Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за профилактика на гръбначните изкривявания при ученици в болница Лозенец

Доц. Искра Такева: Сколиозата прогресира при навлизане в пубертета

Сколиозата има генетичната предразположеност, казва специалистът

Доц. Искра Такева, началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ "Лозенец"
Снимка: болница Лозенец
Деца, които са в риск да развият гръбначно изкривяване – това търсят специалисти от университетската болница Лозенец, където на 9 и 10 септември се проведоха профилактични прегледи за момичета и момчета на възраст от 7 до 18 години.

Специалисти споделят, че сред подрастващите се наблюдават все повече и по-тежки изкривявания.

"Най-често става дума за сколиоза, засягаща повече момичетата, отколкото момчетата, разказа за "Хоризонт" доц. Искра Такева, началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ "Лозенец". В болницата има плувен басейн, в който се провежда подводна кинезитерапия.

"Сколиозата е една безболезнено състояние и децата, които са засегнати в повечето случаи са в отлично здраве и нищо не сигнализира, че има проблем. Затова родителите трябва да знаят, че това заболяване прогресира по време на пика на растежа, когато децата навлизат в пубертета.

Те трябва да наблюдават дали ще се прояви това състояние, да следят дали има разлика в раменете, дали са еднакви талийните извивки, дали има разлика в гърдите, в таза на детето, това са признаците, които трябва да предизвикат родителя да заведе детето на преглед при специалист, допълни още в "Закуска на тревата" доц. Такева.

Според доц. Такева много важни са и годишните профилактични прегледи за подрастващите.

"Ние не трябва да обвиняваме за всичко дългото стоене пред компютър или дългото учене - това са предразполагащи фактори при деца, които са в риск. Рисков фактор са и тежките раници, например.

Но трябва да е имат предвид и новите становища, че сколиозата е свързана с генетичната предразположеност. Затова причина може да бъде една непълноценност на съединителната тъкан, която прави децата хипер-гъвкави. Такива са повечето деца със сколиоза, поясни доц. Искра Такева пред БНР.

Тя заяви, че спортуващите деца имат по-малка вероятност да развият сколиоза.

Лечението при тежка сколиоза е консервативно и хирургично. Това е при сколиоза над 40 - 50 градуса, бързо прогресиращите при деца с незавършен растеж, както и сериозни деформации - за радост тези състояния са много малко. Има и средно тежки сколиози, при които се налага да се носи корсет, който се носи пред цялото време, при тези пациенти се прилага и кинезитерапия, и плуване.

При най-леките случаи на сколиоза - до 20 градуса се използват методите на физикалната терапия и физически упражнения, които са тип лечебна гимнастика, чиято цел е постигане на баланс на мускулатурата на гърба, това разказа още доц. Такева.

Най-важно за детето е да се обучи в правилна походка и стойка, както и полезните спортове за преодоляване на гръбначните изкривявания като най-подходящият спорт е плуването, каза специалистът.

Поради големия интерес към безплатните прегледи за профилактика на гръбначните изкривявания при ученици Университетска болница "Лозенец" обяви още една дата за този вид прегледи - 24.09. (неделя).


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

УНСС показва релефна карта на Санстефанска България за 3 март

По повод Националния празник 3 март Университетът за национално и световно стопанство ще представи една от малкото добре запазени релефни карти на България от 1928 г., представяща границите на Санстефанска България. Тя е второ, новопоправено издание на първата релефна карта на Княжество България от 1900 г., на която са отбелязани освен..

публикувано на 28.02.24 в 10:13
Ивайло Андреев

Ивайло Андреев: Най-съвършено гримираните жени са в Лондон

След броени дни ще влезем в март, месецът на жените, в който се появявя импулсът и желание да бъдем свежи и красиви . Стремежът към красота е нещо напълно човешко и датира от хиляди години. Независимо колко трудно са живели хората, те непрекъснато са се вглеждали в себе си и са оценявали високо красотата. Красотата е била и е..

публикувано на 26.02.24 в 16:41
Красимир Димитров

Красимир Димитров ще е сред бегачите на дълги разстояния в Спартатлон, Гърция

Не веднъж сме били свидетели на неограничените човешки възможности, поредното доказателство за това са бегачите на дълги разстояния .  И тук не говорим за класическия маратон с неговите 42 км, а за разстояния от над 200 км .  Такова състезание се организира в Гърция и се нарича Спартатлон . Не случайно, защото бегачите в това международно..

публикувано на 26.02.24 в 09:46

Телефонна апликация помага в случаи на стрес, неврози и тревожност

Живеем в непрекъснат стрес. Времето все не ни стига за задачите, които трябва да изпълним на работа и вкъщи всеки ден. Като прибавим и отговорност за взетите решения, сънят ни започва да се изплъзва. Война, тревога за по-близки или по-далечни, които са на фронта или сред похитените от хамасовците в първия ден на войната, както е в Израел,..

публикувано на 25.02.24 в 07:50
Детският хор на БНР на посещение при президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев посрещна в президентската институция хористите от Детския хор на БНР

"Младите хора, които не само вярват в доброто, но и го създават, са бъдещето на нашата страна". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към хористите от Детския хор на Българското национално радио и техните ръководители, които посетиха президентската институция, разгледаха сградата и се запознаха с нейната история...

публикувано на 25.02.24 в 06:30

С тържествена церемония Медицински факултет- София изпрати младите лекари от Випуск 2023

На 20.02.2024 г. в зала 1 на НДК се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на Випуск 2023 на Медицински факултет- София. В присъствието на ръководството и академичния състав на Медицински университет-София, както и на много официални гости, близки и приятели на абсолвентите, 596 млади лека ри ( 239 българ и и 357..

публикувано на 25.02.24 в 05:16
Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство

Димитър Костадинов: Безделието е несъвместимо с природата на пчелите

Добиването на мед е познато от древността. Ползата за нашето здраве и силата да лекува са изследвани от много учени. Пчеларството от години е и всекидневие на Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство у нас. За Димитър Костадинов желанието да привлече млади хора към пчеларството е достойно за уважение...

публикувано на 24.02.24 в 09:10