Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворително парти в помощ на костенурките от Спасителен център

Спасителен Център за костенурки
Снимка: ФБ/Tortoise Rescue Centre / Спасителен Център за костенурки

Благотворително парти в помощ на костенурките от единствения Спасителен център за костенурки у нас в Спасителен център за костенурки в село Баня. 

Спасителният център за костенурки в с. Баня е единственият подобен в България. В него постоянно живеят над 200 пострадали костенурки, които вече не могат да се върнат в природата. Много от тях са жертва на катастрофи, човешка жестокост, неправилно отглеждане.

Някои са спасени или откупени от магазини.

В центъра освен местни видове, живеят още представители на най-големите сухоземни костенурки, които могат достигнат до над метър дължина, както и най-красивите - Лъчисти костенурки. 

"Оставени на съдбата, костенурките ще загинат. Ние ги опазваме вече 16 години. От юли продължава моята битка със съдебната система, но шансовете са малки", разказа за "Закуска на тревата" Ива Лаловска от фондация "Геа Челониа".

Ива и нейната половинка Иво са изцяло отдадени на каузата на костенурките. Заедно създават фондация "Геа Челониа", а след това и Центъра за костенурки. Съдбата обаче отнема Иво от Ива и децата им.

След решение на Окръжния съд в Бургас от 10 август Фондация "Геа Челониа" остава без управление поради скорошната кончина на нейния създател и учредител Иво Иванчев. 

Спасителен Център за костенурки

Фондацията е била създадена в частна полза и едноличен неин управител е бил Иво Иванче. По закон единствените, които имат право да я наследят и управляват съгласно устава, са неговите деца. Те са все още малолетни, а съдът отхвърля молбата на Ива Лаловска да ги представлява във фондацията, въпреки че е тяхна майка, защото според мотивите на съда с Иво нямат сключен брак.

В момента Ива обжалва това решение, но шансовете да си върне фондацията са малки, а стотици животни могат да останат без подслон и грижа.

"Корубата на костенурката е жива и всяко нарушение е много болезнено", разказва Ива. Веднъж пострадала, дори и да заздравее, тези животни няма как да се върнат в природата, защото са лесна плячка за хищниците. Те остават за постоянно в центъра. Въпреки това се размножават успешно и после тяхното поколение се връща на свобода, допълва тя.

Центърът за костенурки в България е уникален. В Европа има само още два подобни. 

Ако искате да подкрепите Ива и Спасителния център за костенурки, можете да видите дарителски сметки на сайта на Фондация "Геа Челонина".

Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Попчев: Инвестицията в гражданска енергийна общност ще е между 3000 и 5000 лева

Около 1,5 милиона са гражданите на ЕС, организирани в граждански енергийни общности. Още през 2019 г. ЕК излезе със законодателен пакет за чиста енергия,  обединяващ няколко директиви. Нашето законодателство позакъсня с около 2 години . Сега шлюзовете за практически действия на граждани и общини са отворени . Това казва в интервю за БНР Петър..

публикувано на 22.02.24 в 11:37

Доц. Николай Симов в търсене на нови животински видове във Виетнам

Мястото е Югоизточна Азия, в източния край на полуостров Индокитай. Между Китай, Лаос, Камбоджа и Южнокитайско море се намира Виетнам . Неговата площ е повече от 330 хиляди квадратни километра, а около 40 процента от нея е заета от гъсти екваториални гори, в които живеят множество растителни и животински видове. В тази източна част от..

публикувано на 12.02.24 в 15:51

Пчелари от осем държави на изложението в Плевен

Над 100 фирми участват в 21-вото Международно изложение "Пчеларство" в Плевен.  Изложението ще продължи до края на седмицата.  Освен договаряне, по време на изложението ще има презентации и дискусии по актуални теми в пчеларството. Поканени са лектори от Германия, Италия, Полша, Сърбия, Румъния и България, които ще представят своя..

публикувано на 08.02.24 в 10:06

Доклад чертае сценарии за отказа от въглища у нас. Какви са ползите?

Милиарди, спестени от здравна грижа – така доклад на Центъра за изследване в областта на енергетиката и чистия въздух измерва ефекта от бърз отказ на България от въглищата. Независимата международна научно-изследователска организация е изготвила изследването по поръчка на "Грийнпийс" – България. В нея влизат учени от различни държави по света...

публикувано на 05.02.24 в 10:30
Хотелският комплекс в Семково ще бъде превърнат в център за дистанционна работа и забавления

Планинският курорт "Семково" да се превърне в модерен и целогодишен туристически курорт

Жителите и гостите на Белица днес отбелязват поредния зимен празник , който се провежда в курорта „Семково“. Богата спортна и културна програма предвиждат организаторите, а към усилията на местната власт тази година се включиха и дигиталните номади, които превръщат стария и неработещ от десетилетия голям хотел в "Ко-ливинг център" .  До няколко..

публикувано на 28.01.24 в 10:05

Плевен - пионер в зеления обществен транспорт

Напрежението между автомобилите и градския транспорт е универсален феномен. Плевен е абсолютно забележителен пример за Европа – това е първият въглеродно неутрален град, със съвременен транспорт, с изцяло обновена токова мрежа , трябва да служи за пример. Това каза пред БНР социологът Любомир Пожарлиев от Института по регионална география..

публикувано на 26.01.24 в 11:04
Надбягването с институциите засега и в полза на инвеститорите и в ущърб на гражданите

Как инвестиционните намерения станаха по-важни от здравето на гражданите

През 2021 година здравните власти признаха за нормативен пропуск - възможността в населени места да се изграждат производства, които са опасни за здравето на хората и се ангажираха се да променят нормативната база така, че да защитят населението. Три години по-късно ситуацията не е по-различна. Пример от последните дни е инвестиционното..

публикувано на 26.01.24 в 10:28