Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

К2 - стара българска мечта

К2 (8611м)
Снимка: Стефан Стефанов
За първи път К2 е изкачен на 31 юли 1954 г. от Лино Лачедели и Ачиле Компаньони в състава на италианска експедиция.

На същата дата 60 години по-късно, през 2014 г., Боян Петров става първият българин, изкачил втория по височина връх на планетата.


“К2 - една стара българска мечта, просто вчера я докарах докрай” - съобщава от Базовия лагер Боян Петров в интервю за БНР и посвещава това изкачване “на българския алпинизъм”. Осем дни по-рано изкачва Броуд Пик.

Боян Петров на К2

Интересът на българите към К2 датира от края на 80-те години на миналия век. През лятото на 1988 г. Тодор Григоров и Петър Берон достигат до северното подножие на върха откъм Китай. Експедицията има за цел да събере информация за провеждането на бъдеща национална експедиция от север, която не се осъществява заради политическите промени в държавата, настъпили след 10 ноевмри 1989 г.


През 2005 г. се провежда българо-полска експедиция на К2. Тогава за Каракорум, Пакистан заминават Дойчин Боянов, Боян Петров, Иван Темелков и д-р Любомир Младенов. На 22 юли Боян Петров и Дойчин Боянов достигат 8150 м, но времето се влошава и атаката е прекратена. Никой не успява да изкачи К2 същия сезон.


През юли 2010 г. към К2 се отправя казахстанска експедиция, в която се включва българинът Петър Унжиев, неколкократен победител в планинския ултрамаратон "Обиколката на Витоша". Достига Лагер 2 (6700 м), където умира от височинна болест.


“Нещото, което за мен наистина представлява много съществена гордост, когато говоря за К2, е, че ние бяхме от хората, които водехме въжето по маршрута за изкачването на този връх. Тези, които в момента изкачват върха, могат да открият множество забити български клинове по скалите. Цялата Черна пирамида (характерен релеф на височина 6800-7100 м, бел.ред.) ние я екипирахме с въжета, което беше изключително тежко физическо усилие” - спомня си Дойчин Боянов.


Той е един най-добрите български алпинисти. Изкачването му на Еверест без допълнителен кислород през 2004 г. от север не е повторено досега от друг българин. Бил е на осемхилядниците Нанга Парбат и Гашербрум 1, на седемхилядника Ленин, на Алпамайо в Перу. Изкатерва легендарни маршрути по големи стени, като “The Nose” по Ел Капитан, Мармолада в Доломитите, североизточната стена на Пиц Бадиле, по маршрута на Касин. Осъществява премиерни изкачвания на върховете Левски (5733 м) и Сивата кула (5433 м) в Каракорум, както и на върховете Голям иглен връх, Св.Борис, Симеон и Академия на о. Ливингстън, Антарктида.

Дойчин Боянов на Гашербрум-1 или Хидън пик (8068 м), 11-ия по височина връх на планетата.

“В момента т.нар. алпинисти си стоят в лагера и чакат шерпите - някой да поеме рисковете, някой да свърши работата. Не знам дали мога да ръкопляскам на един такъв успех, защото си мисля, че К2 заслужава един по-чист стил. Ако трябва в днешно време да го направя по начина, по който в момента се прави, не съм сигурен дали няма да унищожа историята. Не трябва да се бърка това нещо с алпинизма” - подчертава Боянов.


От него, както и от други елитни български алпинисти (Виктор Варошкин, Мартин Маровски) се учи Стефан Стефанов, осъществил на 25 юли 2019 г. второто българско изкачване на К2. Казва за себе си, че не е алпинист, а бивш елитен джудист и настоящ успешен адвокат, баща на 3 деца. Многократен републикански шампион по джудо, състезавал се с успех и по карате Киокушин, победител и в състезания по конен спорт. Запален колоездач на дълги разстояния, плувец, а от няколко години - и катерач. 


