Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Перспективата изкуствен интелект" - за същността на съвременния изкуствен интелект

Снимка: Pixabay

"Изкуственият интелект нахлува в живота ни като буря. Някои са развълнувани от новите възможности, които тази мощна технология предлага. Други се страхуват за работните си места. Хората в бизнеса са объркани от шумотевицата около изкуствения интелект и се притесняват да не загубят конкурентните си предимства". Така представят първата книга на български на д-р Артур Конрад издателите ѝ.

"Когато се използват възможностите на изкуствения интелект като услилвател, т.е. той да надгаржда естествения интелект, винаги е от полза. Така че дори учениците, те могат да започнат домашното с това, което chat GPT ги съветва и след това да го обогатят с тяхната си визия за това. Така че при всички положения има полза от перспективата изкуствен интелект", разказва д-р Артур Кордон за едно от приложнията на ИИ в живота на учениците.

Българинът д-р Кордон е международно признат експерт в прилагането на изкуствен интелект в индустрията. Един от пионерите в тази област, той прехвърля мостове между чисто научните идеи на изкуствения интелект и нуждите на практиката.

За представянето на своята книга "Перспективата изкуствен интелект" той избира една от залите във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски" не случайно.

"България се нуждае минимум от 10 000 специалисти в областта на изкуствения интелект в следващите три години. Иначе ще трябва да се бори много трудно в следващите пет години", споделя д-р Артур Кордон и допълва, че ние имаме шанс да сме една от държавите с най-добри специалисти в областта на ИИ, заради традициите, които имаме в този силно развит у нас сектор".

Повече за книгата "Перспективата изкуствен интелект" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.