Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Карамитев в спомени за своя баща - големия български актьор Апостол Карамитев

3
Момчил Карамитев
Снимка: Пламена Бачийска

"Първият спомен за баща ми е неговият глас, някаква светлина, която при появата му той отвори врата или прозорец и стана по-светло и един лек мирис на цигари "Слънце" без мирис, той тогава много пушеше, разказа в "Нощен Хоризонт" Момчил Карамитев, син на големия актьор Апостол Карамитев

Момчил Карамитев е актьор и режисьор. 

Предаването е специално посветено на 100-годишни от рождението на Апостол Карамитев и 50-ет години от раздялата ни с него.

Интересни факти са, че Апостол Карамитев е учил в италианска забавачка, после в италианска прогимназия и в италианска гимназия. Още като юноша е владеел 4 езика, учил е право, участвал е във Втората световна война. Има завършено образование като актьор и режисьор.

"Той ми е разказвал за своето детство, като ми е давал примери какво е добре и какво не е добре да правя, говорили сме си много откровено, защото той много добре знаеше, казваше ми - "Ти какво мислиш, че аз не съм лъгал, че не съм правил опити да си правя каквото съм искал, и аз съм бил същият като тебе, затова знам какво мислиш, но аз ти говоря като на приятел", така ненатрапчиво винаги успяваше да ми каже това, което искаше да разбера, сподели още за "Хоризонт" Момчил Карамитев.

Карамитев - син разказа още, че много бързо и лесно баща му усвоявал италианския език, бил е в такава прогимназия. Ходел е с голямо желание на училище, с много добър успех, с голямо желание е четял книги, а е имал стимул от италианското училище - който покаже добър успех, го изпращат за един месец в Рим, той няколко пъти е ходил така до Италия през ваканцията, сподели още Момчил Карамитев. 


По думите му баща му е владеел гръцки, италиански, френски и немски.

Апостол Карамитев е съветвал сина си да се занимава със спорт, но да не е боен спорт, а той самият е тренирал академично гребане, той това искаше и за мен, но аз така и не успях да стигна до Панчарево, каза синът. 

"Записах се на баскетбол, волейбол, а по късно със сестра ми се записах и до днес играя тенис, допълни Момчил Карамитев.

След казармата Апостол Карамитев се записва право в София, но в тогава откриват актьорска школа към Народния театър и той веднага се записва за актьор.

Да, баща ми е участвал във Втората световна война - 1943 - 1944 г, той тъкмо се е уволнил от казармата и тогава започва втората фаза от Втората световна война, когато от България тръгват обединени войски и се стига чак до Унгария.

Той е бил в артилерията, бил е много добър в математика и е бил командир на батарея, всъщност той още преди това е бил завършил Школата за запасни офицери и е бил офицер, разказа още за "Нощен Хоризонт" Момичил Карамитев. 


Момчил Карамитев е актьор и режисьор. 1982-1986 учи и завършва с отличие ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". След завършването си е разпределен в драматичния театър в гр. Кърджали. На следващата година печели конкурс за Младежкия театър. През 1989 заминава на специализация в Италия. В Рим завършва кино режисура. После заминава за САЩ и там живее и работи близо 30 години. От 4 години и половина живее в България и работи по игрални новели написани от Сергей Комитски. Същевременно работи по проект и за документален филм и няколко театрални постановки за следващата година. 


Апостол Карамитев е роден в Бургас през 1923 г. Отива си от този свят на 50 години по време на снимките на филма "Сватбите на Йоан Асен Втори" с реж. Вили Цанков (1973). Апостол Карамитев е известен със своите емблематични роли в театъра и киното. В Народния театър е играл Ромео в „Ромео и Жулиета”; Шура Ведерников в „Години на странстване”; Глумов в „И най-мъдрият си е малко прост”; Хенри IV в „Хенри IV” и много други. И до днес се помнят ролите му в киното във филмите „Любимец 13”; „Специалист по всичко”; „Рицар без броня”; „Бялата стая” и други. Трябва да отбележим, че става кино-звезда по времето на социализма без да бъде партиен член. Апостол Карамитев е учил в италианска забавачка, после в италианска прогимназия и в италианска гимназия. Още като юноша е владеел 4 езика. Има завършено образование като актьор и режисьор.

В предаването ще чуете откъси от спектакли с участието на Апостол Карамитев, ще чуете какво е споделил той за началото на творческата си кариера и за преподавателската си дейност, както и негови изпълнения на български народни песни и стихове на италиански, а така също и какво са казали други творци за него. Записите са от „Златния фонд” на БНР.

Цялото интервю на Пламена Бачийска с Момчил Карамитев слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51