Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Близкия изток

Израелският външен министър отхвърли прекратяване на огъня с "новите нацисти" от "Хамас"

Автор:
Израелският външен министър Ели Коен показва снимки на хора, отвлечени от "Хамас", докато говори по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, свикано за обсъждане на продължаващия израелско-палестински конфликт, Ню Йорк, САЩ, 24 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Хамас" предупреди, че няма да освобождава повече заложници, ако Израел не прекрати огъня и не бъдат допуснати медицински материали и гориво в обсадената ивица Газа. Общият брой на оставащите в плен надхвърля 200 души.
Руският президент Владимир Путин очаква остро влошаване на ситуацията в обсадената ивица Газа. Това гласи прессъобщение на Кремъл след разговор между Путин и турския му колега Реджеп Ердоган. Двамата лидери споделят притеснение от нарастващия брой цивилни жертви и влошаващата се хуманитарна ситуация.
В Ню Йорк се провежда заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Близкия изток. 

В изказването си там израелският външен министър Ели Коен категорично отхвърли призивите за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде ДПА.

Коен попита риторично Съвета какъв трябва да бъде "пропорционалният отговор" на убийството на бебета, изнасилването на жени и обезглавяването на жертви".

Израелският външен министър показа снимки на някои от над 200-те души, държани за заложници в Газа.

"Как можеш да се съгласиш на прекратяване на огъня с някой, който се е заклел да те убие и да унищожи собственото ти съществуване?", повиши тон Коен. "Ние не сме избрали тази война, но не се съмнявайте, че ще спечелим", заяви той.

Коен нарече "Хамас" – въоръжената групировка, която извърши атаките на 7 октомври в южен Израел, при които бяха убити над 1400 души – "новите нацисти".

"Точно както цивилизованият свят се обедини, за да победи нацистите, така както цивилизованият свят се обедини, за да победи "Ислямска държава", цивилизованият свят трябва да застане обединен зад Израел, за да победи "Хамас", каза външният министър.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди нарушенията на хуманитарното право в Газа пред Съвета за сигурност, настоявайки за "незабавно хуманитарно прекратяване на огъня" във войната между Израел и "Хамас", предаде АФП.

"Дълбоко съм загрижен за явните нарушения на международното хуманитарно право, които наблюдаваме в Газа. Нека бъдем ясни: никоя страна във въоръжен конфликт не стои над международното хуманитарно право", подчерта той, без да споменава Израел.

"За да се облекчи огромното страдание, да се улесни разпределянето на помощите по по-сигурен начин и да се улесни освобождаването на заложниците, повтарям призива си за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня", заяви той пред министри и дипломати от десетки държави, събрали се в централата на ООН.

От събота насам международната помощ пристига на части през Египет, но според ООН тя е крайно недостатъчна за тази малка и бедна територия, бомбардирана от Израел след кървавото нападение на "Хамас" на 7 октомври. "Това е капка в океана на нуждите", предупреди Антонио Гутериш:

 "Нещо повече, запасите от гориво на ООН в Газа ще бъдат изчерпани до няколко дни. Това ще бъде ново бедствие. Без гориво помощите не могат да се разпределят, болниците нямат електричество, а водата не може да се пречиства и изпомпва".

"Дори в този момент на тежка и непосредствена опасност, не трябва да забравяме единствената реалистична основа за траен мир и стабилност: решение с две държави", добави генералният секретар.

"Господин генерален секретар, на кой свят живеете?", попита в отговор израелският външен министър Ели Коен след речта на Гутериш. "Без съмнение не е нашият", добави той, показвайки снимки от нападенията на "Хамас" срещу цивилни граждани.

Израелският представител в ООН Гилад Ердан от своя страна осъди в мрежата Екс (бивша Туитър) "шокиращата реч" на Гутериш, когото обвини, че проявява "сговорчивост пред лицето на тероризма и убийствата", извършвани от  "Хамас".

Прекратяването на огъня в ивицата Газа само би помогнало на "Хамас", обяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон КърбиКоментарът на Кърби идва на фона на продължаващите израелски въздушни атаки в Газа. 

