Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите са полуфиналисти на европейското по баскетбол на колички

Българите са полуфиналисти на европейското по баскетбол на колички
Снимка: БТА

Националният отбор на България по баскетбол на колички се класира на полуфиналите на Европейското първенство за мъже в Дивизия C, което се провежда в Сараево. Тимът си гарантира място в топ 4 след категорична победа срещу Унгария със 77:21.

С успеха баскетболистите на Антонио Кулиандро завършват груповата фаза с баланс 2-1, а при успех на Чехия срещу Дания в последния мач, ще останат втори в крайното класиране. Дори и чехите да допуснат изненадваща загуба по-късно и да се получи тройна въртележка, България е с много добра точкова разлика в директните двубои и няма как да бъде изместена от първите две позиции.

Националите стартираха много силно мача с Унгария и след десет минути игра поведоха с 11:4. Те лимитираха съперника си едва до 2 точки през втората четвърт и на почивката дръпнаха с 31:6. След паузата разликата продължи да расте, като достигна и 56 точки в наша полза малко преди финалната сирена.

Българите допуснаха едва 5 грешки срещу 37 за съперника, откъдето вкараха близо половината си точки.

Георги Иванов завърши с 26 точки и 7 борби за успеха. Николай Ваклинов записа 24 точки, а Мартин Иванов е с 10 точки и 9 борби. В срещата не взе участие Антон Фиков.

Полуфиналите са в петък (22 септември), като от другата група напред продължават Португалия и Ирландия.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Епитропов

Четири стотни не достигнаха на Епитропов за финал на 200 м бруст

Плувецът ни Любомир Епитропов не успя да се класира за финала на 200 метра бруст на олимпийските игри.  Той зае деветото място в полуфиналите с време 2. 09.93 и ще бъде първа резерва за участие във финала.  Само Четири стотни не достигнаха на българина за осмото място, което заема Д жошуа Йънг, който завърши в първия полуфинал с време 2:09.89. В..

публикувано на 30.07.24 в 23:23
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Дуа е в групата и най-вероятно ще има минути

Старши треньорът на Лудогорец - Георги Дерменджиев, говори пред медиите преди официалното занимание в Мезокьовешд (Унгария), където утре е реваншът с Динамо Минск в Шампионска лига. Първата среща в Разград бе спечелена от българския състав с 2:0. Мачът е с начален час 21.45 часа, а ако отстранят шампиона на Беларус, разградчани ще се изправят срещу..

публикувано на 30.07.24 в 22:36
Симон Байлс

Симон Байлс изведе САЩ до отборната титла в турнира по спортна гимнастика за жени

Симон Байлс изведе САЩ до олимпийската отборна титла по спортна гимнастика за жени на Игрите в Париж. Американката имаше проблеми с психичното здраве в Токио, но 27-годишната състезателка се завърна в спорта и отново доминира. Байлс спечели пето олимпийско злато в кариерата си. Заедно със съотборничките си Джордан Чайлс, Джейд Кери, Хезли Ривера, и..

публикувано на 30.07.24 в 22:26
Карабах

Карабах чака Лудогорец или Динамо (Минск) в ШЛ

Азербайджанският Карабах се класира за третия квалификационен кръг на Шампионската лига, след като записа категоричен успех с 5:0 като домакин на гибралтарския Линкълн Ред Импс след 2:0 в първата среща. Следващият съперник на тима в турнира ще бъде победителят от двойката между Лудогорец и Динамо (Минск), които ще играят утре, сряда, в унгарския град..

публикувано на 30.07.24 в 21:26

Реваншът Будучност - ЦСКА 1948 преместен на друг стадион (обновено)

Реваншът от втория квалификационен кръг на футболния турнир Лигата на конференциите между Будучност и ЦСКА 1948 няма да се играе на стадион "Под Горицом" в Подгорица. За това информира черногорският клуб, който допълни, че състоянието на терена не позволява провеждането на футболна среща там и мачът е преместен на стадион "ДГ Арена" в предградията на..

обновено на 30.07.24 в 18:40
Кевин Пенев

Кевин Пенев: Изиграх най-добрата земя в кариерата си

"Изиграх най-добрата земя в кариерата си", това разкри гимнастикът ни Кевин Пенев след завръщането в България от Олимпиадата в Париж. Българинът се нареди на 12-то място на този уред и е 15-ти на прескок, а в квалификациите за многобоя е 42-и. „Чувствам се много добре. Бях близо до финал. Изиграх..

публикувано на 30.07.24 в 16:47
Йоана Илиева

Йоана Илиева: Тъжна съм, защото много хора очакваха повече от мен

"Тъжна съм, защото много хора очакваха повече от мен, включително и аз", това заяви фехтовачката ни Йоана Илиева след прибирането в България от Олимпийските игри в Париж. Илиева бе видимо емоционална, след като унгарка я спря на 1/8-финалите във френската столица. Преди това нашето момиче надигра японка на старта. В крайна сметка, Илиева..

публикувано на 30.07.24 в 16:42