Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болниците в Газа спират всички услуги освен спешните

Ракета, изстреляна от Ивицата Газа към Израел, 23 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Болниците в Газа спират всички услуги освен спешните, на фона на предупрежденията на ООН, че горивото в ивицата свършва тази вечер. Правителството на радикалното палестинско движение "Хамас" в Газа съобщи, че 80 души са били убити от израелски въздушни удари тази нощ. Израелските сили за отбрана твърдят, че ударите са били насочени срещу "терористичната инфраструктура".

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци предупреди, че операциите ѝ в Газа могат да приключат тази вечер, ако не получи гориво. „Доставките на гориво трябва да бъдат пуснати, за да се гарантира, че хората имат чиста питейна вода, болниците могат да останат отворени и животоспасяващата помощ може да продължи“, заявиха от агенцията. Редица държави, сред които Съединените щати и Русия, настояват за пауза в боевете или прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", за да се позволи доставянето на хуманитарна помощ в обсадената ивица Газа. Късно снощи осем камиона с вода, храна и лекарства бяха допуснати от Египет в Ивицата през пункта "Рафах". Според агенциите, необходими са най-малко 100 камиона на ден.

Израелските въоръжени сили заявиха, че въоръжени палестинци са открили огън и са хвърляли експлозиви по израелски войници в бежанския лагер в Дженин, намиращ се в северната част на Западния бряг. В отговор израелските сили са поразили нападателите с дрон.

Осем войници са били убити, а още седем ранени при израелската атака тази нощ срещу военни позиции в Югозападна Сирия. Сирийската държавна информационна агенция съобщи, че "въздушната агресия" на Израел е била насочена към редица военни позиции близо до югозападния град Дераа. 

Израелската армия заяви по-рано, че нейните самолети са ударили инфраструктура на сирийската армия и ракетни установки в отговор на ракетни изстрелвания от Сирия към Израел.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от 80-те години на миналия век, когато те са били 13 на сто. Руската икономика расте четвърто..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и служебният премиер, и министърът на финансите, беше анонсирано, че протестните действия, организирани..

публикувано на 17.05.24 в 20:26
Ракия

Каква е културата на пиене на българина

В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов. Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия". "Във Франция има лицензиран пътуващ казанджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията". Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че..

публикувано на 17.05.24 в 20:11
На Седемте езера все още има сняг, а най-горните - Окото и Сълзата, не са се размразили

Отбелязаха Европейския ден на "Натура 2000" на Седемте рилски езера

Европейският ден на "Натура 2000" беше отбелязан на Седемте рилски езера, съобщават от дирекцията на Национален парк "Рила". По циркуса все още има снежна покривка, а най-горните от езерата - Сълзата и Окото, не са размръзнали все още напълно, което си е атракция в този дял на планината. Еколози, планинари, туристи направиха..

публикувано на 17.05.24 в 19:58
Германският министър на отбраната Борис Писториус  - Берлин, 17 май 2023 г.

6,5 млрд. евро допълнително за армията догодина поиска германският министър на отбраната

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус настоява за 6,5 млрд. евро повече за бюджета за отбрана през следващата година и връщане отчасти на наборната служба, за да се въъзстанови отбранителната мощ на германската армия. Най-малко 6,5 милиарда евро са необходими на германската армия, за да излезе от кризата, в която се намира в..

публикувано на 17.05.24 в 19:47
проф. Добромир Димитров

179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на МУ- Плевен получиха дипломите си

В Плевен тържествено връчиха дипломите на 179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на Медицинския университет. Те са граждани на 16 страни от цял свят. Средният успех на 21-вия пореден випуск чуждестранни лекари е много добър 4.90, с висок брой отличници - 24, които бяха наградени с плакет "Отличник", луксозни дипломи, грамоти и стетоскопи. Всички..

публикувано на 17.05.24 в 19:40
Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков.

За хакерска атака по време на матурите съобщи министърът на образованието

Министерството на образованието е станало обект на хакерска атака по време на матурите, това каза служебният министър на образованието Галин Цоков. Той потвърди за изтичане на отговори на част от матурата. Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература МОН няма да допусне "купени матури" "Течът не е от самото Министерство..

публикувано на 17.05.24 в 19:36