Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Григоров: Вече нищо не е такова, каквото изглежда

| Интервю
Кирил Григоров
Снимка: Личен архив

Нагласената реалност, създадена с помощта на т.нар. дийп фейк технология, трябва да се подлага на съмнение

Това каза пред БНР Кирил Григоров – заместник-председател на Асоциацията по киберсигурност, управител на частна компания за киберсигурност, като коментира:

"Вече нищо не е такова, каквото изглежда. Ставаме свидетели на все по-добри манипулации на видеа и звукови материали".

Наскоро бяха оповестени и информации, че много от видеата, които идват от конфликта между Израел и призната за терористична групировка "Хамас", са били манипулирани

"Човек трябва да бъде бдителен към информация, а технологията със сигурност ще помогне и за засичането на манипулацията", препоръча Кирил Григоров. 

Интервюто на Добромир Видев с Кирил Григоров в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлана Йорданова: Фрапантните случаи с наркотици започват от 10-годишна възраст

Днес Фондация "За един чист живот" съвместно с Министерството на образованието стартират национална кампания "Родителите - липсващото звено в работата с тинейджъри, когато експериментират с наркотици". Децата имат нужда от своите родители тогава, когато влизат в рисково поведение, свързано с употребата на наркотични вещества , подчерта пред БНР..

публикувано на 11.10.24 в 10:00

Експерт: Киберпространството е бойно поле. Войната тече вече 10 години

Хакерски атаки в две европейски държави и съобщение за кибератака върху руски държавен медиен холдинг напомниха, че войната се води не само с конвенционални оръжия . За хакерите това е перфектната комбинация – те се възползват финансово, докато държави уязвяват противника, обяснява председателят на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия"..

публикувано на 11.10.24 в 09:09

УНИЦЕФ: Едно на всеки осем момичета е било жертва на сексуално насилие, преди да навърши 18

Над 370 милиона жени и момичета по света, или 1 на всеки 8, са били жертви на изнасилване или сексуално насилие, преди да навършат 18 години. Това сочат данни на УНИЦЕФ , публикувани в навечерието на Международния ден на момичетата, който отбелязваме на 11-и октомври.  Това е първият доклад с оценка на честотата и разпространението на сексуалното..

публикувано на 11.10.24 в 00:53

Доклад на WWF: Загубили сме 73% от популациите на гръбначните животни в дивата природа

" Картината не се подобрява. Докладът е дори по-песимистичен от този преди 2 години. Ситуацията със сладководните обитатели и екосистеми е още по-зле. Водещи в негативен смисъл са сладководните видове с 85% намаление на популациите в световен мащаб, което е изключително тревожно и алармиращо ". Това заяви пред БНР ръководителят на програма..

публикувано на 10.10.24 в 09:09

Андрей Арнаудов: Филмът за Гунди докосва!

"Гунди – легенда за любовта" е пълнометражен игрален филм, посветен на великия и обичан футболист от миналото Георги Аспарухов – Гунди. Лентата проследява живота на големия спортист – от срещата му с Величка Маркова – Лита, до трагичния 30 юни 1971 година, когато загива в автомобилна катастрофа. В основата на сценария са неразказани досега истории..

публикувано на 09.10.24 в 10:43

КАЖИ: Около 500 опитни животни годишно вече няма да се използват за обучението в ЛТУ

Около 500 животни годишно ще бъдат спасени, защото няма да бъдат използвани за опити от студентите по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет в София. Вместо това те ще се обучават с кучето-робот Джери, както и с модерна компютърна техника и софтуер. Положителното развитие е резултат от преговори и подписан договор между учебното..

публикувано на 07.10.24 в 21:50

Мартин Табаков: Трудно е да говорим за "Хамас" или "Хизбула, без да посочим общия им знаменател - Иран

Много е трудно да говорим само за "Хамас" или само за "Хизбула, без да посочим и техния общ знаменател - Иран , който също понесе редица щети. Коментара направи пред БНР международният анализатор Мартин Табаков, доктор по политически науки, преподавател в НБУ. Нови атаки в Близкия изток в деня на годишнината от нападенията на "Хамас" срещу..

публикувано на 07.10.24 в 17:38