Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За терористите няма никакви морални дилеми"

Как Израел се противопоставя на "Хамас" в конфликта във виртуалното пространство?

Д-р Омри Векслер: Около нас се води психологическа война. Тя започва от манипулирана информация, която може да се приеме като "чиста монета“

| Интервю
Снимка: Pixabay

Израел и "Хамас" водят освен физическа войната, и такава, която се разгръща във виртуалното поле, но това не я прави по-малко опасна. 

Това е водещо и при обединяването на над 100 чуждестранни студенти от Телавивския университет в група за изучаване на фалшивите новини в социалните мрежи. Те преглеждат клипове в интернет на близо 30 езика. Сравняват съдържанието, изображенията и стила. В групата има млади програмисти и специалисти по изкуствен интелект. Един от ръководителите им е д-р Омри Векслер, изследовател и теоретик по въпросите на фалшивите новини. 

Д-р Векслер, познат е изразът, че докато истината си завърже обувките, лъжата е обиколила два пъти света. Доколко необходимото за проверка на фактите време у прецизните медии дава предимство на тези, които не правят разлика между журналистика и пропаганда и разпространяват непроверени, но продаваеми "новини"? 

Фейкнюз може да бъде разделен на няколко категории. Първо се появиха истински кадри, документиращи зверствата на "Хамас" в селищата и кибуците около Газа. Бяха правени от терористите и предназначени за вътрешни нужди - да покажат мощта им. Поддръжниците на "Хамас" приветстваха случващото се, гледайки го в реално време в социалната мрежа. Сравнението с ИДИЛ се наложи още преди да бъдат намерени и брошурите - указания в джоба на убит диверсант как да се убива безогледно. Тогава "Хамас" разбира, че обществената им подкрепа по света като беззащитна жертва на "агресора" е застрашена. Решават да смекчат картините, представяйки се за велики хуманисти. Така кадрите, с които дотогава са се перчили, че взимат в плен деца от къщата им, която са подпалили, изведнъж биват прекроени. Вместо цял клип как палят дома, се показва, че хамасовец държи в ръцете си спасени от него деца от пожар. Всъщност те ги отвличат. Част от клип, изваден от контекста, манипулира общественото мнение. 

Съществува и категория, предназначена само за световната публика. И друг път се е случвало ракета на терористите, изстреляна от обществена сграда, да падне близо до нея, нанасяйки големи щети и убивайки невинни хора. Вместо да се извинят на невинните жертви, публикуват тези кадри, представяйки ги като дело на ционистите - става въпрос за разрушени училища, джамии, а този път - болница. 

Предизвикват вълнения и протести по цял свят. Камерите, фиксиращи Ивицата Газа от въздуха, показаха истината. Но бе изгубено време. Големи телевизии като BBC, CNN и други мултиплицираха лъжливата версия на "Хамас", докато израелската армия проучваше случая и излезе с изявление, че болницата не е засегната въобще и че не израелска бомба, а неуспешно изстреляна ракета от "Ислямски джихад" (втората терористична организация, която потиска жителите на Газа) е улучила паркинг до нея, минаха няколко ценни часа. Този път, заради прибързаното публикуване на непроверени данни от BBC и парламента, и премиерът на Обединеното кралство разкритикуваха журналистите за тенденциозност. Мисля, че има уволнени. 

Знаменитият теоретик на медиите Липман е доказал колко важна е първоначалната информация. Още повече че, когато бяха представени истински кадри за ракетата, "Хамас" излиза с твърдения, че са фалшифицирани от изкуствен интелект. Както, когато бе публикувана снимка от овъглени бебета от погромаджиите, те твърдяха, че на оригиналната снимка е имало куче, което те са спасили.

Има дезинформация, която е предназначена за израелците. В мрежата бе публикувано фалшивото съобщение, че до 72 часа всяко израелско домакинство трябва да се запаси с храна, вода и тоалетни материали, които да са им достатъчни за дълго време. В резултат се образуват огромни опашки в супермаркетите и рафтовете се опразват. После се разбира, че няма опасност от проблеми със снабдяването, но паниката бе налице. 

Разбихме, че част от фалшивите новини са дело на програми с изкуствен интелект. Тези, които ги разкриват, са контра програми на изкуствен интелект. Може ли да се окаже, че два изкуствени интелекта застават един срещу друг и то точно в толкова деликатна за естествения интелект сфера, каквато е информацията?

В дип фейк на уотсъп групата в град Ришон Лецион се чува гласът на известна актриса, която крещи "Отвличат ме!". Тя никога не е произнасяла или публикувала това. 

Всеки в интернет може да се окаже жертва на тролове, аватари и дори на дип фейк. Приятелите му могат да получат изявления от неговия профил, с неговия глас и дори с негов клип, които той не е правил. Всичко изглежда по-истинско от истинското. По този начин на Израел се приписват военни престъпления в Газа, които не е извършвал. 

