Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Руска Дучева: Под покрива на тази сграда стоят два обекта от национално и историческо значение

Защо е оставена да се руши къщата на Петър Дънов в София?

Архитект Данка Василева: Няма да може да я спасим, ако не действаме веднага

| Интервю
Снимка: архив

Къщата на учителя Петър Дънов в София продължава да се руши. Единствено неговите последователи от "Бялото братство“ се интересуват от нея и искат да я възстановят. Сградата е близнак с дома, в който е живял комунистическият лидер Георги Димитров.

Вратата на къщата на улица „Опълченска“ 66 отдавна е заключена. Тя се намира в непосредствена близост до Националния политехнически музей.

"Покривът е компрометиран тотално. Не се поддържа. Идват последователи на Дънов, които искат да я видят. Понякога има и такива, които искат да видят тази на Георги Димитров“, обясни пред БНР служител на Националния политехнически музей.

Открита е дарителска сметка за възстановяване на къщата – музей на учителя Петър Дънов. За това се съобщава и върху табела от външната страна на сградата. 

Повечето от младите хора не знаят точно кой е живял в тази къща. Мнозинството от запитаните в анкета на БНР граждани обаче смятат, че тя трябва да бъде възстановена. 

Адвокат Руска Дучева обясни в предаването "Хоризонт до обед", че под покрива на тази сграда стоят два обекта от национално и историческо значение. 

"Северната част е свързана с живота на Георги Димитров, а в южната – от 1905 до 1926 година е живял Петър Дънов. Тази къща е ценна не само за обществото на "Бялото братство“, но и за България".

Нашите усилия са свързани с получаване на разрешение от компетентните държавни институции тази къща-музей да бъде възстановена и съхранена, посочи тя. 

"Отне ми около година да събера документи, които да изяснят статута на имота. Към настоящия момент къщата е със статут на частна държавна собственост. Областният управител е възложил управлението на Министерството на културата. 

адвокат Руска Дучева и архитект Данка Василева
Проблемът е, че през 1997 година наследници на съседите са успели да се снабдят със съдебно решение, с което се удостоверява собствеността на техните наследодатели на 30 сантиметра от къщата. 

"Става въпрос за един празен терен. Те са го нанесли в кадастъра на София-град. Имаме информация, че тече процедура там да бъдат одобрени строителни книжа за изграждане на жилищен и търговски комплекс. Проблемът е, че има инвестиционен интерес".

Архитект Данка Василева разясни, че сградата има изключително тежки увреждания.

"Поради дългогодишна липса на стопанисване. Има изгнили дървени носещи елементи и тежко срутване във вътрешността на северния близнак. Паднало е и парче мазилка в южната част".

Нямаме достъп до вътрешността на къщата, каза още тя. 

"Официално се смята, че къщата е опасна".

Нямаме диалог с Министерството на културата, подчерта още арх. Василева.

Адвокат Дучева обясни, че от юли 2023 г. е в активна кореспонденция с Министерството на културата.

"Но все още нямаме официален отговор дали съществуват инвестиционни намерения. Говорим си само през съда. През септември се домогнахме до официален документ, в който е изразено становището на министерството, че не изпълнява функции на стопанисване и къщата-музей е с отпаднала необходимост за Министерството на културата". 

Архитект Данка Василева отбеляза, че отлагането на необходимите действия ще бъде фатално за сградата. 

"Няма да може да я спасим, ако не действаме веднага".

Адвокат Дучева посочи, че сградата е паметник на културата и е със специален режим за извършване на ремонтни дейности. Необходими са разрешителни от Националния институт за паметниците на културата и от Министерството на културата. Съгласувателният режим е тежък и тромав".

Вчера от името на общество „Бяло братство“ внесохме уведомително писмо по отношение на областния управител, че с оглед спешната необходимост, от понеделник влизаме в процедура по изготвяне на конструктивни проекти с компетентни архитекти и конструктори, които да влязат в сградата, обясни архитект Данка Василева.

Необходимата сума за ремонт все още не е събрана. Тя дори не би могла да се изчисли точно, защото за целта е необходимо да се извърши заснемане.

"Без съдействието на институциите няма да се справим".

Цялото интервю на Валерия Николова с адвокат Руска Дучева и архитект Данка Василева може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петя Алтимирска

Промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязваме днес. Над 80 милиарда животни са убивани..

публикувано на 02.10.24 в 08:08

Велизар Шаламанов: Решението в Близкия изток преминава през победата над Русия

" Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток , защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък  това работи и против Русия". Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната..

публикувано на 02.10.24 в 08:04
Васил Караиванов

Васил Караиванов: Няма проблем с данъците. Да обърнем внимание на разходната част

Дали и след 31 декември ще продължат нулевата ставка за хляба и брашното и 9% ставка за ресторантьорите и храните за бебета и малки деца, ще зависи изцяло от новия парламент. След изборите ще бъде ясно дали ще има нови ставки за тези стоки и услуги и какъв ще бъде бюджетът за следващата година. Това обясни в интервю за БНР Васил Караиванов -..

публикувано на 02.10.24 в 07:58

Програма на МОН за подпомагане на деца със СОП и с изявени дарби

Детските градини и училищата с предучилищни групи ще получават финансиране за подпомагане на деца със специални образователни потребности и с изявени дарби. Това ще стане със старта на програмата "Силен старт" на образователното ведомство. Финансиране ще има и за квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, за интензивната..

публикувано на 02.10.24 в 07:57

Националната банка на Румъния: Целта за влизане в еврозоната е неосъществима в момента

Националната банка на Румъния не смята целта за влизане в еврозоната за осъществима в момента, заяви управителят ѝ Мугур Исъреску, цитиран от "Аджерпрес". Според него страна като Румъния не може да изпълни целите си, магистрали, инвестиции и други, с бюджетни приходи под 30 процента от брутния вътрешен продукт, а увеличението на приходите може..

публикувано на 02.10.24 в 07:55

Над 50 наши огнеборци отпътуват за Гърция, за да помогнат за борбата с пожарите там

Български огнеборци ще отпътуват днес за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите, съобщиха от МВР. Ще се включат 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), който Гърция задейства. Във вторник Асошиейтед прес предаде, че вече трети..

публикувано на 02.10.24 в 07:53
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Си Цзинпин заяви на Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес в поздравително послание до руския си колега Владимир Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин. Двамата си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде БТА като се позова на агенция Франс прес.. Той..

публикувано на 02.10.24 в 07:50