Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нови тъкачи за Габрово" - рециклиране на времето в нестандартно музикално приключение

| Интервю

Какво ще правиш в последния ден на септември – 30-и, в сърцето на красивата есен? Искаш ли да участваш в нещо оригинално, музикално и специално, далеч от делничния шум? Тази покана отправят от "Нови тъкачи за Габрово", събитие-мостра с високо съдържание на култура. Организаторите обещават нетипични локации и приключенски дух.

Пограмата е своеобразна пресечна точка между на фотограф, който снима изкуството преди да е изкуство, и музикант, който прави концерти там, където ги няма.

Росина Пенчева  Снимка: Добрин Кашавелов

"Започнах да разкривам красотата на града и неговия културен потенциал благодарение на хора, които не са от Габрово. Габрово е притегателен център за много артисти. Някои от тях, като режисьора Петринел Гочев, ми показаха града в друга светлина", сподели в предаването "Изотопия" фотографът Росина Пенчева от Capturing Creativity, която обича да работи зад кулисите и да показва по вдъхновяващ начин "какво се случва зад това, което е много добре познато иначе". Росина е автор на документални проекти, свързани с театъра.

Невена Екимова  Снимка: Anna Kalapazana

Невена Екимова е живяла в Исландия, Швеция и Норвегия, но Габрово се оказва нейното място.

"Винаги много съм си харесвала града и винаги съм си представяла, че рано и ли късно ще се върна там. Хората не могат да го разберат – как някой от скандинавските страни ще се засили обратно към България. Но все пак е центърът на България. Освен това, ние, габровците, си представяме, че сме в центъра на света. Корените ми са си габровски. Не можах да намеря дома си в тази съвсем различна култура и винаги ме е притегляло обратно."

Нейното участие във фестивала е наречено "Новата колекция". Тя ще представи скулптура от китеник, защото е "голям фен на китеници", притежава солидна колекция от "кичозния, синтетичен китеник в ярки цветове" и които нейното поколение помни от диваните, задните седалки на москвича.

"След комунизма всичко това масово се изхвърли и аз си го събирам."

Христина Белиева и Васил Хаджигрудев  Снимка: Дарина Златкова

Фестивалът ще протече на нестандартни места. Една от частите на програмата се нарича "Рециклирани музики по маршрут дотам и обратно" – пътешествие в градски автобус, в който ще има концерт на китариста Мирян Колев. Дестинацията – регионалното депо за неопасни отпадъци, което често е домакин на културни събития и "търси подобно съдържание". За публиката там е организирана кратка разходка с разказ как се обработва боклукът. 

В бившия Техникум по текстил в Габрово (отскоро Център "Кристо и Жан-Клод") ще има два музикални спектакъла. Те ще се случат в бивша производствена зала, която сега е празна, но има останал тъкачен стан.

"Има много интересни нишки, които си кореспондират със струните, с пианото и ще ги обвържем в декора."

Теодор Петков-Тото  Снимка: Теодора Николова

В тази част от програмата ще се включат пианистът и композитор Теодор Петков-Тото, а след него дуото Белева & Хаджигрудев ще покаже нагледно как "тъкат" гъдулка и контрабас. Финалът е отреден за "Балкантон носталгия" парти на DJ Skill – легенда на хип-хоп и винил културата.

"За мен беше много интересно, че в училището е имало ученически оркестър. Габрово е известен с традициите в джаза и много се радвам, че тези музиканти ще бъдат част от програмата. Габровци ще могат да чуят музика за ценители с вход свободен", подчерта Росина Пенчева.

НеСметни богатства - скулптура на Невена Екимова   Снимка: Росина Пенчева

В залата ще бъдат разположени произведенията на Невена Екимова.

"Това пространство е страхотно! Трябва да се види на живо. Училище по текстил, но не само. Това е било място за подготовка на кадри, които ще влязат в текстилната индустрия. Габрово е бил текстилна столица на България. Не е било само училище, а и място, където са се произвеждали от нишката до готовата стока и дори са се продавали. Уникално, огромно място, с високи тавани – 5 метра. Работите, които показвам, не са точно от най-"мегаломанските", но в двора имам едно гигантско 3-метрово митично същество, направено от капачки и други материали втора ръка. Много е интересно как ще се развие в бъдеще това пространство."

Тъкачна машина от бившия Техникум по текстил  Снимка: Росина Пенчева

Невена работи основно с рециклирани материали – намерени и подарени – "всичко, свързано с текстил, платове, прежди, конци, копчета". Твърди, че тези материали "осят в себе си друг живот, предишен живот" и крайният резултат носи заряд. Освен с текстил обаче тя предизвиква себе си и с нови техники.

"Последната ми мания е хартиената глина, която се изработва от тоалетна хартия и няколко други материала – шпакловка, лепило. Може да постигнеш най-различен завършек – рошав, гладък."

Центърът за съвременно изкуство в сградата на бившия Техникум по текстил   Снимка: Росина Пенчева

Защо фестивалът се нарича "Нови тъкачи за Габрово"?

"Ние сме новите тъкачи на култура и изкуство. Поводът е сградата на бившето училище и тази бивша титла на града – текстилен град."

Рециклирането пък е нишка, която преминава през цялата програма на фестивала.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09