Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Германците са недоволни и изразяват недоволството си чрез гласуване за крайната десница"

Проф. Урсула Мюнх: Регионалните избори са звучен предупредителен шамар за Берлин

"Възходът на крайната десница има пряко отношение към предстоящите догодина европейски избори"

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В полската предизборна кампания немалка роля играе съседна Германия. В клиповете си управляващата партия "Право и справедливост" внушава на избирателите, че опозицията около Доналд Туск работи не за интересите на Полша, а на Германия, която пък диктува дневния ред на Европейския съюз.

Германия си има далеч по-сериозни проблеми, както пролича от регионалните избори в две големи западни провинции в неделя. Трите управляващи партии - социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, Зелените на икономическия министър Роберт Хабек и либералите на финансовия Кристиян Линднер претърпяха в Хесен и Бавария значителни загуби, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" вече е втора политическа сила във Федералната република.

"Управляващите загубиха изборите, а от трите партии като че ли Зелените се разминаха с най-малко щети. Причината са темите, с които партиите влязоха в тази битка. Но на първо място е недоволството на германците от работата на правителството. От което пък се възползваха консерваторите, особено в Бавария, където по време на предизборната кампания министър-председателят Маркус Зьодер не пропусна шанса да громи тройната коалиция в Берлин", казва пред БНР проф. Урсула Мюнх, директор на Политическата академия в Туцинг.

"Правителството трябва сериозно да се замисли и има всички основания да се притеснява за стабилността си. След регионалните избори в две големи западни провинции - Бавария и Хесен - политическият дебат със сигурност ще се изостри, както между коалиционните партньори, така и между управляващи и опозиция. А изостреният дебат не е добър съветник и в такава обстановка не може да очакваме добри политически решения."

Управляващите са губещите в тези регионални избори, а като победител с подкрепа от над 18 процента в Хесен и 15 на сто в Бавария е крайнодясната "Алтернатива за Германия". Очевидно партията вече не е регионален феномен, както се смяташе доскоро заради водещата й позиция в бившата ГДР?

"Точно това гордо заяви ръководството на партията след вота в неделя. Че "Алтернатива за Германия" вече е надрегионална партия, че е партия от национално значение и че никой не може повече да я игнорира. Честно да Ви призная, това вече е точно така. Възходът на крайната десница има пряко отношение към предстоящите догодина европейски избори. Да не говорим за регионалните избори следващата есен в Източна Германия, когато "Алтернатива за Германия" ще се окаже незаобиколим фактор за съставяне на правителство. В същото време всички вкупом подцениха крайнодясната "Алтернатива за Германия". Както и колко голямо е значението на миграцията за избирателите. Политиците подцениха тази тема, а изборите показаха, че тя тревожи германците и че те не вярват, че правителството може да се справи."

Само миграцията ли окрили така "Алтернатива за Германия", проф. Мюнх?

"За избирателите на "Алтернатива за Германия" тази тема е водеща. Винаги е било така. По време на предизборната кампания направи впечатление, че крайната десница обръщаше дебата винаги към бежанците и миграционния натиск - че парите не стигат, защото харчим пари за мигрантите, че проблемите с недостига на жилища се дължи на бежанците, че качеството на образованието пада заради тях, че медицинското обслужване става все по-лошо пак заради мигрантите и т.н.

Разбира се, "Алтернатива за Германия" обслужва и другите големи теми у нас, като енергийният преход например. Избирателите на крайната десница са основно хората от малките населени места в провинцията, където не можеш без автомобил, а сега трябва да го смениш за електроавтомобил; където отоплението обикновено е на мазут, а сега трябва да се смени на газ или най-добре - на възобновяема енергия. Но в същото време на "Алтернатива за Германия" ѝ е много лесно да критикува управляващите, защото никъде в Германия не управлява."

Конгрес на Алтернатива за Германия, Магдебург, юли 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕСРезултатите в Хесен и Бавария не изненадаха, що се отнася до победителите - това са консерваторите от ХДС/ХСС. На федерално ниво те водят в допитванията. Означава ли всичко това, че са готови за властта в Берлин?

"Ако ги питате тях, те сигурно ще кажат, че са готови, но с кого ще управляват, питам аз? Нещо повече - кой от консервативния съюз ХДС/ХСС може да бъде канцлер, който да е добре приет както в западните, така и в източните провинции? Нормално би било това да е наследникът на Ангела Меркел, лидерът на ХДС Фридрих Мерц. Но дали той е добре приет навсякъде? И нека пак да попитам - с коя друга партия биха управлявали консерваторите? Със Зелените, след като месеци наред сипеха огън и жупел срещу тях? Или със социалдемократите? Социалдемократите не биха се съгласили на нова голяма коалиция."

Тъй като споменахте изборите догодина в три от източногерманските провинции, където "Алтернатива за Германия" дори е водеща сила, въпросът не е ли дали категоричното разграничаване на консерваторите християндемократи от крайнодесните ще издържи след вота?

"Мисля, че да. На федерално ниво Фридрих Мерц не би си позволил каквато и да е колаборация с крайнодесните. Както и никоя друга партия не би влязла в коалиция с тях. Но не мога да съм така категорична за източните провинции, въпреки еднозначната позиция на ръководството на ХДС. Така че големият въпрос остава: ще може ли там да се състави правителство без участието на "Алтернатива за Германия"?

До тези избори има цяла година. Какво може и трябва да направят управляващите партии от тройната коалиция за да предотвратят влизането във властта на "Алтернатива за Германия"? Кои са темите, на които трябва да наблегнат, проф. Мюнх?

"На мен ми е лесно да отговоря на този въпрос - хората са притеснени, че държавата не е в състояние да решава проблемите им. Това се отнася на първо място за справянето с миграционния натиск, но не само - германците се притесняват за благоденствието си, т.е. за държавните пари, които бързо свършват. Помощта за Украйна ще продължи, а това струва пари. Така че правителството трябва да докаже, че работи и може да решава проблемите на хората, защото доверието в кабинета е на изчерпване.

Трите партии в правителството не само са се изпокарали, но и правят грешка след грешка. Зелените например смятат, че като обяснят сто пъти на германците, че трябва да приемаме толкова мигранти, хората ще им повярват и ще ги посрещат с цветя в ръка. Това просто не е така и никога не е било, дори и в годините, когато Германия беше финансово добре.

Германците са недоволни и изразяват недоволството си чрез гласуване за крайната десница. Съвсем не всички избиратели на "Алтернатива за Германия" изповядват нейната политика. Но се надяват, че гласувайки за нея ще дадат сигнал на управляващите, ще ги стреснат да променят политиката си. Така че тези избори бяха звучен предупредителен сигнал към Берлин."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

"Екзакта": Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС

40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН. За други партии биха гласували..

публикувано на 29.04.24 в 17:11
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16