Подготвяйки се за сухопътно нахлуване в Газа, израелската армия засили през последните дни ударите си по палестинския анклав. От нападението на 7 октомври досега в Израел са убити повече от 1400 души, а около 220 души са взети за заложници. Организацията "Хамас", която контролира Газа, обяви днес, че загиналите от началото на войната са най-малко 5791 души, включително 2360 деца.

Най-малко 50 души са били убити само за час при днешните израелски удари по ивицата Газа, съобщават здравното министерство в анклава, цитирани от АФП.  Агенцията уточнява, че броят на жертвите не може да бъде независимо да бъде потвърден. 

По-рано израелската армия обяви, че е нанесла над 400 удара срещу различни цели в ивицата Газа само за 24 часа. Съобщава се и за десетки блокирани здравни центрове, а агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци предупреди, че операциите ѝ в Газа могат да спрат до утре вечер, ако не получи гориво.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на май се очакват първите полети на медицинския хеликоптер

До края на май се очакват първите полети на медицинския хеликоптер по системата ХЕМС, съобщи в Силистра служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева.  Днес е бил извършен първият тренировъчен полет с медицински екипи и съответното оборудване.  Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина Във В. Търново беше..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Роберт Фицо

Роберт Фицо отново е опериран, състоянието му остава сериозно

Премиерът на Словакия Роберт Фицо, който беше прострелян в сряда, отново беше опериран и все още е в сериозно състояние, предаде БТА. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Новината съобщи словашкият министър на отбраната Робърт Калиняк.  "Той беше подложен на близо двучасова операция. Състоянието му е все още много сериозно. Ще са нужни..

публикувано на 17.05.24 в 16:20

В ЕС забраниха разпространението на още 4 медии, свързани с Русия

Страните членки на ЕС забраниха излъчването и разпространението на още 4 медии, свързани с Русия - сайтът Voice of Europe ("Гласът на Европа"), агенция "Новости" и вестниците "Известия" и "Российская газета". Англоезичният сайт Voice of Europe е базиран в Чехия. Той бе санкциониран от властите в Прага в края на март, след като бе обявен за..

публикувано на 17.05.24 в 16:16

Андре Токев: Когато човек сбърка, трябва да си понесе последствията, особено ако е публична личност

"Майката ми ме е възпитала да бъда честен и откровен. Когато човек сбърка, трябва да си понесе последствията, особено ако е публична личност" . Това заяви пред БНР шеф Андре Токев.  Известният кулинар и водещ на телевизионно предаване беше арестуван в София, след като беше заловен да шофира с близо 1,9 промила алкохол в кръвта. По-късно получи..

публикувано на 17.05.24 в 16:05
Стадионът в Ловеч

Литекс (Ловеч) става общински футболен клуб под друго име

Община Ловеч ще получи като дарение от дружеството "Ловеч спорт 96" градския стадион и тренировъчната база с прилежащите и терени и сгради, ще придобие безвъзмездно и собствеността на фирмения футболен отбор "Литекс". Дружеството "Литекс комерс" притежава ловешкия футболен клуб от 1996 г. а "Ловеч спорт 96" стопанисва и управлява стадиона и..

публикувано на 17.05.24 в 16:04

Убийството в Новачене - заради откраднат часовник

Спор за откраднат часовник е в основата на жестокото убийство в ботевградското село Новачене, за което в ареста е 77-годишен мъж. Ръководителят на Окръжната прокуратура - София Наталия Николова разказа, че жертвата е 58-годишен мъж, който водел скитнически начин на живот и често е посещавал дома на обвиняемия, за да пият алкохол.  След..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Държавен изпит по Български език и литература в Силистренска област

Матурата по български език и литература в Силистренска област премина спокойно

До държавния изпит по Български език и литература днес в Силистренска област са допуснати 597 зрелостници от 635.  Най-голям е техният брой в СУ "В. Левски", Дулово – 85, а най-малко са в СУ "Хр. Ботев", с. Паисиево – 6, като всички са от минали години.  Не са се явили 4,18 % от допуснатите или 25 ученици. Тези  със специални образователни..

публикувано на 17.05.24 в 15:25