Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Силистра се жалват от силния звук на музикален фестивал на румънски остров

5
Димитър Пецов и Радко Раданов, вносители на жалба с подписка срещу шума
Снимка: Незабравка Кирова

Силен тътен тормози вече седмица жителите на Силистра. Звукът идва от близкия до българския бряг на Дунав румънски остров, където се провежда 10-ото  издание на фестивал за електронна музика, който събира на едно място 50 диджеи, сред които и български.

Звучи привлекателно и вероятно е прекрасно изживяване, но за силистренци фестивалът се превръща в проблем за поредна година.


3 Smoked Olives Island – така се нарича приключението на румънския остров, до Силистра, който тук е известен като Пастърмаджийски. Описанието на всичко, което се случва в дните от 16 до 22 август, в сайта и страницата на организаторите в социалните мрежи е много привлекателно. Цветно и завладяващо. Артработилници, гадаене на ТАРО карти, музика, разходка с лодка, палатков лагер …. И всичко срещу 250 евро за целия фестивал.  Като административна единица островът е към кметство Баняса, окръг Констанца, макар най-близките до Силистра румънски населени места да са Остров и Кълъраш.

За живеещите близо до границата проблемът се оказва най-сериозен, но дори и сред тях се срещат хора, които смятат, че няма нищо лошо в това младите да се веселят.


В социалните мрежи недоволните са много. Срещат се и любопитни предложения – като например - живеещите най-близо до реката да използват румънския оператор, за да се подадат жалби на техния номер 112. Има и юристи, които се замислят за колективен иск на база европейско законодателство, чиито финансови параметри надскачат 1,5 милиона евро обезщетение.

Много са и подписите, които днес, заедно с жалба, бяха внесени в Областна администрация. Близо 300 души я подкрепят, разказа Радко Раданов.

Според Димитър Пецов няма достатъчен натиск от страна на институциите, та дори и от страна на гражданите.

Авторите на жалбата са наясно, че е късно за предприемане на мерки сега, защото фестивалът завършва утре (22-ри август), но се надяват за догодина да има промяна.

Оплакванията на силистренци обаче не са от днес. Още преди две години Иван Занов започва преписки с канцеларията на Областна администрация, прокуратура, полиция, но не последва нищо. 

Тази година писмо до властите в Констанца е изпратено от кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов. Уведомена е и вицепремиерът Мария Габриел за събитието на острова, още преди то да започне, каза областният управител Минчо Йорданов.

Областният управител Минчо Йорданов

Областният управител съобщи още, че лицензирана фирма е направила в последните дни замерване на шума.

Когато данните бъдат готови ще бъдат използвани като аргумент, за бъдещи ограничителни мерки при последващи междуинституционални разговори.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стрелба между трима българи на Халкидики

За стрелба между трима българи на Халкидики в Гърция съобщи Нова ТВ.  Произшествието е станало в петък вечер в известен бар в курорта Ханиоти.  Единият българин е тежко ранен в гърдите с огнестрелно оръжие, вторият - ранен с нож, а третият е пребит. Пострадалите са настанени в болница в Полигирос.  Състоянието на простреляния е изключително тежко...

публикувано на 17.08.24 в 10:10

Пожари и висок градус на световните конфликти - седмичен обзор на международните събития

Смъртоносен пожар североизточно от Атина изпепели над 100 квадратни километра.  Огнената стихия обгърна гръцката столица с облаци гъст дим, взе жертва и унищожи десетки домове, преди да бъде овладян. Хиляди бяха евакуирани.   Редица държави изпратиха помощ за битката с пламъците. Смята се, че те са следствие от последователните горещи вълни в Южна..

публикувано на 17.08.24 в 09:59

Хранителните стоки в Гърция поскъпнаха заради пожарите и засушаването.

Над 100 къщи са напълно опожарени, унищожена е реколтата на плодове и зеленчуци, само пепел остана от големите оранжерии до Маратон, съобщават местните жители. Веднага се покачиха цените на храните на пазара, защото гръцките продукти не достигат. Търговците предлагат вече дини от Албания, картофи от Египет, домати от Турция, а 62% от чушките..

публикувано на 17.08.24 в 09:35

121 години от Илинденско-Преображенското въстание, без заря на Петрова нива

Заради риска от пожари за първи път без тържествена заря ще се проведе Националния възпоменателен събор в историческата местност Петрова нива. Тази година се навършват 121 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора.  Събитието се провежда под..

публикувано на 17.08.24 в 09:21
Ливански работник отглежда от платформа повредени от израелски въздушен удар жилищни сгради в Бейрут, 31 юли 2024 г.

Най-малко 6 жертви при израелски удар по жилищна сграда в Ливан

Най-малко 6 души бяха убити и още трима са ранени при израелски удар по жилищна сграда в град Набатие в южната част на Ливан, съобщи рано тази сутрин ливанското министерство на здравеопазването, предаде Ройтерс. През последните седмици напрежението в региона се покачи след смъртоносния ракетен удар в окупираните от Израел Голански възвишения, за..

публикувано на 17.08.24 в 09:15
Камала Харис

Камала Харис очерта приоритетите си, ако спечели Белия дом

В първата си голяма реч като кандидат на демократите за президент в град Роли в Северна Каролина, посветена на икономиката, вицепрезидентката на САЩ Камала Харис очерта предложенията си, които планира да реализира, ако спечели Белия дом, предаде Ройтерс. Предложенията включват намаляване на данъците за повечето американци, забрана на..

публикувано на 17.08.24 в 09:03

Средно шестима безработни се конкурират за едно място в страната

Средно шестима безработни се конкурират за едно свободно работно място в цялата страна, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта.  Преподаватели, работници в добивната и преработващата промишленост, събиране на отпадъци, строителство и транспорт, продавачи и персонал, полагащ грижи за хората, са най-търсените от бизнеса професии...

публикувано на 17.08.24 в 08:51