Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Златимир Коларов: Профилактиката на остеопорозата започва в млада възраст

"До 22 години трупаме нашата "банка" от костна маса"

Проф.Златимир Коларов

"Ние като човешки род сме генетично детерминирани в една или друга степен да развием това състояние остеопороза. Намаляването на костната плътност е неизбежно, то е част от живота, част от изминалите години, това каза в "Нощен Хоризонт" изтъкнатият наш ревматолог проф. Златимир Коларов. 

На 20 октомври отбелязахме Световният ден за борба с остеопорозата.

Масов преглед в Смолян в Деня за борба срещу остеопорозата

"С възрастта плътността на нашите кости постепенно намалява. Но когато това става екстремно, много по-бързо от нормалния ход, когато има рискови фактори от фрактури, от счупвания, когато е заплашено доброто здраве на човек, тогава вече говорим за болестно състояние. И е много тънка границата между това, което е предопределено да се случи, и това кога трябва да се намесим медикаментозно, за да запазим хода на този нормален за човешкия род процес. Това е в компетенциите на специализирания ревматолог и ендокринолог, преди години и гинеколозите работеха по тези теми. При жените остепорозата е доста по-често срещана, отколкото при мъжете. Свързано е с хормоналните фактори, със застоялия начин на живот и генетично. Рисковите фактори са менопаузата, тютюнопушенето, при мъжете - андрогенната функция, защото тестостеронът профилактира загубата на костна плътност и появата на фрактури".

При жените остепорозата може да се появи и на 50 години, при мъжете - по-късно.

"Проф. Анна-Мария Борисова, виден наш ендокринолог, често казваше, че до 22 години трупаме нашата "банка" от костна маса, която е обречена в хода на времето постепенно да намалява. Затова, колкото повече изградим в този период, толкова повече ще са нашият запас и костно богатство, така че, профилактиката на остеопорозата започва още от младите години", поясни още проф. Коларов за "Нощен Хоризонт". 

Проф.Златимир Коларов

Проф. Златимир Коларов е лекар, професор по ревматология, писател, сценарист. Автор на над 590 научни труда, ръководител на 6 защитени докторантури. Автор е на 30 художествени, драматургични, публицистични и литературно-критични книги, на 2 сценария за игрални, 8 за документални и 10 за научно-популярни филми и над 270 публикации в литературни и електронни издания. Разказите му са публикувани в литературни издания на 12 езици. Филмите му са представени на фестивали и прожекции в 14 страни. Две от книгите са преведени и издадени в Украйна и Германия. 

Отличен е с 62 национални и международни номинации и награди като лекар, преподавател, писател и сценарист. 

Член на Съюза на българските писатели, Българския П.Е.Н.-център, Съюза на учените в България, Съюза на българските филмови дейци – гилдия "Сценаристи" и Съюза на журналистите в България. Почетен председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, заместник председател на Научното дружество по ревматология, почетен член на Асоциацията за лечение и изучаване на болката, председател на Съюза на писателите лекари в България "Димитър Димов", генерален секретар на Международния съюз на писателите лекари UMEM. 

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националната програма за редките болести е безнадеждно остаряла

Между 6 и 7 000 са редките заболявания, описани до момента. Откакто разполагаме с новите генетични анализи, годишно се описват около 250 нови генетични болести . Това каза в интервю за БНР проф. Даниела Авджиева-Тзавелла,  ръководител на Клиниката за лечение на деца с генетични заболявания към Специализираната болница за активно лечение по..

публикувано на 29.02.24 в 09:31

Ново гражданско движение ще се бори срещу Зелената сделка и разрастването на конфликта в Украйна

Кузман Илиев представи  ново гражданско движение, което носи името "България може".  "Гражданите има нужда се събудят и да натиснат българските политици - да им припомнят, че трябва да са отговорни към съдбините на страната, защото моментът е исторически", посочи той пред БНР.  " Това е ход, продиктуван от спешната нужда да защитим..

публикувано на 28.02.24 в 18:05

УНСС показва релефна карта на Санстефанска България за 3 март

По повод Националния празник 3 март Университетът за национално и световно стопанство ще представи една от малкото добре запазени релефни карти на България от 1928 г., представяща границите на Санстефанска България. Тя е второ, новопоправено издание на първата релефна карта на Княжество България от 1900 г., на която са отбелязани освен..

публикувано на 28.02.24 в 10:13
Ивайло Андреев

Ивайло Андреев: Най-съвършено гримираните жени са в Лондон

След броени дни ще влезем в март, месецът на жените, в който се появявя импулсът и желание да бъдем свежи и красиви . Стремежът към красота е нещо напълно човешко и датира от хиляди години. Независимо колко трудно са живели хората, те непрекъснато са се вглеждали в себе си и са оценявали високо красотата. Красотата е била и е..

публикувано на 26.02.24 в 16:41
Красимир Димитров

Красимир Димитров ще е сред бегачите на дълги разстояния в Спартатлон, Гърция

Не веднъж сме били свидетели на неограничените човешки възможности, поредното доказателство за това са бегачите на дълги разстояния .  И тук не говорим за класическия маратон с неговите 42 км, а за разстояния от над 200 км .  Такова състезание се организира в Гърция и се нарича Спартатлон . Не случайно, защото бегачите в това международно..

публикувано на 26.02.24 в 09:46

Телефонна апликация помага в случаи на стрес, неврози и тревожност

Живеем в непрекъснат стрес. Времето все не ни стига за задачите, които трябва да изпълним на работа и вкъщи всеки ден. Като прибавим и отговорност за взетите решения, сънят ни започва да се изплъзва. Война, тревога за по-близки или по-далечни, които са на фронта или сред похитените от хамасовците в първия ден на войната, както е в Израел,..

публикувано на 25.02.24 в 07:50
Детският хор на БНР на посещение при президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев посрещна в президентската институция хористите от Детския хор на БНР

"Младите хора, които не само вярват в доброто, но и го създават, са бъдещето на нашата страна". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към хористите от Детския хор на Българското национално радио и техните ръководители, които посетиха президентската институция, разгледаха сградата и се запознаха с нейната история...

публикувано на 25.02.24 в 06:30