Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 9 - 29 юли 2023

Върволица от хора към К2, 2023 г.
Снимка: Elite Exped

За първи път жена от България изкачи втория по височина връх в света - К2, в Пакистан. На 27 юли, в 12:53 минути пакистанско време (10:53 българско) Силвия Аздреева от Петрич е успяла да достигне върха в рамките на комерсиална експедиция, с помощта на личен шерп и кислороден апарат. Миналата година тя стана първата първата българка на връх Лхотце, в Хималаите, и втората българка на Еверест. По информация на БНР Аздреева вече е в Базовия лагер и на 30 юли ще започне трекинга си надолу. И трите си изкачвания 37-годишната петричанка направи с екипа на непалския рекордьор Нирмал Пурджа. На К2 е била подпомогната от Пасанг Нгима Шерпа. Час по-рано на върха се е качил и известният непалски шерп Мингма Давид, за когото това беше шесто, рекордно изкачване на този осемхилядник.


И тук припомняме за българските изкачвания на върха:


Първият българин на К2 беше Боян Петров - през 2014 г., без допълнителен кислород, а 5 години по-късно там стъпи и Стефан Стефанов. Други двама българи загинаха преди години по склоновете на К2, през 2010 г. - Петър Унджиев, а през 2021 г. - Атанас Скатов.

По-рано, през 2005 г. Дойчин Боянов и Боян Петров достигат 8150 м, но времето се влошава и атаката (без допълнителен кислород) е прекратена. Тогава българите са от хората, които "водят" въжето.


"Тези, които в момента изкачват върха, могат да открият множество забити български клинове по скалите. Цялата Черна пирамида (характерен релеф на височина 6800-7100 м, бел.ред.) ние я екипирахме с въжета, което беше изключително тежко физическо усилие” - разказа преди време Дойчин Боянов пред БНР.

Близо 200 души правят опит този сезон да изкачат К2. Почти 100 от тях вече успяха. За съжаление, и тази година не се размина с трагични инциденти - пакистански височинен носач загина в участъка Гърлото на бутилката след падане. Подробности за това все още не са ясни, но първоначалната версия за удар от лавина беше впоследствие отхвърлена.

Тази година има много сняг по склоновете на К2 и лавинната опаност е висока, а струпването на толкова много хора по парапетите, почти 100% от които - неподготвени за изкачване без кислороден апарат, винаги създава по-голям риск от инциденти. Особено ако кислородът в апарата свърши. Имаше информация и за кражба на кислородни бутилки в някои от височинните лагери.


С такъв проблем обаче не се сблъскаха Кристин Харила от Норвегия и наетият от нея личен шерп Тенжин, по-известен като Лама Шерпа, чиято логистика, колкото и да беше особена (появиха се твърдения на шерпи, че екипът й използва хеликоптер, който стоварва багажа по височинните лагери и парапетите - противно на всякаква етика, се фиксират от горе надолу), ги доведе до желания от норвежката резултат. На 27 юли двамата поставиха нов световен рекорд, като изкачиха 14-те най-високи върха в света за 3 месеца и 1 ден (92 дни). Предишният рекорд беше на Нирмал Пурджа - 6 месеца и 6 дни, с всички условности, за които сме информирали многократно и които сега ще пропуснем. 


Шабан Мустафа - първо място

Снимка: Иво Андреев


Шабан Мустафа победи в престижния планински маратон Davos X-Trails в швейцарските Алпи. До момента българинът има два подиума в това състезание - трето място в 68-километровата дистанция и второ, на 43 километра, където сега стана първи. 45-годишният състезател от Сунгурларе измина трасето с над 1400 м денивелация за 3 часа и 18 минути, като подобри личното си най-добро представяне там с 5 минути и надви с 3 минути втория в класирането, който е от страната-домакин, Швейцария. Шабан е служител на общината в Сунгурларе и казва, че в свободното си време поддържа форма с отглеждането на череши, а тренировъчният му режим включва 3 пъти в седмицата бягания и в останалите 4 дни - по два пъти дневно. 


