Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишава се натискът върху Израел за хуманитарно прекратяване на огъня

За да може в Газа да влязат крайно необходими помощи

Израелска самоходна гаубица тип M109 близо до границата с Газа, 25 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повишава се натискът върху Израел за хуманитарно прекратяване на огъня, за да може в Газа да влязат крайно необходими помощи. 

Здравната система в Ивицата Газа вече не функционира, съобщава "Ал Джазира", като се позовава на говорител на здравното министерство. 

Междувременно, външният министър на Катар заяви, че очаква "скорошен пробив" относно освобождаването на още заложници от "Хамас". 

"Хамас" съобщи, че е изстреляла ракета от Газа по израелския курорт на Червено море Ейлат. По информация на израелските военни ракетата е паднала в открит район, близо до града. 

Агенцията на ООН за палестинските бежанци съобщи, че ще бъде принудена да спре работа, освен ако през следващите часове в ивицата Газа не бъдат допуснати петролни доставки. 

"Ако не дойдат днес, ще бъдем поставени в много трудна ситуация да вземем решение за ограничаване на хуманитарните дейности". 

Твърденията на еврейската държава са, че "Хамас" би използвала доставките на гориво за удари срещу Израел. Представител на израелското правителство заяви пред Би Би Си: "Има стотици хиляди литри горива в Ивицата Газа - в ръцете на "Хамас", който може да ги предостави на болниците."

Здравното министерство Газа съобщи, че само вчера са загинали над 700 души, което е най-високото число за ден от началото на войната. 

Израел порази днес сирийска военна инфраструктура в отговор на ракетен обстрел от вчера. По данни на сирийските държавни медии при израелските удари са били убити осем войници. Удар е имало и по международното летище в Алепо, което към момента не функционира. 

Недоволство сред някои западни политици предизвика следният коментар на президента на Турция Реджеп Ердоган:

"Хамас" не е терористична организация, а освободително движение, водещо битка за защита на земята и хората си. Западът е длъжник на Израел, но Турция не е. Израел се възползва от нашите добри намерения". 

Израел пък заплаши да прекрати издаването на визи на представители на ООН и призова генералният секретар на организацията Антониу Гутериш да подаде оставка заради следните негови думи:

"Важно е да се признае, че атаките на "Хамас" не са станали "във вакуум". Палестинският народ е подложен на 56-годишна задушаваща окупация. Но страданията на палестинците не могат да оправдаят ужасяващите нападения на "Хамас". Но и тези ужасяващи нападения не могат да оправдаят колективното наказания над палестинския народ". 

Продължават дипломатическите преговори в Близкия изток. След като президентът на Франция Еманюел Макрон посети вчера Израел и Западния бряг, днес той разговаря с краля на Йордания Абдула Втори в Аман и с египетския си колега Абдел Фатах ал-Сиси в Кайро.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември На пресконференция в Киев..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

Действията на "Продължаваме промяната - Демократична България" са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията, слава Богу, че президентът ги върна в реалността, коментира пред журналисти Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на ДПС, във връзка с предлаганата от ПП-ДБ декларация с пакет от законодателни предложения за борба..

публикувано на 15.07.24 в 18:30
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще призове за национално единство

Два дни след покушението срещу него и малко преди започващата днес Национална конвенция на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е пренаписал изцяло предстоящата си реч и че ще призове към национално единство. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Само ден, след като беше леко..

публикувано на 15.07.24 в 18:30

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден, който на българска територия засегна близо 150 декара иглолистни  гори.  Властите в Република Северна Македония все още не са овладели огнената стихия, която е унищожила един от най-елитните им ловни райони.  Пети ден продължава борбата с огъня в планината Огражден, която е на границата..

публикувано на 15.07.24 в 18:20

Участъкът от АМ "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен заради пожар

Участъкът от магистрала "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен. Затворен е и старият път през местността "Побити камъни". Гасенето на пожара е затруднено от силния вятър. Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" ст. комисар Тихомир Тотев, който е на мястото на пожара край..

публикувано на 15.07.24 в 18:12
Орлин Колев

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право. Солидните  основания да бъдат за това, че ако президентът не връчи сега мандата, това ще бъде съпроводено..

публикувано на 15.07.24 в 18:04
Костадин Костадинов

Костадинов: Няма значение кой е премиер, ако не зачита волята на българския народ и правото на референдум

Радваме се, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) най-после припознаха идеята на "Възраждане" за борба с корупцията", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в позиция, разпространена от пресцентъра на партията във връзка с проведената днес среща при президента преди връчването на втория проучвателен мандат, която..

публикувано на 15.07.24 в 17:44