Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Хасърджиев: Няма пари за профилактичните прегледи на всички. Плашат гаргите

Целта на дигиталното здравеопазване е повече и по-навременна медицинска грижа, изтъкна председателят на Националната пациентска организация

| Интервю
д-р Станимир Хасърджиев
Снимка: БГНЕС

Контролът върху парите е едно от нещата, от които биха могли да се възползват гражданите, но истинската цел на дигиталното здравеопазване не е финансова. Целта е да има все повече и по-навременна медицинска грижа.

Това каза в интервю за БНР д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация и председател на УС на Българската асоциация за персонализирана медицина.

"Неминуемо технологиите навлизат в нашия живот и променят всичко. В медицината нещата се развиват със скоростта на светлината. Дигиталното здравеопазване е предоставяне на дигитални услуги – да сме повече здрави, по-рано да откриваме, ако има някакъв проблем и бързо да достигаме до решение", изтъкна той.

Големият проблем на нашето здравеопазване в момента е "изцяло изкривената система, правилата, по които се работи", посочи Хасърджиев.

"Разговорът се принизява до това от коя политическа партия ще бъде човекът. Не чух никакъв професионален разговор от какво има нужда здравната система, от какво има нужда българският гражданин", коментира експертът относно избора на нов шеф на НЗОК.

Запитан ще сработи ли механизмът с глобите, за да ходят повече хора на профилактичен преглед, в предаването "Преди всички" Хасърджиев заяви, че стимулите биха по-ефективни от наказанието.

"Съвсем друг е въпросът когато отидеш на профилактичен преглед, какво се случва там. Дали не е проформа бележка, каквато получаваш, а не обстоен преглед, какъвто трябва да бъде."

"В момента това, което се случва, е да се плашат гаргите", добави Станимир Хасърджиев. Според него в бюджета на Здравната каса няма заделени средства всеки български гражданин да отиде на такъв преглед и политиците много добре знаят това.

"Никой няма никакво намерение да вдигне процента на хората, които ходят на профилактичен преглед", подчерта той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха златни монети от времето на император Юстиниан Велики на крепостта "Калето"

Археолози от Националния исторически институт с музей към БАН откриха при разкопки в троянското село Дебнево златни монети от времето на император Юстиниан Велики. Петте златни монети са намерени разпилени  по пода на опожарено жилище в крепостта "Калето" в село Дебнево от периода на Първото български царство,  поясни ръководителят на разкопките..

публикувано на 28.08.24 в 11:36

Очаква се поевтиняване на газа с по-малко от 2% през септември

Очаква се следващия месец природният газ да поевтинее леко, с по-малко от предвидените 2 процента. Това стана ясно по време на общественото обсъждане за цените на синьото гориво. Изпълнителнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов обясни, че промяната се налага, тъй като предложените от тях цени са били по-ниски от тези на нидерландската..

публикувано на 28.08.24 в 11:22

Започна изплащането на обезщетения за пострадалите сгради в Елин Пелин

Започна изплащането на сумите за  щетите, нанесени на къщите от взривовете в складовете за пиротехника край Елин Пелин миналия месец.  В село Гара Елин Пелин подадените заявления са около 70. Около 40 обаче ще получат обезщетение,  припомни председателят на Общинския съвет в Елин Пелин Богомил Бранков. "Общата сума, до този момент, е около 16 500..

публикувано на 28.08.24 в 11:10

ГРАДОСКОП търси млади експерти с идеи за културното наследство

Надяваме се европейските практики за опазване на културното наследство да се изучават и прилагат все повече в България . Това е и целта на нашия проект, по който работим от началото на тази година в партньорство с 6 европейски организации.  Това каза пред БНР Адрияна Михайлова от организацията ГРАДОСКОП, които обявиха конкурс за трима българи,..

публикувано на 28.08.24 в 11:00
Златко Живков

Боядисват пешеходните пътеки в Монтана преди първия учебен ден

Пешеходните пътеки в Монтана се боядисват в подготовка за посрещането на новата учебна година. Експерти от община Монтана проверяват състоянието на училища, детски градини и ясли за старта на новата учебна година. Екипи вече започнаха подновяването на хоризонталната маркировка. "Всички пешеходни пътеки покрай учебните заведения, училища,..

публикувано на 28.08.24 в 10:53

Започва кинофестивалът във Венеция

Започва 81-вият кинофестивал във Венеция, в който участват 59 държави. Победителя от него ще бъде излъчен на 7 септември. В конкурсната програма на най-стария филмов фестивал в света със своята световна премиера участват 21 филма, 5 от които са на домакините от Италия.  Различните секции на фестивала предлагат интересни ленти. За 13-а поредна..

публикувано на 28.08.24 в 10:36
Снимката е илюстративна

Между 15 и 25 литра дъжд на квадратен метър са паднали над румънския град Яш снощи

Десетки жители на североизточния румънски град Яш потърсиха помощ по време на снощната буря. Между 15 и 25 литра дъжд на квадратен метър са паднали над града, като бурята е била придружена от гръмотевици и градушка. Местните пожарникари са се отзовали на сигнал за паднал покрив, наводнена къща, паднали дървета върху автомобили и пътното..

публикувано на 28.08.24 в 10:20