Още един българин участва в състезанието в Давос - Иво Андреев, само че по 68-километровото трасе.


ланинското бягане ме заведе на места, на които не съм си и мечтал, че ще бъда, и ме сприятели с изключително много развиващи се хора" - каза Иво, след като успя да завърши, макар и със стомашни проблеми, на 19 място сред мъжете и на 6-о в групата 40+ години.

Иво Андреев и Шабан Мустафа преди старта

Снимка: Иво Андреев


Тенчо Жеков постави ново най-добро време на 44-километровото трасе от състезанието по планинско бягане “Балканиада”, част от Държавния календар по скайрънинг. Бегачът измина трасето в Стара планина за 4:59:05 часа. Любопитното е, че в последните метри преди финала на едва 14 секунди зад победителя остана вторият - Александър Спасов. При жените най-бърза беше Верадина Начева. Стартът на състезанието беше в Карлово. 

Победителката при жените в Балканиада - Верадина Начева

Снимка: Фейсбук страница на Балканиада

===

Екстремните спортове 9-15 юли 2023

Николай Николаев победи в планинския ултрамаратон "Трявна Ултра". Той измина 150-километровото трасе с близо 8000 м денивелация за 23:32:49. Над 1000 състезатели от 27 държави мериха сили в сърцето на Стара планина. Дмитри Сушкин и Цветелина Христова победиха по 21-километровото трасе, a в 42-километровата дистанция - и тази година първи станаха Александър Спасов и Радостина Балова.


"Миналата година участвах на 42 км в Трявна, тогава заедно с Виктория Николова споделихме първото място, но тази година съм много доволна най-вече от факта, че успях да си подобря времето с около 12 минути" - каза пред БНР развълнуваната Радостина, която сега финишира с време 4:40:40.


В 78-километровата дистанция първото място при жените е за Тоня Тонева, а при мъжете победи Ирем Кан Аяз от Турция. На 100-километрово трасе първи пресече финала Димитър Атанасов, 11:47:45 - с голяма преднина пред втория - Иван Гочев, 13:21:07. При жените в тази дистанция най-бърза беше Елена Борисова, 16:25:16.


Никола Калистрин зае 8 място на Европейското първенство по скайрънинг в дисциплината "вертикален километър". Състезанието се проведе по стръмните склонове на планината Проклетия, в Черна гора и за първи път беше в страна от Балканския полуостров. Трасето на вертикалния километър беше с дължина 3,3 км, с 680 м положителна денивелация, а температури от над 30 градуса и липсата на течности по трасето допълнително затрудниха участниците, съобщиха от Българската федерация по скайрънинг. Калистрин измина трасето за 41:08 минути.


Алекс Тоткова зае 23 място в кръг от Световната купа по спортно катерене в дисциплината "трудност" в Бриансон, Франция. Това беше последното състезание преди Световното първенство за мъже и жени, което ще се проведе в първите дни на август в Берн, Швейцария.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34
Елена Николова

Как "ангелските" инвестиции помагат на малкия бизнес?

Ангелските инвестиции много често се наричат умни пари . Това каза пред БНР Елена Николова, директор "Общности" в Български ангелски клуб.  Тя обясни, че  бизнес ангелите са хора, които инвестират собствените си пари в стартиращи компании, които имат потенциала да се развият много бързо. "Това не са просто инвестиции, които малкият бизнес..

публикувано на 03.05.24 в 17:56
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15
Президентът и участници в експедицията

Екстремните спортове 20 - 27 април 2024

На церемония във Военния клуб в столицата беше отбелязана 40-ата годишнина от най-голямото спортно събитие у нас за XX век, първата национална експедиция до Еверест.    Участниците в нея бяха удостоени от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за "изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество,..

публикувано на 27.04.24 в 15:12

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25