Единственият българин, изкачил трите най-високи върха на планетата - Еверест (през май 2018 г.), Канчендзьонга (май 2019 г.) и К2 (25 юли 2019 г., второ българско изкачване).

Стефан Стефанов на К2

Макар и винаги добре подготвен, Стефанов прави изкачванията си с допълнителен кислород, в рамките на комерсиални експедиции. Винаги подчертава, че не е алпинист и се отправя към високите върхове за лично удовлетворение. След изкачването на К2 задълбочава обучението си по катерене и алпинизъм и признава, че лично за него “е много по-страшно да висиш на някоя стена в Алпите, отколкото да се изкачиш на К2 с комерсиална експедиция”.


На Канчендзьонга се запознава с Нирмал Пурджа и после, на К2 заедно се движат до Лагер 2. Непалският рекордьор го кани в своя екип за планираното през есента на 2019 г. изкачване на Шиша Пангма от юг. Междувременно, обаче, китайските власти затварят върха за експедиции. Българинът споделя, че не е затворил за себе си вратата към високите върхове и призовава:

“Да се обърнем към българските алпинисти... Дайте да се учим от добрите примери в България, имаме ги”.

Интервю с Дойчин Боянов и Стефан Стефанов за К2 можете да чуете в звуковите файлове.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шон Вилануева

Вилануева след историческия соло траверс на Фиц Рой: Мечтаех за това, визуализирах го и се подготвях за него

В началото на месеца белгиецът Шон Вилануева обра овациите в алпийските среди по света - той осъществи исторически соло траверс на Фиц Рой и 8 от “сателитните” му върхове в Патагония. Да се катериш сам, осигурявайки се сам, извличайки багажа си за няколко дни с въже, е истинско предизвикателство - не само физически, но и психически...

публикувано на 24.02.21 в 13:05
Петър Атанасов

70 години от рождението на Петър Атанасов - човекът, който събираше, а не разделяше

На 24 февруари се навършват 70 години от рождението на Петър Атанасов, доайен на информацията за алпинизъм и дългогодишен водещ на рубриката за екстремни спортове в предаването на БНР “Спорт и музика”. Близо 4 десетилетия той съобщаваше новините от България и света в тази област в различни медии. Един от основателите на..

публикувано на 23.02.21 в 16:41
Алекс Чикон

Екстремните спортове 14-20 февруари 2021

Силен вятър и висока лавинна опасност прекратиха и поредния опит за атака на Манаслу. И докато Симоне Моро остана в Базовия лагер, след като прецени, че прогнозата не дава възможност за щурм на върха, Алекс Чикон, Иняки Алварес и шерпите Чепал, Намджа и Гелум потеглиха нагоре. Те обаче прекратиха атаката на 7050 м височина. По-късно, вече от Базовия..

публикувано на 21.02.21 в 13:51

21.02.21 Законите на Мърфи

Рубриката от 21.2.21

публикувано на 21.02.21 в 07:26

Онлайн инициатива "Силистра празнува с българска шевица"

В Силистра се готвят нетрадиционно да отбележат националния празник на България 3-ти март. От Общината анонсираха онлайн инициатива, която наричат "Силистра празнува с българска шевица". Идеята на общинското ръководство е да бъдат популяризирани красотата и багрите на българските народни носии. Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "Нещо..

публикувано на 17.02.21 в 18:15
Шон Вилануева

Екстремните спортове 8-14 февруари 2021

Удивителен успех в алпинизма - Шон Вилануева осъществи пълен траверс на Фиц Рой в Патагония, при това соло! 40-годишният белгиец повтори траверса, осъществен през февруари 2014 г. от Алекс Хонълд и Томи Колдуел (печелят “Златен пикел” за това), като добави още два върха към седемте, изкачени от двамата американци - или общо 9 върха, 5..

публикувано на 14.02.21 в 11:15

14.2.21 Законите на Мърфи

Рубриката от 14.2.21

публикувано на 14.02.21 в 10:31