В китайски медии още няколко дни след началото на войната, когато Израел едва започваше мобилизация на запасняците, се появиха уж кореспонденти от Газа, документиращи уж започнало наземно настъпление. В него израелците уж масово секат детски главички като отмъщение. Това, че наземното настъпление не е започнало, не влияе на желаещите да вярват. Нашите анализатори детайлно разгледаха как е направен този дип фейк. 

Работим по стартъп, който не само открива фалшивите новини, но и има начин да показва на зрителите как са направени и се надаваме това да е част от "противоотровата". Около нас се води психологическа война. Тя започва от манипулирана информация, която може да се приеме като "чиста монета" и от официални медии. Действаме, колкото можем, бързо и ефективно, за да я разобличим. Срещу нас са цели щабове, които пряко влияят върху общественото мнение, и то не само по време на война. 

Да си спомним руската намеса (през социалната мрежа) в изборите на САЩ през 2016 година. Федералните власти осъзнават, че им липсва инструментариум за отбрана от подобни нападения. Да атакуваш, не е сложно. Да се отбраняваш е значително по-трудно. Нужна е тактика и инструментариум в една епоха, в която методите на борба се усъвършенстват не с дни, а с часове. А има и случаи, когато верни новини се обявят за фалшиви. Например, кадрите от домашните камери за наблюдение (на кибуците край границата с Газа), които показваме, бяха оспорени. Причината е, че за нас бе доста трудно да се даде разрешение за публикуване на такива зверства върху наши граждани, докато за терористите няма никакви морални дилеми.

Какви са техниките за показване, че си жертва на фейкнюз?

Съществуват технологии за разпознаване кога има монтаж, ползване на дип фейк, изкуствен интелект и целия технологичен арсенал за дезинформация. Можем в реално време да ги оспорим и да покажем истинските факти. Но избора (на кого да повярват) си остава на всеки отделен потребител. Ако човек има вече създадена позиция по даден въпрос, той търси нейната подкрепа в мрежата. Доверчивостта му се използва от интернет диверсантите. 

С помощта на най-нови технологии се опитваме да го предупредим, че "доказателството" е фалшиво и да смекчим ефекта. Битката за общественото мнение е дългосрочна, за ограмотяване на населението, как да се ориентира в лавината от информация, с която го залива интернет. 

Добър пример в това отношение е Финландия. Там са наясно, че младото поколение основно получава новини от социалната мрежа. Обучават го на дигитална грамотност - да не се приема безрезервно и безкритично даваната информация. Да търсят данни от още източници и да ги съпоставят, и чак тогава да си съставят мнение. Да проверят какъв е профилът на този, който им изпраща клипа, снимката или текста. Дали не е нов, създаден по време на едно или друга събитие, например на войната. Да видят кои го следват. Да разгледат по-старите новини по този профил и да ги сравнят с вече установената истина. Така могат да преценят дали насреща не е бот, трол или Аватар. 

Има още елементи за преценка как да откроят истинското от фалшивото. Тази грамотност не се усвоява за два-три месеца, особено щом чрез технологиите на изкуствения интелект с лекота могат да бъдат извършвани дигитални фалшификации. Големите интернет платформи като Гугъл, Фейсбук и други отстраняват постове с опасно или невярно съдържание, блокират активисти, призоваващи за насилие и омраза. Причината често е езикова. При по-екзотични езици като иврит и различните диалекти на арабския е проблематично да се направи алгоритъм заради нюанси в изказа. Някъде преднамерено използват това, за да забавят времето опасен текст да бъде смъкнат. 

Киберзащитата също е важна по време на война. В новините на популярни новинарски рубрики на големи медии може да бъдат вмъкнати (отвън, дори без да бъдат навреме забелязани от редакторите) една или няколко неверни новини. Хакери атакуват и компютърни приложения и влагат в тях дезинформация. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирило Буданов

Кирило Буданов: Правени са няколко опита за убийство на Путин

Правени са няколко опита за убийство на руския президент Владимир Путин, заяви вчера ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от ДПА. "Но, както виждате, те са били неуспешни“, каза Буданов пред украинския сайт "Ню войс" (New Voice). Генералът не каза на какво се базират изявленията му. Той не каза също дали..

публикувано на 14.07.24 в 07:53

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

Федералното бюро за разследване пое ролята на водещ федерален орган в разследването на стрелбата на митинг на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ФБР. Вчера снайперист откри стрелба по Тръмп на митинг в Пенсилвания, прострелвайки го в дясното ухо. Журналист от Си Ен Ен съобщи, че ФБР е идентифицирало стрелеца,..

публикувано на 14.07.24 в 07:40

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово. Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които..

публикувано на 14.07.24 в 07:27

Месец на ветроходството започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се..

публикувано на 14.07.24 в 07:14

Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от зрителите също е загинал при атаката, а други двама са ранени и в критично състояние. Федералното..

обновено на 14.07.24 в 04:56

По стъпките на Левски тръгват 250 родолюбци

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение.   Общо 250 участници, 68 от които ученици,..

публикувано на 14.07.24 в 04:37

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4 градуса. Станах 144-ият човек, преплувал успешно Северния канал, и влязох в престижния клуб на..

публикувано на 14.07.24 в 02:36