Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорител на Държавния департамент във Вашингтон:

Съединените щати са против повторна окупация на ивицата Газа от Израел

Автор:
Карта на Израел и палестинските територии.
Снимка: АП/БТА

Съединените щати са против повторна окупация на ивицата Газа от Израел. Това заяви говорител на Държавния департамент, помолен да коментира думите на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че еврейската държава ще поеме "сигурността" в Газа за неопределено време.

"Нашата гледна точка е, че палестинците трябва да са начело на тези решения, а Газа е палестинска земя и ще остане палестинска земя", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Ведант Пател, цитиран от АФП.

"Най-общо казано, ние не подкрепяме повторната окупация на Газа, а също и Израел", каза той.

САЩ не подкрепят никакво принудително преместване на палестинци извън Газа, Вашингтон нито желае подобно нещо, нито такъв въпрос стои на дневен ред, заяви още говорителят, цитиран от Ройтерс.


Израел окупираше палестинския анклав близо четири десетилетия - от Шестдневната война през 1967-ма до 2005 година.

В интервю по-рано днес Нетаняху обяви, че страната му възнамерява да остане трайно в ивицата Газа, като обеща "цялостна сигурност" на територията след войната:

"Мисля, че Израел ще отговаря за цялостната ситуация по сигурността за неопределен период от време, защото виждаме какво става, когато това не е така. Имаме взрив от терор на "Хамас" в мащаб, който не можем да си представим", каза израелският премиер пред американския телевизионен канал АВС News.

Ново израелско управление в Газа няма да има, заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант:

"Мога да ви кажа кой няма да управлява. Няма да е "Хамас", нито пък Израел. Всичко друго е възможно, но едно е сигурно - в края на този конфликт в Газа няма да има "Хамас!"

Галант заяви, че Хамас са превърнали град Газа в "най-голямата терористична база, построена от хора", но израелските войски напредват успешно:

"Израелските сили за отбрана са в сърцето на град Газа. Те проникнаха от север и от юг и щурмуваха в пълна координация между сухопътните, военновъздушните и военноморските сили", заяви Галант.
По-рано днес израелската армия даде още един 4-часов срок на местните жители да се оттеглят в южната част на анклава. Там обаче също бяха нанесени въздушни удари - десетки загинаха в градовете Рафа и Хан Юнис. По данни на местните власти жертвите от началото на войната са вече 10 300 - с 300 повече от вчера.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Сирия се провеждат парламентарни избори

В Сирия се провеждат парламентарни избори. Това е четвъртият подобен вот след масовите антиправителствени протести през 2011 г., преминали в гражданска война, която продължава и до днес, предава "Асошиейтед Прес". Изключени от изборите са северозападната част на Сирия, която е под контрола на бунтовниците, и североизточната част, където..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Иван Христанов: Сега е моментът за бързи избори, докато ДПС е отслабено

Сега е моментът да се ходи на бързи избори, за да можем да ги проведем в едно отслабено за ДПС политическо пространство.  Това мнение изказа пред БНР Иван Христанов, лидер на партия "Единение". В предаването "12+4" той коментира искането на ПП-ДБ президентът да отложи с 2 месеца връчването на мандата с идеята през това време парламентът да..

публикувано на 15.07.24 в 14:08

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово. В овладяването   на огъня са участвали пожарникари от Септември и Белово, но гасенето е продължило с часове. Към този момент пожарът е напълно потушен, но остава под наблюдение. Причините за пожара се изясняват. Предполага се, че в основата е човешка..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Трети ден септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване

Трети ден жителите на септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване заради авария на  основния водопровод. Екипи на ВиК-Септември са на терен, но работата бе затруднена, тъй като повредата бе скрита. От кметството във Варвара съобщиха, че има напредък и до няколко часа проблемът ще бъде напълно отстранен...

публикувано на 15.07.24 в 13:58
Адина Вълян

Двама комисари напускат ЕК, за да станат евродепутати

Еврокомисарката по транспорта Адина Вълян и колегата ѝ, отговарящ за околната среда, океаните и рибарството, Виргиниюс Синкявичус са информирали председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за решението си да подадат оставки, за да заемат местата си на евродепутати в новия Европарламент. За да се осигури приемственост в работата на Комисията, Фон..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" сливат кампаниите си, насочени към подрастващите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичн ата  зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си , насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов " Не сте сами" . Кампанията "Не сте сами" е с ъздадена..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Джевдет Чакъров

Д-р Джевдет Чакъров: Готови сме на диалог, нека видим програмата и целите на ПП-ДБ

Нека видим програмата и целите на ПП-ДБ за втория мандат и тогава ще излезем с позиция. Ще водим диалог с всички партии в парламента без „Възраждане“, „Величие“ вече няма. Това заяви в интервю пред БНР съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който бе изключен от парламентарната група на Движението. "Нека да видими ПП-ДБ с какви аргументи..

публикувано на 15.07.24 в 13:23