Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът изостава от постигането на целите си за климата, сочи доклад на ООН

Снимка: Pixabay

Светът, изправен пред катастрофално изменение на климата, е в опасно изоставане в постигането на целите за намаляване на въглеродното замърсяване и увеличаване на финансирането за развиващите се страни, съгласно първия официален доклад на ООН за напредъка. 

Парижкият договор от 2015 година успешно стимулира действията в областта на климата, но "сега е необходимо много повече по всички направления", се казва в доклада, който ще бъде в основата на решаващата среща на върха за климата в Дубай в края на годината. 

В доклада се казва, че "светът не е на път да постигне дългосрочните цели на Парижкото споразумение", включително ограничаване на глобалното затопляне до един и половина градуса над нивата от средата на 19 век. Постигането на нулеви нетни въглеродни емисии до 2050-та година - друга цел на Париж - ще изисква също така постепенно прекратяване на изгарянето на всички изкопаеми горива, чиито емисии не могат да бъдат уловени или компенсирани. Колко бързо да се изчисти световната икономика от петрола, газа и въглищата, ще бъде предмет на горещи спорове през декември по време на двуседмичните преговори в Дубай, в които ще участват участват близо 200 държави.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине на наша територия заради силния вятър. Вчера от пожарната в Благоевград съобщиха, че няма..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови оркестрации на композитора Енио Мориконе. БНР е медиен партньор на фестивала. .  Концертният..

публикувано на 13.07.24 в 09:00
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън е категоричен: Участвам в изборите, ще победим

Американският президентът Джо Байдън отхвърли спекулациите, че ще се откаже от опитите си да спечели втори президентски мандат на изборите през ноември. Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново Това стана по време на реч пред свои привърженици в щата Мичиган - един от т.нар. колебаещи се щати:..

публикувано на 13.07.24 в 08:48
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си язовири.  Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна "На..

публикувано на 13.07.24 в 07:55

Засилени проверки по плажовете от всички институции, отговарящи за околната среда

Засилени проверки по българските плажове през летния сезон ще извършват институциите, отговарящи за опазването на околната среда и биоразнообразието.  Целта е опазване на дюните и природните местообитания, каза Стела Дочева от РИОСВ-Варна. Проверките имат за цел да защитят дюните и природните местообитания, съобщи за "Хоризонт" Стела Дочева от РИОСВ -..

публикувано на 13.07.24 в 07:46

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток идната седмица?

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5300 мегавата.  Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам казаха за "Хоризонт", че енергийната ни система работи нормално и разполага с достатъчно мощности,..

публикувано на 13.07.24 в 07:38