Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Клевърли отива на посещение в Китай

Джеймс Клевърли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Джеймс Клевърли пристига днес на посещение в Китай. Той ще стане най-високопоставеният британски министър, посещаващ Пекин за последните пет години. 

Джеймс Клевърли ще се срещне в Пекин с китайския си колега Ван И и вицепрезидента Хан Джън. Великобритания се опитва да подобри връзките си с Китай, след като отношенията стигнаха дъно от десителетия при бившия премиер Борис Джонсън, когато Лондон ограничи някои китайски инвестиции поради опасения за национална сигурност и изрази загриженост относно репресиите срещу свободите в Хонгконг. 

Клевърли се застъпва за нова британска политика на ангажираност с Пекин, като каза, че би било грешка да се правят опити за изолиране на втората по големина икономика в света и помощта на Китай е необходима в области като изменението на климата и икономическата нестабилност. 

Преди да отпътува за Китай, Клевърли каза пред репортери, че ще обсъди въпроси, вариращи от изменението на климата до войната в Украйна и области, в които Великобритания има сериозни несъгласия с китайското правителство като свободите в Хонконг и санкциите на Пекин срещу някои британски политици. 

По-рано премиерът Риши Сунак беше заявил, че Китай е най-голямата заплаха за международната сигурност и благоденствие в днешно време, но вестник "Таймс" писа, че той е готов да се срещне с президента Си Цзинпин в кулоарите на срещата на Г-20 в Индия следващата седмица. 

В изявление на говорителя на китайското външно министерство Ван Вънбин се казва: "Надяваме се Великобритания и Китай да водят диалог в дух на взаимно уважение и разбирателство и да работят за устойчиво развитие на китайско-британските отношения".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джеймс Клевърли

Джеймс Клевърли: Путин няма да успее да умори украинците от студ и глад

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли заяви за "Скай нюз" по време на посещението му в Киев, че руският президент Владимир Путин се опитва да умори украинския народ от студ и глад тази зима, но ще се провали с плановете си. Джеймс..

публикувано на 26.11.22 в 04:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава..

публикувано на 14.07.24 в 08:07
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преговорите за примирие в Газа са преустановени

Преговорите за примирие в Ивицата Газа са били преустановени, след като три дни интензивни разговори не са успели да доведат до приложим резултат. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност, пожелали..

публикувано на 14.07.24 в 07:58
Кирило Буданов

Кирило Буданов: Правени са няколко опита за убийство на Путин

Правени са няколко опита за убийство на руския президент Владимир Путин, заяви вчера ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от ДПА. "Но, както виждате, те са били неуспешни“, каза Буданов пред украинския сайт "Ню..

публикувано на 14.07.24 в 07:53

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

Федералното бюро за разследване пое ролята на водещ федерален орган в разследването на стрелбата на митинг на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ФБР. Вчера снайперист откри стрелба по Тръмп на митинг в Пенсилвания,..

публикувано на 14.07.24 в 07:40

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и..

публикувано на 14.07.24 в 07:27

Месец на ветроходството започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската..

публикувано на 14.07.24 в 07:14

Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от..

обновено на 14.07.24 в 04:56