Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка от Кипър сред победителите в Третия национален конкурс за торти „Кейк Арт България 2023“

4
Нели Сливарова с тортата „Рецикл“, с която спечели златен медал в националното състезание тази година.
Снимка: Бранислава Бобанац

Българка от Кипър се нареди сред победителите в Третия национален конкурс за торти и захарно изкуство „Кейк Арт България 2023“ /„Cake Art Bulgaria 2023“/, наградите от който бяха обявени преди седмица, на 26 август.

Нели Сливарова, самоук любител-сладкар, спечели два медала – златен и бронзов, в две от състезателните категории. Тя се пребори в конкуренцията с 200 участници, повечето от които са утвърдени майстор-сладкари, като оценките са на международно жури.

Ако попитате наши сънародници в Никозия къде можете да поръчате вкусна и красива торта за рождения ден на детето или за семеен празник, със сигурност първият съвет ще е при Нели Сливарова.

„Рецикл“ – златно отличие /вдясно/ и „Човекът с калинката“ - бронзово отличие /вляво/

Сътворените от нея сладки изкушения представляват цели картини, сцени и сюжети, изпълнени с фантазия и многобройни елементи, фигурки и украси, като всичко е ръчно направено.

Тортата „Горският елф“ – златен медал от миналогодишното национално състезаниеНа празници на българската общност в Кипър присъствието й веднага се познава по оригиналната торта.

"Казвам се Нели Сливарова и съм от едно малко родопско селце, близо до град Девин. От 13 години живея в Кипър. Дойдох на острова, майка ми беше тук, тя ме докара. Дойдох, майка ми се замина, останахме ние и семейството. От 13 години се занимавам с различни работи, като в България имам висше техническо образование, но тук не си намерих работа по професията и работя общо взето каквото има. С две малки деца съм, така че се съобразявам с тях. Работя в бинго-зала в момента, като цяло сладкарството ми е хоби, разказа в "Закуска на тревата" Нели Сливарова.

Хобито си и, както се оказва, голямата си страст към сладкарството Нели открива през най-неподходящия за подобно вдъхновение период в последните години на пандемията.

"Работя във къщи, вкъщи правя всичко. Все още нямам условия, за да се отворя мой сладкарски цех. И имам още доста да уча, за да стигна до там, разказа още Сливарова за БНР.

И от хобито започват конкурсите. С първото си участие в националното състезание миналата година – по-малко от 3 години след като започва да прави торти, Нели печели първия си златен медал.

"Аз събрах куража и се записах за миналогодишното състезание за първи път за „Кейк Арт България“. С първия ми проект спечелих златен медал. Тогава бях на седмото небе, щастие голямо, защото аз съм просто едно обикновено момиче, което има много да учи, докато стане равна с тези, които са в състезанието. Там са хора, професионалисти, цял един живот се занимават с това. И някакси аз ги настигнах, без да знам как.Просто се получи магията. Защото майка ми е човек на изкуството, на мен ми е заложено да се занимавам, да творя. Може би заради това са получиха нещата толкова лесно при мен.

Второто й участие в тазгодишното издание на конкурса й носи два медала.

"Тръпката е невероятна да чуеш своето име след толкова добри шеф-сладкари. Просто не мога да го опиша как се чувствам, подскачах преди няколко дни вкъщи от радост, сподели българката.

В националното състезание Нели се предствя с два екопроекта от захар.

"Като цяло, мечтая. Вече дали ще се сбъдне тази една мечта, не знам. Първо трябва да отида да уча да взема диплома за сладкар. Защото има много неща, които трябва да науча, много неща, които не са ми ясни как се получават. След това мечтая за една малка сладкарничка. Тук в Кипър.

Искам да кажа на хората – повярвайте във възможностите си, повярвайте в себе си, бъдете себе си, вървете с гордо вдигната глава, никой не знае какво е заложено вътре в него. И някой ден ще открите случайно някой талант, за който не сте подозирали, каза още Сливарова в "Закуска на тревата".

Още по темата в звуковия файл.



По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37