Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Движи се и победи": Стартира 41-вия сезон на инициативата

Снимка: туристическото дружество "Трапезица – 1902"

С туристически поход от Велико Търново до местността Ксилифор за 41-и сезон в старопрестолния град започват инициативите от обществената кампания за спорт и здраве "Движи се и победи".

"Движи се и победи" е най-старата и устойчива обществена инициатива в страната, която 21-а години обединява местната власт, здравните власти и гражданите във Велико Търново за спорт и здраве. Днес е първият от есенни походи до туристическата местност Ксилифор.

"Стартираме  с риболова в 8,30 часа, щафетните игри за децата. Следват всички предизвикателства – плажният волейбол, въжената градина, тролей над езерото, туристическите каяци, шахматният турнир, бадминтон", поясни за "Хоризонт" секретарят на туристическото дружество "Трапезица – 1902"  Георги Димитров.

В досегашните 40 издания на кампанията са участвали близо 16 700 деца и възрастни.

"Целта е да създадем здравословен начин на живот у младите и при по-възрастните, да ги научим да излизат сред природата, да се движат", заяви директорът на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново д-р Евгения Недева.

Движението е здраве и носи удоволствие. В това са обединени великотърновци и обществените институции в старата столица, които са ангажирани в кампанията „Движи се и поведи“. Тя започна преди 21 години по общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“, разказа Йорданка Илиева от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново: 

„До сега са проведени 40 кампании с общ брой участници 19 662, сред които и 453 семейства. Есенният дял на „Движи се и победи – 2023“включва три туристически маршрута – тази събота от Велико Търново до Ксилифор, на 7 октомври от Велико Търново до Арбанаси и на 21 октомври от село Присово до хижа „Ксилифор“.  

Сред активните участници в последните издания на кампанията „Движи се и победи“ е семейството и децата на Весела Байчева: 

„Лично на мен и на моето семейство това ни носи удовлетворение и смятам, че времето сред природата е, може би, най-пълноценното време, което можем да прекараме със семействата си. Децата обичат да са там и това е времето, в което те не се сещат за телефони, таблети и електронните устройства остават на заден план, отиват с желание, забавляват се“. 


Първият поход е до туристическата местност „Ксилифор“, а за участниците, които за първи път ще изминат един от най-живописните и кратки маршрути около Велико Търново туристическото дружество „Трапезица“ осигурява водачи, посочи секретарят на дружеството Георги Димитров и разказа как ще премине спортния празник: 

„Започваме сутрин рано с риболова в 8,30 часа. След това е откриване и започваме с щафетните игри за децата. Следват всички останали предизвикателства – плажният волейбол, въжената градина, тролей над езерото, туристическите каяци, шахматният турнир, бадминтон, теглене на въже, лъвски скок“.  

Местността „Ксилифор“, включена в походите на кампанията „Движи се и победи“, през годините е станала приказен парк с много дървени и метални скулптурни фигури, направени от студентите и преподавателите от Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет. За участниците в различните походи ще и разяснителна кампания за здравословния начин на живот, поясниха експертът от РЗИ Йорданка Илиева и директорът на здравната инспекция д-р Евгения Недева: 

„В рамките и на трите похода на крайните пунктове за всички желаещи туристи ще бъдат организирани образователни занимания с тематика за превенция на тютюнопушенето, употребата на алкохол, здравословното хранене, безопасността на движение по пътищата“, заяви Илиева. 

„Целта е да създадем здравословен начин на живот у младите и при по-възрастните, да ги научим да излизат сред природата, да се движат. Колегите, които ще са там, ще им помогнат и с други интересни неща, освен традиционното измерване на кръвното налягане за по-възрастните, голям интерес предизвиква съставът на телесната маса, алко очила, спирометрия“, поясни д-р Недева.  

Много интересни местности и забележителности са включени в туристическите маршрути, допълни още Георги Димитров от туристическо дружество „Трапезица“ и разказва за някои от тях по пътя от гара Трапезица“ до хижа „Ксилифор“: 

„Това е пещерата Ледницата, която се е използвала за съхранение на лед много отдавна. Тя е направена през 1882 година и неин конструктор е архитектът на Стамболовия мост Джовани Мосато. Там е била и кариерата, от където е въден белият арбанашки камък, с която са направени паметниците във Велико Търново“.  

Не само великотърновци, но и туристите от страната и чужбина, отседнали в хотелите в Арбанаси, се възползват от маршрутите и забележителностите, споделя хотелиерът Антония Панова: 

„По този начин сега като е направена пътеката и маршрутът, имаме много доволни преминали туристи от невероятните гледки към Велико Търново и невероятното преживяване, което им остава“.  

В походите през пролетта и есента над 30 на сто са редовните участници, а кампанията „Движи се и победи“ постоянно набира популярност и привлича нови съмишленици. 

За участниците са предвидени и награди, като победителите се определят чрез жребий. Голямата награда е ваучер за 90 лева, има отличия и за най-малкия, за най-възрастния участник, за семейство и най-активно училище.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51