата

Само 10-12% от тежките катастрофи са по вина на новите млади водачи , обяви пред БНР Йонко Иванов - председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. По думите му има опит да се започне кампания срещу обучението и преподавателите : "През изминалата година има една тенденция за обвиняване на преподавателите и целия учебен процес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Нидерландия ще достави скоро 24 изтребителя Ф-16 на Украйна

Нидерландия съобщи, че скоро ще достави на Украйна първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16. Днес в Киев се очаква посещение на премиера на Унгария Виктор Орбан, след като страната му пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Очаква се премиерът на Унгария Виктор Орбан да се срещне в Киев с президента на Украйна Володимир..

публикувано на 02.07.24 в 07:41

Румен Радев е на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в  Гърция, където ще участва в 28-та годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година международният форум в гръцката столица Атина е под наслов "Спирала през конфликтите, в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии". Част от дискусиите ще са посветени на последиците от..

публикувано на 02.07.24 в 07:37