Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Карамитев в спомени за своя баща - големия български актьор Апостол Карамитев

3
Момчил Карамитев
Снимка: Пламена Бачийска

"Първият спомен за баща ми е неговият глас, някаква светлина, която при появата му той отвори врата или прозорец и стана по-светло и един лек мирис на цигари "Слънце" без мирис, той тогава много пушеше, разказа в "Нощен Хоризонт" Момчил Карамитев, син на големия актьор Апостол Карамитев

Момчил Карамитев е актьор и режисьор. 

Предаването е специално посветено на 100-годишни от рождението на Апостол Карамитев и 50-ет години от раздялата ни с него.

Интересни факти са, че Апостол Карамитев е учил в италианска забавачка, после в италианска прогимназия и в италианска гимназия. Още като юноша е владеел 4 езика, учил е право, участвал е във Втората световна война. Има завършено образование като актьор и режисьор.

"Той ми е разказвал за своето детство, като ми е давал примери какво е добре и какво не е добре да правя, говорили сме си много откровено, защото той много добре знаеше, казваше ми - "Ти какво мислиш, че аз не съм лъгал, че не съм правил опити да си правя каквото съм искал, и аз съм бил същият като тебе, затова знам какво мислиш, но аз ти говоря като на приятел", така ненатрапчиво винаги успяваше да ми каже това, което искаше да разбера, сподели още за "Хоризонт" Момчил Карамитев.

Карамитев - син разказа още, че много бързо и лесно баща му усвоявал италианския език, бил е в такава прогимназия. Ходел е с голямо желание на училище, с много добър успех, с голямо желание е четял книги, а е имал стимул от италианското училище - който покаже добър успех, го изпращат за един месец в Рим, той няколко пъти е ходил така до Италия през ваканцията, сподели още Момчил Карамитев. 


По думите му баща му е владеел гръцки, италиански, френски и немски.

Апостол Карамитев е съветвал сина си да се занимава със спорт, но да не е боен спорт, а той самият е тренирал академично гребане, той това искаше и за мен, но аз така и не успях да стигна до Панчарево, каза синът. 

"Записах се на баскетбол, волейбол, а по късно със сестра ми се записах и до днес играя тенис, допълни Момчил Карамитев.

След казармата Апостол Карамитев се записва право в София, но в тогава откриват актьорска школа към Народния театър и той веднага се записва за актьор.

Да, баща ми е участвал във Втората световна война - 1943 - 1944 г, той тъкмо се е уволнил от казармата и тогава започва втората фаза от Втората световна война, когато от България тръгват обединени войски и се стига чак до Унгария.

Той е бил в артилерията, бил е много добър в математика и е бил командир на батарея, всъщност той още преди това е бил завършил Школата за запасни офицери и е бил офицер, разказа още за "Нощен Хоризонт" Момичил Карамитев. 


Момчил Карамитев е актьор и режисьор. 1982-1986 учи и завършва с отличие ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". След завършването си е разпределен в драматичния театър в гр. Кърджали. На следващата година печели конкурс за Младежкия театър. През 1989 заминава на специализация в Италия. В Рим завършва кино режисура. После заминава за САЩ и там живее и работи близо 30 години. От 4 години и половина живее в България и работи по игрални новели написани от Сергей Комитски. Същевременно работи по проект и за документален филм и няколко театрални постановки за следващата година. 


Апостол Карамитев е роден в Бургас през 1923 г. Отива си от този свят на 50 години по време на снимките на филма "Сватбите на Йоан Асен Втори" с реж. Вили Цанков (1973). Апостол Карамитев е известен със своите емблематични роли в театъра и киното. В Народния театър е играл Ромео в „Ромео и Жулиета”; Шура Ведерников в „Години на странстване”; Глумов в „И най-мъдрият си е малко прост”; Хенри IV в „Хенри IV” и много други. И до днес се помнят ролите му в киното във филмите „Любимец 13”; „Специалист по всичко”; „Рицар без броня”; „Бялата стая” и други. Трябва да отбележим, че става кино-звезда по времето на социализма без да бъде партиен член. Апостол Карамитев е учил в италианска забавачка, после в италианска прогимназия и в италианска гимназия. Още като юноша е владеел 4 езика. Има завършено образование като актьор и режисьор.

В предаването ще чуете откъси от спектакли с участието на Апостол Карамитев, ще чуете какво е споделил той за началото на творческата си кариера и за преподавателската си дейност, както и негови изпълнения на български народни песни и стихове на италиански, а така също и какво са казали други творци за него. Записите са от „Златния фонд” на БНР.

Цялото интервю на Пламена Бачийска с Момчил Карамитев слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Бабамов - гост в студиото на програма

Михаил Бабамов - едно "горящо сърце", биещо за трамваи, тролеи и автобуси

Рубриката "Горещи сърца" на предаването "Рано в неделя" тази седмица е посветена на  Михаил Бабамов  - едно туптящо сърце не само в ритъма на музиката или в тон с брояча на таймера на фотоапарата, но и в синхрон с няколко вида колелета. По релси или по асфалт, закачено с "тиранти" и по жици - в едно с романтината мелодия на трамвая по..

обновено на 18.02.24 в 11:50
 Петко Герасимов

Мащабна изложба в памет на фотографа Петко Герасимов

Как да се простим с хора, които сме познавали и уважавали. Хора, чието творчество не искаме и не трябва да забравяме. Изложба на снимки, много от тях чернобели – носещи духа на времето, духа на Стара Силистра , на хора, събития и адреси, бе начинът, по който Полина и Виктор Герасимови избраха, за да кажа последно „Сбогом!“ на своя баща –..

публикувано на 17.02.24 в 10:05
доц. Ралица Георгиева

Мисията на доц. Ралица Георгиева е да спасява новородени деца

Доцент Ралица Георгиева е началник на Неонатологията в детската болница „професор Иван Митев“ в София. Всеотдайна, посветила себе си на децата, тя е сред водещите специалисти по неонатология у нас. Спасителят на новородени е част от семействата на всичките си пациенти , които много я обичат и уважават. Те поддържат връзка с нея години наред..

публикувано на 11.02.24 в 06:30
Проф. Георги Желев и проф. Георги Сотиров

Институтът за космически изследвания и технологии към БАН ще навърши 55 години

Тази година Институтът за космически изследвания и технологии към БАН ще навърши 55 години , а през април ще отбележим и 45 години от излитането в космоса на българина Георги Иванов . За годишнините и за българското присъствие в космоса гости в "Нощен Хоризонт" директорът на института проф. д-р Георги Желев и проф. дн Георги Сотиров, член на..

публикувано на 08.02.24 в 15:26

Празнуваме Татяна Лолова!

В рамките на националната програма за отбелязване на 90-ата годишнина от рождението на актрисата Татяна Лолова в Сатиричния театър следващия вторник ще се играе специален спектакъл. Н еговото заглавие е  "Празнуваме Татяна Лолова", а на сцената директорът на театъра Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси . Сърменов ще е режисьор, а..

публикувано на 07.02.24 в 11:55

Ивелина Казанджиева: Когато музиката се обича от цялото сърце и душа, резултатите са добри

Тя има две дъщери, петима внуци и 1000 деца - ученици. Ивелина Казанджиева се представя като скромен пианист - акомпанятор и преподавател по акомпанимент, който е работил с много цигулари и ученици пианисти, на които е дал хляба и е научил да акомпанират добре.  42 години стаж има в Музикалното училище и Музикалната академия. Свирила е по..

публикувано на 04.02.24 в 05:31
Проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов за дейността на Стефан Стамболов

Тази година се навършват 170 години от рождението на един виден български държавник. Стефан Стамболов е роден на 31 януари (по стар стил) 1854 г. във Велико Търново. Обругаван и възхваляван, мразен и почитан, въпреки неговата противоречивост не можем да отречем, че той оставя дълбока следа в първите години на свободно развитие на..

публикувано на 31.01.24 в 18:04